Dobré noviny
SPRÁVA DŇA: Vedci po prvýkrát u žien kompletne vyliečili vírus HPV, ktorý spôsobuje rakovinu
Petronela Svečnjaková
Petronela Svečnjaková

SPRÁVA DŇA: Vedci po prvýkrát u žien kompletne vyliečili vírus HPV, ktorý spôsobuje rakovinu

Tím mexických vedcov, ktorí vynašli spôsob, ako vyliečiť ľudský papilomavírus.
Tím mexických vedcov, ktorí vynašli spôsob, ako vyliečiť ľudský papilomavírus. — Foto: Reprofoto Eluniversal.com.mx

Úspešnosť liečby u pacientok nakazených vírusom HPV, ktoré nemali nezhubné nádory, bola 100 %.

MEXICO CITY 15. februára - Vedecký úspech priniesla fotodynamická terapia. Píšu o tom mexické noviny El Universal.

Nádej pre všetky ženy

Výskumníkom z Mexického národného polytechnického inštitútu na čele s Evou Ramonovou Gallegosovou sa podarila prelomová vec. U 29 pacientok vyhubili ľudský papilomavírus (HPV). Umožnila to fotodynamická terapia, neinvazívna technika, ktorá podľa všetkého vie zabrániť vzniku zhubných nádorov. Tie sú druhou najčastejšou príčinou úmrtí žien v Mexiku.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Foto: Pixabay.com

Eva Ramonová Gallegosová skúma účinky fotodynamickej terapie už 20 rokov a okrem spomínaných 29 žien, ktoré vyliečila v Mexico City, pracovala aj so 420 pacientkami v mestách Oaxaca a Veracruz. „Počas prvých rokov výskumu, keď som liečila ženy v Oaxace a Veracruze, som mala povzbudivé výsledky. Liečba bola priaznivá aj u žien v Mexico City, čo otvára možnosť ešte viac ju vylepšiť,“ citovali Gallegosovú noviny El Universal.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Foto: Pixabay.com

Vírus HPV je hlavnou príčinou rakoviny krčka maternice. Mexická vedkyňa povedala, že okrem toho, že fotodynamická terapia tento vírus ničí, môže sa použiť aj na vyhubenie predrakovinových, ešte nezhubných poškodení krčka maternice. Z výskumu vyplýva, že úspešnosť fotodynamickej terapie u pacientok nakazených vírusom HPV, ktoré nemali nezhubné nádory, bola 100 %. U žien, ktoré mali nezhubné nádory aj HPV, bola úspešnosť 64,3 %. U pacientok s nezhubnými léziami, ktoré ale vírus HPV nemali, predstavovala úspešnosť liečby 57,2 %.

Už ste čítali?