Pre Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú odhalia pamätný nápis. Viditeľný bude, len keď bude pršať

Lucia Mužlová

Foto: facebook/NIE V NAŠOM MESTE

Keď som včera prechádzala námestím v Banskej Bystrici, všimla som si skupinku ľudí stojacu pri Mariánskom stĺpe. Na pešej zóne sa začínal črtať dobre známy nápis „All for Jan“, ktorý takmer rok po vražde stále mrazí.

Článok pokračuje pod videom ↓
Foto: archív TASR/Marko Erd

21. február to bude rok od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Je neuveriteľné, ako rýchlo čas letí. Dôležité ale je, že my nezabúdame. Udalosti posledného roka, ktoré sa na Slovensku dejú by nikto z nás nemal brať na ľahkú váhu. Sú výsledkom a vyvrcholením nie len politickej ale aj spoločenskej situácie v našej krajine. Keďže sa blíži smutné výročie, členovia iniciatívy Nie v našom meste, študenti Akadémie umení, Gabriela Birošová a Martin Bízik sa rozhodli pre krásne gesto.

Na Námestí SNP v Banskej Bystrici pribudne pamätný nápis, ktorý budú môcť ľudia vidieť, keď bude pršať. Celé znenie nápisu bude: „All for Jan and Martina“. Bude sa jednať o špeciálny vodoodpudivý náter, ktorý za normálneho počasia nie je vidieť, vystúpi iba v daždi. Odhalia ho  na zhromaždení a spomienke, ktorá sa uskutoční 21. februára o 17:00 na Námestí SNP.

Foto: facebook/NIE V NAŠOM MESTE

Pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej si aj v Trenčíne bude pripomínať pamätník. Odhalia ho na Štúrovom námestí v rámci pietnej spomienky 21. februára – v deň prvého výročia vraždy.

Ako informovala iniciátorka myšlienky Klaudia Brázdilová, autorom pamätníka je Peter Kalmus, práce súvisiace s osadením pamätníka (betónovanie, kamenárske práce, gravírovanie, osvetlenie) bude financovať kamenárstvo, s ktorým autor spolupracuje. Financie na vytvorenia pamätníka pôjdu podľa nej z darov občanov, prostriedkov na transparentnom účte iniciatívy Za slušné Slovensko určené pre Trenčín.

„Na organizovanie minuloročných protestov sme nevyčerpali všetky prostriedky, chceli sme ich preto investovať do niečoho dôstojného. A myslím si, že nič dôstojnejšie ako pamätník pre Jána a Martinu neexistuje,“ uviedla Brázdilová. Ako dodala, pôvodne chceli pamätník umiestniť pri Morovom stĺpe na Mierovom námestí, napokon však padla voľba na Štúrove námestie. „Pamätník bude na pozemku mesta a bude pod dohľadom, čo je dôležité pre jeho zachovanie,“ zdôraznila Brázdilová.

Najnovšie články