Zemiaky v akejkoľvek forme boli vždy súčasťou nášho jedálnička, najmä u tých chudobných. Zo zemiakov sa však dá vyčarovať aj ozajstná delikatesa, ktorou nepohrdne ani ten najmlsnejší jazýček. A takou sú zemiakové hady z obyčajného zemiakového cesta.
Kto by náhodou nevedel, ako sa robí také obyčajné zemiakové cesto, tak tu je recept:
- zemiaky uvarené v šupe
- hladká múka
- soľ
Niekto dáva aj vajíčko, ja nie. Od vajíčka by boli hady tvrdé.
Uvarené zemiaky v šupe samozrejme ošúpeme, pretlačíme alebo nastrúhame na jemno, pridáme soľ a hladkú múku. Množstvo múky je vždy iné, závisí od množstva a kvality zemiakov. Treba dať len toľko, koľko zemiaky prirodzene prijmú. Proste aby nebolo cesto mäkké a ani príliš tvrdé.
Cesto spracujeme na doske. Kto má veľa času môže z cesta formovať hadov a stáčať ich do slimákov. Výsledný efekt je potom krajší. Kto ho má menej, cesto vyváľa na pomúčenej doske, celý plát stočí, akokeby robil roládu a nakrája. Kto sa strašne ponáhľa, tak rovno cesto vyformuje do rolády a nakrája. Takto to robím aj ja väčšinou :) Nakrájané kúsky sa vypražia v oleji ako rezne pekne z obidvoch strán do zlatova. Treba dávať pozor, aby sme ich tam nenechali pridlho, lebo je to veľmi rýchle. Nemusíte sa báť, že budú mastné, lebo sú v oleji naozaj len chvíľu.
Hady sa dajú jesť len tak, napríklad k vínu. Ale ja ich mám rada v tejto zime k teplej kyslej strukovej polievke :)
Vyskúšajte :)
Vaša Lines