Objavte kozie mlieko!

O kozom mlieku kolujú najrôznejšie povery. Vraj je ľahšie stráviteľné a je vhodné aj pre alergikov. Dokonca by malo mať pozitívne účinky v boji s rakovinou. Sú tieto tvrdenia pravdivé? Skúsme sa na kozie mlieko pozrieť bližšie.

Objavte kozie mlieko Zdroj foto: Shutterstock.com

Ľahšie stráviteľné?

Teória, že kozie mlieko je ľahšie stráviteľné, je pravdivá. Obsah bielkovín je síce vyšší ako v kravskom mlieku, dôležitý rozdiel však spočíva v ich samotnom zložení. Rozmery a zloženie tukových častíc sú totiž pre ľudské telo omnoho prijateľnejšie. Pravdepodobne to je dôvodom, prečo organizmus niektorých ľudí znáša kozie mlieko podstatne lepšie ako kravské mlieko.

Kozie mliekosa najbližšie podobá materskému mlieku, preto je pre ľudské telo prirodzené.

Pomáha pri rakovine?

Kozie mlieko sa od pradávna používa v ľudovom liečiteľstve ako nenahraditeľný liek na najrôznejšie ochorenia. Mnoho dospelých víta jeho blahodarný vplyv pri prevencii pred nádorovými ochoreniami. Organizmus kozy je totiž schopný vytvárať si účinné protilátky, a koza preto nikdy neochorie na rakovinu. Okrem toho má protizápalové účinky a posilňuje imunitný systém.


Prečítajte si tiež:

Ovčie mlieko? Kedy ste si naposledy na ňom pochutnali?


Je dobré na stres a nervy?

Okrem spomínaných predností, kozie mlieko blahodarne pôsobí aj na nervovú sústavu. Ak trpíte stresom a nervozitou, je vhodné, aby ste do svojho jedálnička zaradili aj kozie mlieko. To isté platí aj pri častých bolestiach hlavy, alebo migrénach. So stresom a nerovnováhou v tele súvisia aj ťažkosti s pleťou. Kozie mlieko reguluje vlhkosť pleti, má protizápalové účinky a blahodarný účinok pri ekzémoch a kožných vyrážkach. Podporuje tiež regeneráciu či pružnosť pokožky, chráni ju pred škodlivými vplyvmi životného prostredia a spomaľuje jej starnutie.

Nepríjemná pachuť?

Ak ste zvyknutí na chuť kravského mlieka a z jedného dňa na druhý presedláte na kozie mlieko, môže sa vám jeho chuť zdať špecifická. Je to spôsobené tým, že kozie mlieko je menej sladké ako kravské. Ak sa bojíte zmeny, odporúčame vám začať s kozím mliekom v menších dávkach. Napríklad priliatím do kávy, alebo zmiešaním s kakaom. Všetko je to len otázka zvyku.

Bojíte sa o kvalitu?

Ak sa rozhodnete kúpiť si kozie mlieko v obchode, jeho vysoká kvalita je garantovaná. Výroba kozieho mlieka nie je taká rozšírená v porovnaní s kravským mliekom, avšak normy na chov kôz sú veľmi prísne. Chovatelia musia dávať pozor, aby sa koza nepásla na kontaminovaných lokalitách, pretože kvalita kozieho mlieka viac závisí na kvalite krmiva, než je tomu napríklad u kravy. Preto je väčšina kozích fariem v horských oblastiach kde sa musí dbať aj na vysokú kvalitu krmiva.

Ak vám pitie kozieho mlieka nechutí, dnes máte na výber iné možnosti. Na trhu nájdete najrôznejšie kozie syry, tvarohy, jogurty. Pochutnať si môžete aj na nápojoch z kozieho mlieka.

Výhody kozieho mlieka:

  • Štruktúrou sa najviac podobá ľudskému mlieku.
  • ľahšia stráviteľnosť
  • Zlepšuje imunitný systém.
  • vysoký počet mastných kyselín (2-krát viac ako v kravskom mlieku)
  • Môžu ho piť ľudia trpiaci laktózovou intoleranciou.
  • Obsahuje 2-krát viac vitamínu A v porovnaní s kravským mliekom.
  • väčší obsah prebiotík ako v kravskom mlieku
  • Alternatívna medicína používa kozie mlieko na podporu boja proti rakovine.

Nevýhody kozieho mlieka:

  • špecifická chuť (nemusí chutiť každému)
  • Kozie mlieko je vzácnejšie a drahšie.
  • Obsahuje najmenej vitamínu B2, B12 a kyseliny listovej.

Prečítajte si aj tento článok:

Ovčie mlieko? Kedy ste si naposledy na ňom pochutnali?