Prejsť na obsah

Mestské zastupiteľstvo dnes schválilo rozpočet na tento rok

Poslanci s minimálnymi úpravami prijali rozpočet, ktorý predkladal primátor mesta Jaroslav Polaček. Prešli dva z troch pozmeňovacích návrhov, pričom neplánovaný 80-tisícový príspevok od Slovenského zväzu ľadového hokeja sa na návrh viceprimátora Marcela Gibódu rozdelí na tri časti.

Polovica z týchto zdrojov pôjde na organizovanie MS v hokeji, 20-tisíc eur bude príspevok pre Mestskú plaváreň v Košiciach a rovnako 20-tisíc eur použije mestská časť Košice-Juh na podporu svojich verejno-prospešných služieb ako je napríklad aj Športovo-relaxačný areál na Alejovej ulici.

V rozprave poslanec František Ténai prirovnal rozpočet k rozprávke o troch grošoch a ocenil, že sa v ňom myslí na všetky vekové a sociálne skupiny. Poslanec Jozef Karabin kritizoval zvýšenie výdavkov na zvieracie útulky zo 6000 eur na 50 000 eur a nepáčilo sa mu ani zvýšenie reprezentačného fondu primátora mesta z minuloročných 53 000 na súčasných 70 000 eur.

Primátor zvýšenie v prípade zvieracích útulkov zdôvodnil minuloročnou zmenou legislatívy, ktorá znamená aj viac povinností pre samosprávu v tejto oblasti. Peniaze podľa neho budú rozdelené na viaceré útulky. V súvislosti so zvýšením svojho reprezentačného fondu uviedol, že mesto čaká tento rok viacero podujatí medzinárodného významu ako sú napr. MS v hokeji, MS v hokejbale alebo aktivity súvisiace s Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva, kde sú potrebné viaceré prijatia desiatok hostí na Historickej radnici.

V rozpočte je oproti vlaňajšku vyčlenených viac peňazí na stravovanie dôchodcov, pre jednotlivé mestské časti (MČ), pre DPMK, na opravu chodníkov a komunikácií, na zimnú údržbu ciest i na cyklochodníky. Našli sa v ňom financie pre výkup pozemkov pod Borovicovým hájom alebo priestor aj pre spustenie protikorupčného auditu.

„Ani ja nie som spokojný s rozpočtom, druhá je však v tom, že musíme začať splácať dlhy, ktoré sme si narobili. Do výdavkov rozpočtu sa muselo zakomponovať aj 2,817 milióna eur. Tieto peniaze predstavujú prvú z dvoch splátok, ktoré je mesto povinné vrátiť za pochybenia pri projekte Košice - Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013 - Kasárne Kulturpark," skonštatoval primátor.

Na aké investície pôjdu peniaze z rozpočtu mesta? 

* Rekonštrukcie mostov na Moskovskej triede, na Bankov pri depe Detskej železnice, na Hlinkovej cez železničnú trať a ostatné mosty podľa aktuálnych projektových dokumentácií a povolení v súlade so stavebným zákonom. 

* Modernizácia zastávok verejnej dopravy a informačných systémov vo výške 1 000 000 eur, cyklotrasa Košice Eurovelo 11 vo výške 136 000 eur, cyklochodník - prepojenie Trieda SNP - Popradská – Trieda KVP vo výške 145 000 eur. 

* rekonštrukciu semaforov na Starozagorskej vo výške 30 000 €, čiastočnú rekonštrukciu semaforov na križovatke Bačíkova – Moyzesova za 23 000 eur a výstavbu semaforov na križovatke Moskovská – Wuppertálska vo výške 95 000 eur. 

* rozšírenie a dobudovanie monitorovacieho centra na operačnom stredisku Mestskej polície vrátane kamerového systému - 80 000 eur.

* Stavebné úpravy bytového domu na Sládkovičovej 3 - 1,05 milióna eur.

* Výstavba a rekonštrukcia osvetlenia v mestských častiach – 130 000 eur. 

* Rekonštrukcia a výstavba multifunkčných športových ihrísk a atletických oválov - 275 000 eur. 

* Rekonštrukcie a zlepšenie vybavenosti telocviční základných škôl Krosnianska 2 a 4, Maurerova, Polianska, Gemerská, Považská, Staničná, Starozagorská, Užhorodská, Požiarnická za 1,05 milióna eur. 

* Kúpa technologického vybavenia do školských jedální na materských školách – 50 000 eur.

* 1. etapa rekonštrukcia pavilónu C v Stredisku sociálnej pomoci na Garbiarskej ulici –200 000 eur.

* Účelové dotácie na rozvojové projekty realizované na území mestských častí – 100 000 eur. 

* Sanácia zosuvu svahu Račí potok - 100 000 eur.