Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Na východnom Slovensku by mal vyrásť nový nadzemný sklad ropy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.wsj.com
14. februára 2019 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Na východnom Slovensku by mali vyrásť nové sklady ropy za viac ako 45,5 mil. eur

„V uvedených nákladoch nie je zahrnutá rekonštrukcia, prípadne oprava ropovodu z Budkoviec do areálu spoločnosti SWS. Predmetom riešenia nie je taktiež demontáž pôvodných skladovacích nádrží a stavebná príprava plôch na zakladanie nových nádrží,“ dodala firma vo svojom investičnom zámere, ktorý už predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA). Vytvorenie nového nádržového bloku v areáli spoločnosti SWS vo Vojanoch nepredstavuje novú činnosť. Zmena spočíva vo vybudovaní troch nových nádrží a vo zvýšení objemu skladovanej ropy a motorovej nafty z pôvodných 70 tisíc metrov kubických na 187 tisíc metrov kubických kvapalných produktov.

S výstavbou troch nových nádrží by sa malo začať v prvom kvartáli budúceho roku. Predpokladaný termín ukončenia výstavby a začatia skúšobnej prevádzky je v treťom kvartáli roku 2021. „Predpokladaná životnosť nového inštalovaného technologického zariadenia je približne 20 rokov,“ konštatovala firma v investičnom zámere. Spoločnosť SWS v areáli Slovnaft vo Vojanoch v súčasnosti prevádzkuje iba distribučné sklady a prečerpávacie zariadenia palív, mastív, petrochemických výrobkov a iných organických kvapalín. „V súčasnosti nemáme vlastný výrobok a svoju činnosť orientujeme na prekládku kvapalných plynov, svetlých a tmavých ropných produktov. Výstavba nových skladovacích nádrží na ropu a motorovú naftu nebude vyžadovať nový záber pôdy. Návrh vychádzal aj z výhodných východzích predpokladov, ako je dostatok elektrickej energie z elektrárni vo Vojanoch, blízkosť ropovodu, dostatok voľného priestoru v areáli závodu, jestvujúce pomocné a ekologické zariadenia a možnosť priamej expedície produktov po širokorozchodnej železničnej trati,“ zdôvodnila svoj investičný plán spoločnosť.

Spoločnosť SWS bola založená v roku 1993. V súčasnosti má vybudovaný prečerpávací komplex pre stáčanie, skladovanie a expedíciu kvapalných látok, ktoré sú dovážané z Ukrajiny a Ruska, a následne expedované do krajín Európskej Únie. Tento komplex zároveň umožňuje prečerpávanie kvapalných látok z cisterien normálneho rozchodu do širokorozchodných cisterien a ich export na východné trhy.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.