Hore

FUJIFILM prináša najnovší prírastok do radov série X - FUJIFILM X-T30

Spoločnosť FUJIFILM Corporation (prezident Kenji Sukeno) oznámila, že 20. marca 2019 uvedie na trh mirrorless fotoaparát FUJIFILM X-T30 (ďalej len "X-T30"). Bude to najnovší prírastok do rodiny fotoaparátov radu X, s vynikajúcou kvalitou obrazu, technológiou reprodukcie farieb a intuitívnym ovládaním.

Model X-T30 je vybavený množstvom nových funkcií, čo z neho robí malého, no zároveň silného spoločníka pre každého fotografa. Ponúka vynikajúci výkon s využitím obrazového snímača a procesora 4. generácie, ktorý disponuje rozlíšením 26,1 megapixelov a rýchlym AF. Okrem toho fázová detekcia AF pokrýva celé obrazové pole (100%). Medzi ďalšie pokročilé funkcie patrí Focus Lever pre ľahké posunutie bodu zaostrenia, nový intuitívny dotykový displej s lepšou odozvou a zdokonalený dizajn tela, ktorý ponúka lepšiu ergonómiu pri stálom zaistení pre pohodlné snímanie aj pri väčších objektívoch.

Algoritmus AF bol vylepšený od algoritmu použitého vo fotoaparáte FUJIFILM X-T3, ktorý prináša ešte pokročilejší výkon kontinuálneho AF. Zahŕňa to zvýšenú presnosť detekcie tváre a očí a zavedenie funkcie Face Selection (Automatická voľba tváre), ktorá vám poskytne prioritné automatické zaostrenie na vybraný subjekt.

Tento vývoj výkonnosti AF je dostupný nielen pri fotografovaní, ale aj počas natáčania videa. Zlepšená stabilita expozície pri zaostrovaní tváre / očí a rozpoznávanie tváre v režime AF-C (nepretržitý AF) zvyšuje jednoduchosť používania. Aj samotný výkon videa bol vylepšený a ponúka záznam s vysokým rozlíšením a plynulé nahrávanie videozáznamov 4K / 30P.

Vďaka vyššie uvedenému vývoju fotoaparát oslovuje širšie spektrum používateľov od profesionálnych fotografov až po začiatočníkov tým, že je vždy schopný bez problémov poskytovať kvalitné obrázky bez ohľadu na skúsenosti užívateľa.

Hlavné funkcie fotoaparátu X-T30

1. Kompaktné a ľahké telo fotoaparátu, navrhnuté pre pohodlie pri pokročilom ovládaní
  • Kompaktné a ľahké telo fotoaparátu s hmotnosťou len 383g s dobrou ergonómiou pri držaní fotoaparátu. Použitie joysticku a nahradenie tlačidiel výberu umožňuje zvýšiť pohodlie v zadnej časti prístroja kvôli lepšiemu úchopu.
  • Zadný LCD monitor je tenší o 1,3 mm a ponúka lepšiu odozvu na dotykovom displeji. Dopĺňa joystick, aby sa dosiahla rýchlejšie a intuitívnejšie ovládanie fotoaparátu.
  • X-T30 je k dispozícii v populárnej čiernej, prémiovej striebornej farbe a novej farbe „Charcoal silver“ (Uhoľná strieborná). „Charcoal silver“ sa začne predávať v máji, dva mesiace po štarte čiernej a striebornej.


2. Model X-T30 je vybavený obrazovým snímačom štvrtej generácie, X Trans CMOS 4 a procesorom na spracovanie obrazu X Procesor 4, ktorý dodáva fotografický výkon rovnocenný s výkonom FUJIFILM X-T3.

  • Napriek svojmu kompaktnému a ľahkému telu má fotoaparát rozlíšenie 26,1 megapixelov, čo je jedna z najvyšších hodnôt pri digitálnych fotoaparátoch so snímačom APS-C.
  • Natívna citlivosť je ISO 160, predtým k dispozícii iba ako rozšírené ISO, je teraz k dispozícii pri snímaní do formátu RAW.
  • Obľúbené filmové simulácie spoločnosti FUJIFILM teraz zahŕňajú režim ETERNA. Tento fotoaparát obsahuje aj množstvo funkcií snímania, ktoré rozširujú vašu schopnosť prispôsobiť si vaše fotografie, ako sú napríklad "monochromatické úpravy", ktoré sú k dispozícii pre režim ACROS a efekt "Color Chrome", ktorý vytvára hlbšie farby a prirodzenejšie gradácie.

3. Nový systém AF, ktorý je skvelý v podmienkach s nízkym osvetlením a pri sledovaní rýchlo sa pohybujúcich objektov
  • Počet pixelov fázovej detekcie na snímači X-Trans CMOS 4 sa zvýšil na 2,16 milióna, čo je približne 4-násobok počtu oproti modelu X-Trans CMOS 3. Oblasť fázovej detekcie AF teraz pokrýva celú plochu obrazu (približne 100%), čo umožňuje rýchle a presné zaostrenie na objekt.
  • AF pri nízkej hladine osvetlenia sa rozšírilo z + 0.5EV na -3EV, čo umožňuje automatické zaostrenie pri veľmi slabom osvetlení, napríklad v noci alebo pri veľmi slabom osvetlení, ako sú napríklad sviečky.
  • Kombinovaný s modelom X-T3, X-T30 sa vyznačuje najlepšími funkciami a funkčnosťou AF všetkých fotoaparátov série X, ktoré kombinujú rýchle spracovanie obrazu s vylepšením procesoru X-Processor 4 a algoritmu automatického zaostrovania, čím zvyšujú presnosť detekcie tváre a očí. Funkcia výberu tváre bola tiež vylepšená tak, aby poskytovala prioritné automatické zaostrovanie vybranej osobe, keď boli v zábere detekované viaceré tváre.


Výkon režimu Advanced SR Auto bol vylepšený v súlade s vylepšením výkonu AF fotoaparátu. V tomto režime fotoaparát automaticky vyberie optimálne nastavenia snímania pre danú scénu z 58 predvolieb, takže môžete dosiahnuť najlepšiu kvalitu obrazu bez toho, aby ste sa museli obávať niektorého z nastavení.

4. Rozšírená funkcia videa
  • Zariadenie X-T30 má pokročilejšiu funkciu 4K / 30P videa, schopnosť zaznamenávať zvuk vo vysokom rozlíšení bez potreby ďalšieho vybavenia a funkciu sledovania očí počas nahrávania videa.
  • Záznamy X-T30 v 6K (6240x3510) produkujú ohromujúcu kvalitu v 4K (3810x2160). Fotoaparát podporuje aj formát DCI (17: 9), ktorý dodáva videám ešte viac filmový vzhľad.
  • Režimy filmovej simulácie môžu byť použité nielen pri snímaní fotografií, ale aj pri nahrávaní videa vrátane emulácie filmu "ETERNA".

Videoklip 4K / 30P sa dá nahrávať na kartu SD v 4:2:0 8bit. F-log záznam a 4:2:2 10bit cez HDMI port, takže fotoaparát môže nahrávať video, ktoré ocenia aj náročnejší užívatelia s externým rekordérom.

Fujifilm predstavuje kompaktný, ľahký a štýlový širokouhlý objektív FUJINON XF16mmF2.8 R WR pre sériu X

FUJIFILM Corporation (prezident: Kenji Sukeno) predstaví nový objektív FUJINON XF16mmF2.8 R WR na konci marca* 2019. Tento objektív má ohniskovú vzdialenosť rovnajúcu sa 24mm (vo formáte 35mm) a má maximálnu clonu F2.8.

"FUJINON XF16mmF2.8 R WR" pomáha dosiahnuť najlepšie výsledky z jedinečných senzorov X-TRANS CMOS spoločnosti Fujifilm. Malý a ľahký objektív ponúka vysoké rozlíšenie vďaka pokročilému optickému dizajnu. Objektív XF16mmF2.8 R WR využíva vnútorný zaostrovací systém** poháňaný krokovým motorom*** pre rýchlejšie a tichšie automatické zaostrovanie. Kovové časti sa vo veľkej miere používajú na tubuse objektívu, čo poskytuje prvotriedny a zároveň robustný pocit, zatiaľ čo clonový a zaostrovací prstenec sú navrhnuté tak, aby boli pohodlné a ľahko použiteľné. Objektív je tiež odolný proti poveternostným vplyvom a prachu a pracuje pri teplotách nižších ako -10°C, čo je ideálne na snímanie v ťažkých podmienkach.

Model XF16mmF2.8 R WR rozšíri sortiment kompaktných, ľahkých a štýlových objektívov, ktoré v súčasnosti zahŕňajú modely FUJINON XF23mmF2 R WR, XF35mmF2 R WR a XF50mmF2 R WR, ktoré ďalej rozširujú použiteľnosť digitálnych fotoaparátov FUJIFILM.

* S trieborná verzia bude dostupná v máji
** Systém AF, ktorý premiestňuje menšie prvky v strednej alebo zadnej časti objektívu, aby sa zaostril.
*** Rýchly, presný motor, ktorý používa elektrické impulzy na zaostrenie v postupnosti krokov.

Vlastnosti produktu

(1) Vysoká optická kvalita

  • Objektív obsahuje 10 prvkov v 8 skupinách vrátane dvoch asférických prvkov. Optimálne usporiadanie asférických šošoviek potláča sférické aberácie a zakrivenie poľa a zároveň udržuje vysoký výkon od stredu obrazu až po okraje.

(2) Kompaktný, ľahký a štýlový dizajn

  • Objektív má hmotnosť iba 155g a dĺžku 45,4mm. Je to najširší objektív kompaktnej série pevných objektívov.
  • Clonový a zaostrovací prstenec zabezpečujú presné zastavenie.
  • Kovový tubus objektívu používa rovnaký dizajnový štýl ako XF23mmF2 R WR, XF35mmF2 R WR a XF50mmF2 WR pre robustný a prvotriedny pocit.


(3) Rýchly a tichý AF

Vnútorný zaostrovací systém AF využíva krokový motor na ovládanie ľahkých zaostrovacích prvkov pre rýchly a tichý výkon autofokusu.

(4)  Odolný voči poveternostným vplyvom a prachu, schopný pracovať pri teplotách nižších ako -10°C

  • Objektív je utesnený na deviatich miestach a je odolný voči poveternostným vplyvom a prachu.
  • Je navrhnutý tak, aby pracoval pri teplotách nižších ako -10°C.
  • Pri používaní s utesnenými fotoaparátmi FUJIFILM (X-Pro2 alebo X-T1 / T2 / T3 a X-H1) umožňuje používateľom bezpečne fotografovať za dažďa alebo v prašnom prostredí bez akýchkoľvek obáv.

(5)  Volitelné príslušenstvo

  • V závislosti od veľkosti filtra Φ 49mm tohto objektívu sa uvoľní nasledovné príslušenstvo

súčasne.

  • φ49mm Predná krytka         FLCP-49
  • φ49mm Ochranný filter        PRF-49

Hlavná špecifikácia

Type

FUJINON LENS XF16mmF2.8 R WR

Lens construction

10 elements 8 groups
(includes 2 aspherical elements)

Focal length (35mm format equivalent)

f=16mm (24mm)

Angle of view

83.2°

Max. aperture

F2.8

Min. aperture

F22

Aperture control

Number of blades

Stop size


9(rounded diaphragm opening)

1/3EV (19 steps)

Focus range

17cm~∞

Max. magnification

0.13x

External dimensions: Diameter x Length (approx.)

(distance from camera lens mount flange)

Φ60.0mm x 45.4mm

Weight (approx.)

(excluding caps, hoods )

155g

Filter size

Φ49mm

Accessories included

Lens cap FLCP-49
Lens rear cap RLCP-001
Lens hood
Wrapping cloth


Fujifilm predstavuje nový firmvér pre FUJIFILM X-T100 a FUJIFILM X-A5

Spoločnosť FUJIFILM Corporation (prezident Kenji Sukeno) uverejní 14. februára 2019 nové aktualizácie firmvéru pre digitálne fotoaparáty FUJIFILM X-T100 ("X-T100") a FUJIFILM X-A5 ("X-A5"). 

Firmware verzia:

FUJIFILM X-T100 Ver. 2.00
FUJIFILM X-A5 Ver. 2.00

1. Nový "Jasný režim"

Nový "Jasný režim" poskytuje jasnejší a živý obraz pri používaní režimu "Advanced SR Auto". "Jasný režim" možno jednoducho zapnúť / vypnúť jediným klepnutím na dotykovom displeji LCD.


2. Nastavenie 5 krokov pre režim "Portrait Enhancer"

Teraz môžete pri použití režimu "Portrait Enhancer" upraviť tóny pleti o 5 rôznych úrovní.

3.Nové nastavenie "Noc +"

Režim "Noc +" automaticky upraví ISO, jas a živosť obrazu na dosiahnutie lepších obrázkov v situáciách so slabým osvetlením. Toto je možné použiť aj pri snímaní nočných portrétov.

FUJIFILM spúšťa novú verziu aplikácie FUJIFILM Camera Remote, ktorá zlepšuje celkovú použiteľnosť a konektivitu.

Fujifilm Corporation (prezident: Kenji Sukeno) uvedie novú verziu FUJIFILM Camera Remote (verzia 4.0) pre vaše inteligentné zariadenia, ktoré podporujú všetky bezdrôtovo vybavené digitálne fotoaparáty FUJIFILM. Aplikácia FUJIFILM Camera Remote umožňuje bezdrôtové ovládanie digitálnych fotoaparátov a prenos snímkov či videí priamo do vašich inteligentných zariadení. Proces párovania je teraz jednoduchší vďaka novo navrhnutému rozhraniu vo Ver. 4.0. Obsahuje tiež funkciu "Album", ktorá umožňuje prezerať len obrázky importované z fotoaparátu.

Funkcie FUJIFILM Camera Remote

  • Prenos obrázkov a videí do smartfónu alebo tabletu
  • Prehliadanie obrázkov a videí vo fotoaparáte zo smartphonu alebo tabletu
  • Sťahovanie údajov o polohe zo smartphonu
  • Snímanie obrázkov na diaľku
  • Sťahovanie a kontrola najnovšieho firmvéru pre fotoaparát (iba fotoaparáty s podporou Bluetooth)

Vylepšenia

  • Novo navrhnuté rozhranie na jednoduché ovládanie aplikácie
  • Funkcia "Album", ktorá vám umožní prezerať len obrázky importované z fotoaparátu
  • Viac stabilné spojenie medzi fotoaparátom a inteligentným zariadením, dokonca aj pri prepínaní ponúk v rámci aplikácie

Dátum predstavenia

iOS Ver.            : Dostupné koncom Marca 2019

Android Ver.      : Dostupné koncom Mája 2019

Môžete stiahnuť z App Store alebo Google Play.

Fujifilm oznámi aktualizáciu firmvéru pre fotoaparát FUJIFILM X-T3

Vývoj systému 4. generácie vybaveného systémom "X-Trans CMOS 4" a "X-Processor 4"

FUJIFILM Corporation (prezident: Kenji Sukeno) uverejní v apríli nové aktualizácie firmvéru pre digitálny fotoaparát FUJIFILM X-T3 ("X-T3").

Firmware verzia:

FUJIFILM X-T3 Ver. 3.00: Apríl 2019

1.Vylepšená presnosť detekcie AF na detekciu tváre / očí

Algoritmus AF bol vylepšený spolu s presnosťou detekcie AF na tvár / oči. Schopnosť detekovať tváre v diaľke bola zvýšená o približne 30% a sledovanie AF je teraz stabilnejšie, aj keď sa objaví prekážka. Vylepšenia automatického zaostrovania sa vzťahujú na statické fotografie aj videozáznamy.

2.Nová funkcia výberu tváre

Funkcia výberu tváre bola zavedená tak, aby poskytovala prioritné automatické zaostrovanie, sledovanie a expozíciu na vybranom subjekte, keď boli zistené viaceré tváre. Prioritnú tvár môžete vybrať pomocou dotykovej obrazovky alebo joysticku.

3.Rýchlejšie automatické zaostrovanie pre objekty v diaľke

Vďaka vylepšenému algoritmu AF je vylepšená rýchlosť AF dosiahnutá pri snímaní z krátkych na dlhé vzdialenosti (alebo naopak).

4.Intuitívne ovládanie dotykovej obrazovky

K nastaveniam dotykovej obrazovky bolo pridané nastavenie dvojitého klepnutia a dotyková funkcia*. Tieto dve nastavenia musia byť nastavené na hodnotu OFF, aby sa dosiahla lepšia odpoveď na dotykovú obrazovku. Tieto nové nastavenia umožňujú intuitívnejšie dotykové ovládanie pri snímaní, zaostrení AF a výbere oblasti zaostrenia.

* Štandardné nastavenie dotykovej obrazovky, nastavenie dvojitého klepnutia a dotyková funkcia sú nastavené na hodnotu OFF.

Zachyťte svoje dobrodružstvo: najpredávanejšia séria Fujifilm XP sa ďalej rozvíja pri uvedení nového modelu XP140.

Najnovší fotoaparát v rade XP obsahuje nový procesor, aktualizovaný dizajn a vylepšenú odolnosť pri zachovaní kompaktného a ľahkého tela s rôznymi funkciami automatického snímania.

FUJIFILM Corporation (prezident: Kenji Sukeno) s potešením predstavuje FinePix XP140, najnovší odolný fotoaparát v rade XP. Prachotesný, vodotesný až do 25m, odolný voči nárazom až z 1,8mm *1 a odolný voči mrazu do -10°C. Kompaktný 207g*2 vážiaci XP140 je dokonalým doplnkom pre zachytávanie rôznych dobrodružstiev.

Okrem odolného zovňajšku má model XP140 aj objektív FUJINON, ktorý sa môže pochváliť jedinečnou technológiou reprodukcie farieb spoločnosti a používa 16,4 megapixelový BSI snímač CMOS a nový procesor, ktorý prináša vynikajúcu kvalitu obrazu. XP140 je teraz schopný zaznamenať video v kvalite 4K po prvýkrát v histórii svojej série. XP140 tiež obsahuje množstvo automatických funkcií, ako je rozpoznávanie hlavných objektov a nové užívateľské rozhranie, čo je výborná voľba pre širokú škálu situácií.

Zaujímavé funkcie


1.
Vysokovýkonný snímač a objektív s jedinečnou technológiou reprodukcie farieb

Model XP140 má 16,4 megapixelový BSI snímač CMOS a 5x opticky stabilizovaný objektív FUJINON od 28 mm*3, ktorý možno zdvojnásobiť na 10x pomocou technológie Intelligent Digital Zoom spoločnosti Fujifilm. Model XP140 má tiež maximálnu citlivosť ISO12800 (o jednu stopu vyššiu ako jeho predchodca), aby produkoval ostré obrazy s nízkym šumom aj za zlých svetelných podmienok. Roky skúseností spoločnosti Fujifilm sa odzrkadľujú pomocou technológie reprodukcie farieb, ktorá zaisťuje krásne farby vo všetkých podmienkach.

2. Univerzálne funkcie automatického snímania

Vďaka zdokonalenému automatickému rozpoznaniu scény detekuje zariadenie XP140 hlavný predmet a scénu snímania a automaticky optimalizuje nastavenia fotoaparátu. Funkcia detekcie očí pomáha zachytiť portréty automatickým zaostrovaním na oči osoby. Rôzne režimy samospúšte pomáhajú zachytiť okamžité momenty automatickým uvoľnením uzávierky, keď rozpozná usmiatu tvár. Fotoaparát tiež obsahuje 17 variantov pokročilých filtrov vrátane nových funkcií "Rich & Fine" a "Monochrome (NIR)", ktoré môžete vyberať prostredníctvom nového používateľského rozhrania.

3. Štyri kľúčové vlastnosti: vodotesnosť 25 metrov, odolnosť voči nárazom až 1,8 m, odolnosť voči mrazu až -10°C a prachotesnosť

XP140 vyhovuje normám IP68*4, vodotesný a odolný proti prachu. Je vodotesný do 25 metrov, čo je 125% zlepšenie od XP130. Fotoaparát je vyrobený pre váš outdoorový životný štýl, s lepšou konštrukciou pre lepšiu manipuláciu s jednou rukou a dvojitým uzamykacím mechanizmom pre batériový priestor. Nie je potrebné sa obávať vody, piesku alebo pádu fotoaparátu, takže je aj ideálnym prvým fotoaparátom pre deti.

4. Bluetooth®*5 párovanie a pripojenie k bezdrôtovej sieti LAN s inteligentnými zariadeniami*6 pre automatický prenos fotografií a tlač Instax

Technológia Bluetooth® s nízkou spotrebou energie umožňuje automatický prenos obrázkov na smartphony a tabletové zariadenia. Technológia tiež synchronizuje informácie o čase a mieste z vášho zariadenia a pripojí ich k snímkam, ako aj umožňuje funkciu diaľkového snímania prostredníctvom aplikácie. Používatelia si musia stiahnuť bezplatnú aplikáciu "FUJIFILM Camera Remote" do svojho smartphonu alebo tabletovacieho zariadenia, aby ľahko prenášali fotografie a videá. Obrázky je možné prenášať aj z fotoaparátu priamo do tlačiarne INSTAX Share.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
seifi
2019-02-14 11:26:21
k čomu ten hrbol v strede ? čo nerobia tie hľadáčiky ako na X-E3, hneď by to bol spratnejšie;
 
kamikzi
2019-02-14 11:39:45
príspevok od: seifi
k čomu ten hrbol v strede ? čo nerobia tie hľadáčiky ako na X-E3, hneď by to bol spratnejšie;
ja osobne a aj ľudia ktorých poznám nechcú mať hladáčik mimo osi objektívu napr.
btw som zvedavý na porovnanie s x-t2 (reálne testy) a cenový rozdiel
 
marcus_labeo
2019-02-14 11:49:20
Podľa očakávania X-T30 je zmenšená X-T3, rovnaký senzor, procesor, autofocus, len bez utesnenia a s menším EVF a za podstatne nižšiu cenu, takže pre tých čo kupujú prvý Fuji asi ideálna voľba.
Pre majiteľov X-T20 to až taká zmena nie je, telo je takmer identické (EVF, LCD zostávajú, aj ovládače - až na nový joystick, ktorý ale vyzerá dosť titerný, takže úžitok otázny), nový senzor s +2 MPx nie je moc rozdiel.
Dobre vyzerá aj to nové sklo, presne takéto sklíčka sa na X-T30 hodia, malé, ľahké, ideálne na cestovanie či turistiku. Najviac ale očakávam 16-80ku, rozsahovo ideálny do-it-all objektív, ak nebude prestrelená cena, hneď objednávam.
 
Ferdo
2019-02-14 11:50:14
príspevok od: seifi
k čomu ten hrbol v strede ? čo nerobia tie hľadáčiky ako na X-E3, hneď by to bol spratnejšie;
Prave preto ma Fujifilm v ponuke aj spominany X-E3, X-Pro2 aj X100F.. kazdy si vyberie to svoje, s hrbolom aj bez neho
 
mllpo
2019-02-14 12:17:06
"Záznamy X-T30 v 6K (6240x3510) produkujú ohromujúcu kvalitu v 4K (3810x2160)"
Toto mám chápať ako?
 
JakubH
2019-02-14 12:26:50
príspevok od: mllpo
"Záznamy X-T30 v 6K (6240x3510) produkujú ohromujúcu kvalitu v 4K (3810x2160)"
Toto mám chápať ako?
Realne to točí 6k a potom descaluje na 4k (interne procesor)
 
om1ci
2019-02-14 13:19:01
príspevok od: seifi
k čomu ten hrbol v strede ? čo nerobia tie hľadáčiky ako na X-E3, hneď by to bol spratnejšie;
preto, lebo to potom vyzerá ako ozajstný fotoaparát
 
JohnNewton
2019-02-14 14:36:54
Skvelý objektív, to sa často nevidí
 
kaukaz
2019-02-14 15:15:58
príspevok od: JohnNewton
Skvelý objektív, to sa často nevidí
a americania vyvrazdili indianov nutne dodat
 
z80
2019-02-14 15:24:03
Najdolezetejsia informacia je ta, ze bude aj v "uholnej striebornej" farbe
 
JohnNewton
2019-02-14 15:24:28
príspevok od: kaukaz
a americania vyvrazdili indianov nutne dodat
Ani za jedno, ani za druhé nemôžem
 
fatality
2019-02-14 16:08:25
príspevok od: JohnNewton
Skvelý objektív, to sa často nevidí
ts ts..keby to bolo na plnu dieru,je to este ok,nie vsak pri f5.6..
 
JohnNewton
2019-02-14 16:17:47
príspevok od: fatality
ts ts..keby to bolo na plnu dieru,je to este ok,nie vsak pri f5.6..
Nechcel som ta až tak na plnú hubu..... Teraz si Ty zlý policajt ....
 
marcus_labeo
2019-02-14 16:41:16
príspevok od: JohnNewton
Skvelý objektív, to sa často nevidí
100% crop z úplného okraja záberu foteného v priamom protisvetle a je tam aberácia. Som šokovaný!!!
https://3.img-dpreview.com/files/p/TS1200x900~sample_galleries/7680830787/8940725349.jpg
 
JohnNewton
2019-02-14 17:05:43
príspevok od: marcus_labeo
100% crop z úplného okraja záberu foteného v priamom protisvetle a je tam aberácia. Som šokovaný!!!
https://3.img-dpreview.com/files/p/TS1200x900~sample_galleries/7680830787/8940725349.jpg
A ako by si to chcel posudzovať , na poštovej známke ? Sú tam aj horšie miesta .Bože chráň, nechcem Ťa odhovárať od jeho zakúpenia.
 
fatality
2019-02-14 18:38:03
príspevok od: JohnNewton
Nechcel som ta až tak na plnú hubu..... Teraz si Ty zlý policajt ....
na druhu stranu,ak je to jedina vada tohto pidi objektivu(nepozeral som si tu galeriu podrobnejsie),nieje to nic tragicke,vec odstranitelna 1 klikom v raw editore..
 
JohnNewton
2019-02-14 18:48:29
príspevok od: fatality
na druhu stranu,ak je to jedina vada tohto pidi objektivu(nepozeral som si tu galeriu podrobnejsie),nieje to nic tragicke,vec odstranitelna 1 klikom v raw editore..
Nie tak celkom, niekde to je fialové, niekde zelené a niekde purpurové. Pozri celú tú snímku. každé to kliknutie čosi vezme z farieb. A keby to nebol X trans, tak DXO by to urobilo automaticky na jeden šup.
 
blahoslav J B Art
2019-02-14 18:54:14
tesime sa z prirastku v rodine Fuji, aj ked nie kazde dieta je najlepsie na svete, ale mame ho radi
 
JohnNewton
2019-02-14 20:05:27
príspevok od: blahoslav J B Art
tesime sa z prirastku v rodine Fuji, aj ked nie kazde dieta je najlepsie na svete, ale mame ho radi
Veď ja Vám to prajem. U nás je firma v ktorej je live motívom štábnej kultúry (rozumej bonzáctva medzi zamestnancmi) táto veta " žalovať sa nesmie, ale povedať sa musí "
 
fatality
2019-02-14 21:40:04
príspevok od: JohnNewton
Nie tak celkom, niekde to je fialové, niekde zelené a niekde purpurové. Pozri celú tú snímku. každé to kliknutie čosi vezme z farieb. A keby to nebol X trans, tak DXO by to urobilo automaticky na jeden šup.
nevedel som,ze to funguje na takomto principe..ze potlaci farbu na celej snimke..myslel som si,ze tam existuje nejaka detekcia hran..
 
lacikamo
2019-02-14 23:39:20
príspevok od: JohnNewton
Veď ja Vám to prajem. U nás je firma v ktorej je live motívom štábnej kultúry (rozumej bonzáctva medzi zamestnancmi) táto veta " žalovať sa nesmie, ale povedať sa musí "
http://slovnik.azet.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=leitmot%C3%ADv
 
JohnNewton
2019-02-15 04:38:15
príspevok od: lacikamo
http://slovnik.azet.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=leitmot%C3%ADv
Ďakujem za upozornenie na preklep a korekciu. Dúfam ale že to napriek tomu bolo zrozumiteľné.
 
JohnNewton
2019-02-15 05:33:34
príspevok od: fatality
nevedel som,ze to funguje na takomto principe..ze potlaci farbu na celej snimke..myslel som si,ze tam existuje nejaka detekcia hran..
Vyskúšaj, odstráň na predmetnej snímke postupne aberáciu v troch krokoch, je tam zelená, fialová a blízka červenej, v rôznych častiach obrazu.(už tam chýba len žltá, lebo aj takú som už videl) A potom porovnaj farebnosť obrazu pred a po. Musel by si postupne vymaskovať časti obrazu ktoré namajú byť dotknuté.
Ono to v konečnom dôsledku môže byť celkom pracné.
To som len tak na rýchlo, dalo by sa s tým vyhrať viac.
 
JohnNewton
2019-02-15 05:34:04
príspevok od: lacikamo
http://slovnik.azet.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=leitmot%C3%ADv
.
 
PeCh
2019-02-15 07:59:30
príspevok od: JohnNewton
Vyskúšaj, odstráň na predmetnej snímke postupne aberáciu v troch krokoch, je tam zelená, fialová a blízka červenej, v rôznych častiach obrazu.(už tam chýba len žltá, lebo aj takú som už videl) A potom porovnaj farebnosť obrazu pred a po. Musel by si postupne vymaskovať časti obrazu ktoré namajú byť dotknuté.
Ono to v konečnom dôsledku môže byť celkom pracné.
To som len tak na rýchlo, dalo by sa s tým vyhrať viac.
Však ten objektív nemusíš kupovať. Ide o lacný kompromisný objektív. Pokiaľ chcete top aj tak zoberieš 16/1.4. A inak videl som Canon eLko, ktoré aberuje podobne (17-40/4L).
 
marcus_labeo
2019-02-15 08:25:42
príspevok od: JohnNewton
A ako by si to chcel posudzovať , na poštovej známke ? Sú tam aj horšie miesta .Bože chráň, nechcem Ťa odhovárať od jeho zakúpenia.
A ja Ťa zase nechcem odhovárať od Tvojej svätej vojny a križiackej výpravy proti nenávidenému Fuji, ale proste keď objavím aberáciu na snímke v priamom protisvetle (so slnkom v zábere) na úplnom okraji fotky a iba pri 100% zväčšení, tak to nebudem vydávať za senzáciu a podvod na zákazníkoch. A napokon ak by ma neuspokojovala kvalita tohto lacnejšieho variantu, je tu kvalitnejší (dvojnásobne drahší, dvakrát svetelnejší) 16mm/1,4 objektív.
 
belco
2019-02-15 09:02:02
príspevok od: JohnNewton
Vyskúšaj, odstráň na predmetnej snímke postupne aberáciu v troch krokoch, je tam zelená, fialová a blízka červenej, v rôznych častiach obrazu.(už tam chýba len žltá, lebo aj takú som už videl) A potom porovnaj farebnosť obrazu pred a po. Musel by si postupne vymaskovať časti obrazu ktoré namajú byť dotknuté.
Ono to v konečnom dôsledku môže byť celkom pracné.
To som len tak na rýchlo, dalo by sa s tým vyhrať viac.
človeče ty sie niečo ako antiwaxer so zameranim na fuji. Nechapem, opičuješ každy jeden članok tykajuci sa techniky fuji. Proste nerieš, ked ti daná technika neustale niečim prekaža. Vnes trochu pozitivnej energie do svojho života.
 
JohnNewton
2019-02-15 09:15:29
Ale chlapci, až tak ? Veď ja som tú aberáciu nespôsobil. Poniektoré reakcie sú na psychológa . A samozrejme som ich tiež videl spústu, naposledy v prírodopisnom dokumente od natgeo, a fakt to bolo iritujúce, pri tých možnostiach ktoré oni majú.
A ak Vám mám ušetriť infarkt, tak prečo nie, zmýlil som sa, žiadna aberácia tam nie je Berte to ako mojnú očnú vadu
 
JohnNewton
2019-02-15 09:19:23
príspevok od: belco
človeče ty sie niečo ako antiwaxer so zameranim na fuji. Nechapem, opičuješ každy jeden članok tykajuci sa techniky fuji. Proste nerieš, ked ti daná technika neustale niečim prekaža. Vnes trochu pozitivnej energie do svojho života.
Keď Srnec v afekte nad skreslením iného objektívu ani nebol ochotný dokončoiť test, tak tam si neprskal ? Jáj, pardón, to nebolo fuji , to Ty doma nemáš....neviem, či by ťa nebolo treba ľutovať....
 
jozef84
2019-02-15 09:31:42
Ešte keby naklonovali takýto foťáčik s Bayerom, tak by ich ponuke asi nič nechýbalo...Škoda tej osekanej XT100...mne čo najviac vadí na Fuji, nie sú "červíky"(treba citlivejšie doostrovať), ale azúrová farba. Dosť ťažko sa ten odtieň mení aj z RAWu.
 
JohnNewton
2019-02-15 09:38:08
príspevok od: jozef84
Ešte keby naklonovali takýto foťáčik s Bayerom, tak by ich ponuke asi nič nechýbalo...Škoda tej osekanej XT100...mne čo najviac vadí na Fuji, nie sú "červíky"(treba citlivejšie doostrovať), ale azúrová farba. Dosť ťažko sa ten odtieň mení aj z RAWu.
No to si si dovolil dosť , na tunajšie pomery
 
jozef84
2019-02-15 09:40:16
príspevok od: JohnNewton
Vyskúšaj, odstráň na predmetnej snímke postupne aberáciu v troch krokoch, je tam zelená, fialová a blízka červenej, v rôznych častiach obrazu.(už tam chýba len žltá, lebo aj takú som už videl) A potom porovnaj farebnosť obrazu pred a po. Musel by si postupne vymaskovať časti obrazu ktoré namajú byť dotknuté.
Ono to v konečnom dôsledku môže byť celkom pracné.
To som len tak na rýchlo, dalo by sa s tým vyhrať viac.
JohnNewton idem ti hodiť ešte jednu "kostičku" proti FUJI senzorom. Zväčšil si si obrázok v klasickom prehliadači obrázkov na 100%?(nie vo Photoshope- ten žehlí) Skús si prejsť obrázok a nájdeš tam segmenty z ktorých je vyskladaný senzor. Nechcelo sa mi to rátať, ale je ich tam asi cca 6x3. Na stykoch tých segmentov nie je použitá extrapolácia ku susedným pixelom vedľajšieho bloku a uvidíš zreteľný šev na stykoch týchto segmentov. Tieto segmenty som nenašiel u Olympusu ani Panasonicu. Ale napríklad na Nikone D5100 som ich našiel, len nie sú vzhľadom na jemnejšiu extrapoláciu oproti FUJI (spin 2x2) až tak vidieť.
 
jozef84
2019-02-15 09:41:42
príspevok od: JohnNewton
No to si si dovolil dosť , na tunajšie pomery
však?
 
marcus_labeo
2019-02-15 09:51:50
Pár príkladov aberácie highendových najnovších skiel za násobne vyššie ceny:
Sony G-master 24mm za 1399 USD: https://img36.rajce.idnes.cz/d3601/15/15854/15854039_e7ccca1c56b1c31f9e10c8c59f445ffb/images/Sony.jpg?ver=0
Tamron 15-30mm Mk II za 1299 USD: https://img36.rajce.idnes.cz/d3601/15/15854/15854039_e7ccca1c56b1c31f9e10c8c59f445ffb/images/Tomron.jpg?ver=0
a eLkový Canon RF 28-70mm za 2999 (!) USD: https://img36.rajce.idnes.cz/d3601/15/15854/15854039_e7ccca1c56b1c31f9e10c8c59f445ffb/images/Canon.jpg?ver=0
Ešte stále chceš robiť senzáciu z aberujúceho Fuji za 399 eur?
 
JohnNewton
2019-02-15 09:53:32
príspevok od: jozef84
JohnNewton idem ti hodiť ešte jednu "kostičku" proti FUJI senzorom. Zväčšil si si obrázok v klasickom prehliadači obrázkov na 100%?(nie vo Photoshope- ten žehlí) Skús si prejsť obrázok a nájdeš tam segmenty z ktorých je vyskladaný senzor. Nechcelo sa mi to rátať, ale je ich tam asi cca 6x3. Na stykoch tých segmentov nie je použitá extrapolácia ku susedným pixelom vedľajšieho bloku a uvidíš zreteľný šev na stykoch týchto segmentov. Tieto segmenty som nenašiel u Olympusu ani Panasonicu. Ale napríklad na Nikone D5100 som ich našiel, len nie sú vzhľadom na jemnejšiu extrapoláciu oproti FUJI (spin 2x2) až tak vidieť.
Netreba hádzať kostičky, mal som to dva roky
 
JohnNewton
2019-02-15 10:00:31
príspevok od: marcus_labeo
Pár príkladov aberácie highendových najnovších skiel za násobne vyššie ceny:
Sony G-master 24mm za 1399 USD: https://img36.rajce.idnes.cz/d3601/15/15854/15854039_e7ccca1c56b1c31f9e10c8c59f445ffb/images/Sony.jpg?ver=0
Tamron 15-30mm Mk II za 1299 USD: https://img36.rajce.idnes.cz/d3601/15/15854/15854039_e7ccca1c56b1c31f9e10c8c59f445ffb/images/Tomron.jpg?ver=0
a eLkový Canon RF 28-70mm za 2999 (!) USD: https://img36.rajce.idnes.cz/d3601/15/15854/15854039_e7ccca1c56b1c31f9e10c8c59f445ffb/images/Canon.jpg?ver=0
Ešte stále chceš robiť senzáciu z aberujúceho Fuji za 399 eur?
Nie marcus, je to tam, možno to zaberá menej pixelov, možno to nehrá toľkými odtieňmi ale vidím to. A senzáciu z toho robíte Vy. Nebude to tak, že o mŕtvych a Fuji sa má hovoriť len v dobrom ? Vaše egá sú dotknuté. Čudná komunita.
 
JohnNewton
2019-02-15 10:07:00
príspevok od: marcus_labeo
Pár príkladov aberácie highendových najnovších skiel za násobne vyššie ceny:
Sony G-master 24mm za 1399 USD: https://img36.rajce.idnes.cz/d3601/15/15854/15854039_e7ccca1c56b1c31f9e10c8c59f445ffb/images/Sony.jpg?ver=0
Tamron 15-30mm Mk II za 1299 USD: https://img36.rajce.idnes.cz/d3601/15/15854/15854039_e7ccca1c56b1c31f9e10c8c59f445ffb/images/Tomron.jpg?ver=0
a eLkový Canon RF 28-70mm za 2999 (!) USD: https://img36.rajce.idnes.cz/d3601/15/15854/15854039_e7ccca1c56b1c31f9e10c8c59f445ffb/images/Canon.jpg?ver=0
Ešte stále chceš robiť senzáciu z aberujúceho Fuji za 399 eur?
Inak, nechce sa mi to hľadať, chýba info o zaclonení.
 
Otecadams
2019-02-15 10:55:37
príspevok od: JohnNewton
Vyskúšaj, odstráň na predmetnej snímke postupne aberáciu v troch krokoch, je tam zelená, fialová a blízka červenej, v rôznych častiach obrazu.(už tam chýba len žltá, lebo aj takú som už videl) A potom porovnaj farebnosť obrazu pred a po. Musel by si postupne vymaskovať časti obrazu ktoré namajú byť dotknuté.
Ono to v konečnom dôsledku môže byť celkom pracné.
To som len tak na rýchlo, dalo by sa s tým vyhrať viac.
V Lightroome to šlo na jeden klik + nejaká dodatočná korekcia. Nieje to 100%, ale už to neprekáža. Ale samozrejme nie každý má na to možnosti alebo chuť.
 
fatality
2019-02-15 11:45:20
príspevok od: JohnNewton
Vyskúšaj, odstráň na predmetnej snímke postupne aberáciu v troch krokoch, je tam zelená, fialová a blízka červenej, v rôznych častiach obrazu.(už tam chýba len žltá, lebo aj takú som už videl) A potom porovnaj farebnosť obrazu pred a po. Musel by si postupne vymaskovať časti obrazu ktoré namajú byť dotknuté.
Ono to v konečnom dôsledku môže byť celkom pracné.
To som len tak na rýchlo, dalo by sa s tým vyhrať viac.
tak som trochu o tom pocitkal a typek v diskusii pise: "I might have to do with Adobe. Opening the Raw files in Affinity shows much less fringing and aberrations even with Chromatic Aberration reduction and Defringe turned off."..
takze ono to vyzera (aj) na to,ze LR sa klasicky moc nelubi s x-trans..a mensia aberacia sa uz lahsie odstranuje,bez nejakych vaznejsich dopadov na vyslednu foto..co je na 400$ sklo ok..
 
JohnNewton
2019-02-15 12:04:20
príspevok od: fatality
tak som trochu o tom pocitkal a typek v diskusii pise: "I might have to do with Adobe. Opening the Raw files in Affinity shows much less fringing and aberrations even with Chromatic Aberration reduction and Defringe turned off."..
takze ono to vyzera (aj) na to,ze LR sa klasicky moc nelubi s x-trans..a mensia aberacia sa uz lahsie odstranuje,bez nejakych vaznejsich dopadov na vyslednu foto..co je na 400$ sklo ok..
Nemám žiadnu ilúziu o tom, že dnešné softwarové objektívy netrpia množstvom optických vád. Často je to na softe ako si s tým poradí, v podstate v DXO sa aberáciou ani nezaoberám. Lebo je utomaticky odstránená. Len s x trans nerobí, tak že takú možnosť som nemal.
 
fatality
2019-02-15 12:19:02
príspevok od: JohnNewton
Nemám žiadnu ilúziu o tom, že dnešné softwarové objektívy netrpia množstvom optických vád. Často je to na softe ako si s tým poradí, v podstate v DXO sa aberáciou ani nezaoberám. Lebo je utomaticky odstránená. Len s x trans nerobí, tak že takú možnosť som nemal.
myslis dxo photolab? ja som si teraz instalol capture one pre fuji(je free) a vyzera to tak,ze je konecne vsetko ako ma byt..farby,detaily,automaticke korekcie,atd...
 
sharkyyy
2019-02-15 13:22:47
Ceska recenzia uz tu : https://www.fujifoto.cz/blog/fujinon-xf-16mm-f-2-8-wr-kompaktni--lehky-a-stylovy/?fbclid=IwAR3DT4mil0FNs2-q0ioy24UesiWKT5Wc7sDz3PVS1Y-G_b9C0WlsmF_4C7o
 
wikxzen
2019-02-15 13:50:13
Za mě v Capture One Pro (12.0.2) je to vyřešené jedním klikem. "Ztráta barev" se nekoná. Podrthnul bych ten komentář z DPreview k celému albu fotek z předprodukčního kusu. Mám už XF16/1.4, ale velmi rád si pořídím i jeho mnohem levnějšího brášku "do kapsy" na takové to reportážně-dokumentační cvakání s X-Pro2.
 
JohnNewton
2019-02-15 14:51:50
príspevok od: fatality
myslis dxo photolab? ja som si teraz instalol capture one pre fuji(je free) a vyzera to tak,ze je konecne vsetko ako ma byt..farby,detaily,automaticke korekcie,atd...
Príležitostne vyskúšam, mám za vagón Fuji RAFov . Teraz ma dosť zamestnáva DaVinci Resolve
 
wikxzen
2019-02-15 16:11:36
Srovnání s XF14/2.8 a XF16/1.4.
http://www.youtube.com/watch?v=PaNOi1iMfc4
 
j.a.r.o.
2019-02-17 11:44:10
Pekná recenzia o nefungujjúcej X-T3

https://www.youtube.com/watch?v=OW-I40v3uDQ
 
j.a.r.o.
2019-02-17 11:52:47
príspevok od: wikxzen
Srovnání s XF14/2.8 a XF16/1.4.
http://www.youtube.com/watch?v=PaNOi1iMfc4
.
 
j.a.r.o.
2019-02-17 11:56:47
príspevok od: j.a.r.o.
Pekná recenzia o nefungujjúcej X-T3

https://www.youtube.com/watch?v=OW-I40v3uDQ
PS:
Omylom vložené do tejto diskusie. Malo to ísť k Fujifilm X-T3 (ospravedlňujem sa).
 
fatality
2019-02-17 17:20:09
príspevok od: j.a.r.o.
Pekná recenzia o nefungujjúcej X-T3

https://www.youtube.com/watch?v=OW-I40v3uDQ
stara 5 mesiacov a "nefungujuca" xt3 bol(hned chvilu na to opraveny) bug s formatovanim kariet v niektorych zariadeniach..
btw.Fuji vacsinu tiel a objektivov stale vyraba v Japonsku(podobne ako Canon,na rozdiel napr.od Nikonu) a ma minimalnu kazovost(to mam od predajcov)..najst si jeden z prvych kusov,nevediet vo co go a 10min sa tam cudovat,je fakt recenzia na urovni ..
 
wikxzen
2019-02-17 19:32:12
Hned totiž následovala skutečná recenze - osobně nevím, proč pan Zemánek ten "virál" nesmazal - takhle i dnes slouží jako dobrá zástěrka pro kopnutí si do Fuji. O čtyři dny později vyvěsil nové video. Kde mimo jiné i vysvětlil v čem byl skutečný problém.
https://www.youtube.com/watch?v=2nT5JsxzB8E
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované