1. Alergia na luxus

Na palube lowcostu sa nedočkáte vyššieho komfortu cestovania. Nízkonákladovky neponúkajú „drahé“ služby, no aj vďaka tomu majú nižšie prevádzkové náklady. Na zadnej strane sedadiel Ryanairu napríklad nikdy nenájdete televíznu obrazovku.

2. Šikovná stratégia úspor

Po páde newyorských „dvojičiek“ utŕžila osobná letecká doprava finančný úder. Ryanair neschytal, naopak výrazne rozšíril svoju flotilu. Nakúpil ohromujúcich 151 boeingov 737 v čase, keď boli dostupné za výhodné ceny. Bol to šikovný podnikateľský ťah, ktorý vytvoril predpoklady pre jeho úspech.

Takéto správanie je typické pre lowcosty. Často nakupujú tie najefektívnejšie stroje, ktorých prevádzka im šetrí peniaze a náklady na palivo. Nizkonákladovky patria k aerolíniám s najmladšími flotilami.

3. Na jedno kopyto

Ryanair aj easyJet prevádzkujú len jeden typ lietadiel. V prípade Írov je to Boeing 737, Briti lietajú na stroji Airbus A320. Všetci zamestnanci od pilotov, cez mechanikov až po palubný personál tak potrebujú ten istý typ školenia. Spoločnosti tým šetria čas i náklady.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa