MANDLE kraľujú orechom

Redakcia | 14. február 2019
MANDLE kraľujú orechom

Mandle, vlašské orechy, pistácie, lieskovce či makadamové orechy sú pravým elixírom života. Orechy rozveseľujú dušu, potláčajú únavu, upokojujú, zbavujú nás smútku a depresií.

Mandliam sa pripisuje magický význam

V Spojených štátoch amerických sa mladomanželia obdarúvajú vreckom týchto sladkých orieškov, ktoré im má priniesť pevné zdravie, veľa detí a šťastný život. Mandľovníky sa pestujú v Taliansku, Grécku, Španielsku, USA či Maroku, ale nevyhýbajú sa ani našim zemepisným šírkam.

V malom moravskom meste zvanom Hustopeče si každoročne pripomínajú slávnosti mandlí a vína. História pestovania mandľovníkov siaha v tomto meste až do 17. storočia, ale prvé rozsiahle výsadby sa začali až po skončení druhej svetovej vojny z dôvodu, aby sa nemuseli dovážať z iných krajín. Mandľovníkový sad sa stal unikátnym v strednej Európe a rozprestiera sa na rozlohe okolo štyroch hektárov.

Strom mandľovník dorastá v našom podnebí do výšky piatich metrov. Kvitne krásnymi bielymi alebo ružovými kvetmi, podobne ako broskyne. Mandle sú sladké alebo horké, olejnaté semená z kôstok stromu mandle obyčajnej a právom svojou výživovou hodnotou kraľujú všetkým ostatným druhom orechov.

Výživné mandle by nemali vo vašom jedálničku chýbať

Obsahujú vyše 58 gramov zdravých tukov na sto gramov plodiny, takmer 19 g proteínov, len okolo dvoch gramov sacharidov a obrovské množstvo vlákniny, teda viac ako 15 gramov. Tento výživový profil sa v prepočte na energiu rovná až 570 kilokalóriám.

Mandle sa právom pýšia vysokým obsahom vitamínov a minerálnych látok. Prvenstvo má jednoznačne vitamín E označovaný ako elixír mladosti. Zaujímavý je tiež obsah riboflavínu (vitamín B2) a kyseliny nikotínovej (vitamín B3).

Z minerálnych látok dominujú draslík, horčík a vápnik. Hovorí sa, že konzumácia 28 gramov mandlí denne znižuje hladinu cholesterolu približne o štyri percentá. O mandliach pre ich vysokú energetickú hodnotu sa v laickej verejnosti šíria rôzne mýty. Predovšetkým sa točia okolo priberania na hmotnosti. Vedecké štúdie sú však v tomto smere jednoznačné.

Ženy, ktoré počas desiatich týždňov konzumovali tristo kilokalórií v podobe mandlí, vôbec nepribrali. Udržali si svoju hmotnosť a zároveň sa naučili jesť menej nezdravých potravín, nakoľko im mandle pomohli zasýtiť sa na dlhý čas.

Mandle proti oparom

Mandle majú blahodarný vplyv aj na imunitu, pôsobia proti zimným vírusovým ochoreniam a niektoré štúdie tvrdia, že extrakty zo šupiek mandlí sú účinné v boji proti hepresu simplex 2, ktorý spôsobuje opary.