Vojtech Mihálik: Brána

Koncom roku 1947 poslal mladý ambiciózny básnik Vojtech Mihálik, ktorý krátko predtým debutoval zbierkou spirituálnej poézie Anjeli (1947), redaktorovi vydavateľstva Verbum, básnikovi Jankovi Silanovi postupne dva listy a strojopis zbierky, ktorú zamýšľal vydať v edícii poézie Lux.

14.02.2019 05:00
debata (1)
Vojtech Mihálik: Brána

Doklady o Silanovej reakcii sa nezachovali a po tzv. Víťaznom februári 1948 bol zo strany komunistickej štátnej moci na vydavateľstvo Verbum vyvíjaný enormný tlak, ktorý viedol napokon k jeho zániku. Zbierka nikdy nevyšla, ale zachoval sa strojopis unikátnej skladby Brána, ktorou Mihálik pokračoval v rozvíjaní „anjelskej“ tematiky. Autor integroval do korpusu tejto poémy svoje pôvodne samostatné básne, z ktorých mnohé našli uplatnenie v jeho neskorších zbierkach. Brána dopĺňa ďalšie „biele miesto“ v tvorbe Mihálika.

Básnik a prekladateľ Vojtech Mihálik (1926–2001) vo svojej ďalšej kariére súznel s dobou – vyznamenal sa politicky angažovanou tvorbou, v normalizačných 70. rokoch pôsobil ako poradca vlády a neskôr, až do odchodu do dôchodku bol riaditeľom vydavateľstva Slovenský spisovateľ. Pôsobil tiež v literárnej prílohe Nového Slova, kde vychovával mladých básnikov v dobe poplatnom duchu. Bol dlhoročným vysokým funkcionárom KSS. Zo svojej politickej pozície priamymi zákazmi bránil v publikovaní viacerým kolegom mladšej a strednej generácie. Počiatky jeho tvorby si zaslúžia istú pozornosť i vzhľadom na neskoršiu trajektóriu jeho literárnej a životnej dráhy.

Vydavateľstvo SSS

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy #Vojtech Mihálik