Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Veterinárka o chorobe, pri ktorej rozhoduje pár dní: U človeka ju odhaľuje bizarný príznak

Martina Kufelová Zobraziť galériu (3)
Martina Kufelová (Zdroj: archív MK)

Ohrozuje najmä zvieratá, no nevyhýba sa ani ľuďom. Besnota je vírusové ochorenie, ktoré neprenášajú len nakazené psy. Veterinárka Martina Kufelová pre Vyšetrenie opísala, ako sa ochorenie prejavuje a prečo by sme nemali podceňovať ani drobné pohryznutie od zvieraťa.

„Besnota je ochorenie spôsobené RNA vírusom ,Lyssavirusʻ z čeľade Rhabdoviridae. Existuje viac sérotypov vírusu, klasickú besnotu vyvoláva sérotyp 1. Vo vonkajšom prostredí je vírus pomerne odolný a prenáša sa výlučne slinami, čiže väčšinou pohryzením. To platí medzi zvieratami aj ľuďmi,“ vysvetľuje veterinárka Martina Kufelová zo Senice.

Dve formy ochorenia

Ako ďalej pokračuje, vírus napáda centrálny nervový systém, v dôsledku čoho príznaky ochorenia súvisia predovšetkým s poruchou mozgu. „Medzi psami a mačkami sa prejavy výrazne nelíšia, existujú však dve formy ochorenia - zúrivá a tichá forma. Zúrivá má tri štádia - prvé trvá okolo troch dní, prejavuje sa najmä depresívnym správaním a slinotokom následkom parézy hltana (zviera stráca schopnosť prehĺtať). Toto štádium je rovnaké aj pri tichej forme, no s tým rozdielom, že zviera sa už nedostáva do druhého excitačného štádia, ktoré sa prejavuje extrémnou agresivitou na okolité predmety a sebepoškodzovaním. Zvieratá tiež môžu požierať kamene, konáre a ďalšie netypické predmety. Príznačná je preň anizokoria (odlišná veľkosť zreníc) a paralýza hlasiviek. Preto počas vyšetrovania psa, ktorý pohrýzol človeka, veterinár svieti pacientovi do očí,“ opisuje.

Čítajte viac: Veterinárka prezradila, ako bojovať s parazitmi: Niektoré môžu ohroziť aj ľudské zdravie!

Po uplynutí druhého štádia, ktoré trvá 3-5 dní, choroba postupne prechádza do posledného, paralytického štádia. „V priebehu štyroch dní dôjde k úplnému ochrnutiu končatín, močového mechúra a konečníka. Objavuje sa vysoká teplota (40 stupňov Celzia), ktorá postupné klesá a zviera umiera,“ dopĺňa s tým, že u mačiek a psov sa častejšie vyskytuje zúrivá forma besnoty. Tichá sa týka zhruba pätiny prípadov. Inkubačná doba môže byť individuálna (päť dní až mesiac), ale po objavení sa klinických príznakov býva choroba vždy smrteľná.

Nakazený človek má silný strach z vody

U ľudí sa besnota prejavuje podobne ako u zvierat. Nakazený človek stráca strach, sliní, má kŕče a na podnety reaguje extrémne vzrušivo. „U ľudí sa objavuje ešte jeden symptóm navyše, a to hydrofóbia (strach z vody). Vírus je neurotropný, čiže spôsobuje problémy s prehĺtaním. Keď sa chce človek napiť, tak už len myšlienka na vodu mu navodzuje kŕče v oblasti hltana,“ spresňuje veterinárka. Inkubačná doba ochorenia je aj u človeka široká, príznaky sa môžu objaviť už po 10 dňoch, ale aj po polroku. O tom, či sa človek vylieči a choroba sa uňho nerozvinie, závisí od časového obdobia medzi infikovaním a liečbou. „Čas na podanie antirabického séra je zvyčajne do siedmich dní od pohryzenia, závisí však aj od miesta pohryzenia. Dôležité je, aby vírus nestihol zasiahnuť centrálnu nervovú sústavu,“ spresňuje lekárka a dodáva, že keď vírus prenikne do mozgu, šanca na vyliečenie je minimálna. „Sú popísané experimentálne pokusy s použitím silných dávok virostatík, ale ich účinnosť nebola preukázaná,“ ozrejmuje.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Thinkstock.com

Keďže zvieratá žijúce v domácnosti spolu s majiteľom zväčša bývajú zaočkované, besnotu u nás prenášajú predovšetkým divožijúce zvieratá, napríklad líšky, prípadne kuny a iné vnímavé živočíchy.  „Nákazová situácia je horšia v Poľsku a na Ukrajine, preto bolo najviac prípadov ochorenia zaznamenaných na severe a východe Slovenska. Preventívne opatrenia však fungujú aj v prípade divožijúcich zvierat, a to formou tzv. orálnej vakcinácie líšok. Na našom území sa realizuje od roku 1994,“ pokračuje odborníčka.

Čo robiť po uhryznutí?

Ako postupovať, keď človeka pohryzie zviera, ktoré nebolo zaočkované alebo o jeho zaočkovaní nemáme informácie? Podľa lekárky je nutné nechať zviera klinicky vyšetriť u veterinárneho lekára aj vtedy, ak bolo vakcinované proti besnote, a to v deň pohryznutia, a potom na 5. a 14. deň po pohryznutí. Ak sa v tomto časovom rámci neobjaví podozrenie na ochorenie besnotou, pohryzený človek nemusí byť imunizovaný. Preventívne očkovanie proti besnote sa odporúča najmä cestovateľom do tretích krajín so zvýšeným výskytom choroby, uzatvára veterinárka.

Veterinárka Martina Kufelová s pacientom.
Zobraziť galériu (3)
Veterinárka Martina Kufelová s pacientom.  (Zdroj: archív MK)

Viac o téme: BesnotaVeterinárka Martina Kufelová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9