Odborník radí: KUSKUS a PŠENO v detskom jedálničku

Redakcia | 14. február 2019
Odborník radí: KUSKUS a PŠENO v detskom jedálničku

Do našej kuchyne sa okrem tradičných potravín dostávajú pomaly aj tie "modernejšie". Je vhodné ich ponúknuť našim najmenším a ak áno, od akého veku?

Na Vašu otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová, I. detská klinika LFUK a DFNsP:

Kuskus 

Kuskus,  po anglicky couscous (po česky rozcestník), je slovo prevzaté z berberského suksu a kseksou. Kuskus je symbolom a jednou zo základných potravín severoafrickej kuchyne a Blízkeho východu. Ide o zaparenú a do guľôčok tvarovanú krupicu z pšenice, jačmeňa alebo prosa. Je to vlastne veľmi výživná jemnozrnná cestovina.    

Kuskus patrí spolu so pšenicou, ražou, jačmeňom, bulgurom a špaldou k obilninám bohatým na lepok. Do Európy sa dostal s prisťahovalcami, napríklad do Izraela sa kuskus dostal v roku 1948 so židovskými prisťahovalcami z arabských krajín a stal sa súčasťou národnej kuchyne.
Dnes sa kuskus vyrába najmä priemyselne ako sušený instantný produkt, ktorý napučí v teplej vode. Poznáme niekoľko druhov kuskusu. Najzdravší je však rozhodne tzv. celozrnný kuskus. Ten sa vyrába  z celých pšeničných zŕn, vrátane šupiek. Iba tak si zachová všetky zdraviu prospešné látky, hlavne vlákninu. 

  • Kuskus je veľmi výživný.
  • Obsahuje uhľohydráty, vlákninu, bielkoviny, vitamíny zo skupiny B, vitamín E, vápnik, železo a fosfor.
  • Má iba minimálne množstvo tuku.
  • Dodáva energiu, výborne zasýti a je ľahko stráviteľný. 

Kuskus sa pri príprave jedla nevarí, ale zalieva sa vriacou vodou alebo vriacim pokrmom. Môžeme ho podávať ako hlavné jedlo alebo prílohu k jedlám zo zeleniny a mäsa. Je vhodný i na prípravu sladkých jedál, napríklad s mliekom a hrozienkami.  

Kuskus možno zaradiť do jedálnička našich najmenších najskôr po prvom roku života.

Pšeno

Pšeno je najviac konzumovaný produkt vyrobený z prosa.                                                     

Proso siate je obilnina z čeľade lipnicovitých. Proso patrí popri pšenici a jačmeni k najstarším kultúrnym plodinám. Jeho pravlasťou je Čína, východná Ázia a India. Kúsky prosa boli nájdené na rôznych miestach Európy v stavbách pochádzajúcich z doby kamennej. Do raného novoveku bolo pravdepodobne v ľudskej strave hlavnou obilninou.

Postupne ho vytláčali pšenica, raž, neskôr ryža a kukurica a svoj vplyv tu malo aj rozšírenie zemiakov. Ešte dnes býva starodávnym zvykom podávať kašu z prosa ako posledné jedlo na svadobnej hostine na moravských svadbách, aby mali novomanželia vždy dosť peňazí. Proso bolo jednou z hlavných obilnín Slovanov, ktorí ho konzumovali v podobe výživných kaší, placiek a polievok.     

Pšeno sa získava odstránením pliev zo zrna prosa. Pšeno (lúpané proso) je bezlepková obilnina, vhodná aj pre celiatikov. Táto obilnina je navyš aj zásaditá, ako jediná zo všetkých obilnín. Pšeno je vlastne jadro (vnútro pod obalom) prosa.                                                                                      

  • Pšeno má optimálne výživové vlastnosti, je veľmi chutné, sýte  a ľahko stráviteľné.
  • Má priaznivý pomer bielkovín (12 %), tukov (4 %) a sacharidov (68 %).
  • Obsah tuku je vyšší ako u ostatných obilnín, najviac tuku sa nachádza v klíčku.
  • Pšeno obsahuje tiež vlákninu, z minerálov draslík, fosfor, železo, vápnik, meď, mangán, magnézium, sodík, selén, zinok, vitamíny skupiny B, vitamín E, K a kyselinu listovú.
  • Svojou nutričnou hodnotou sa vyrovná ovseným vločkám. 

Pšeno mnohým pomohlo pri chudokrvnosti pre vyšší obsah železa, spevňuje kosti (zabraňuje osteoporóze), zmenšuje žalúdočné ťažkosti pri vyššej hladine žalúdočnej kyseliny, zlepšuje imunitu. Čínska medicína odporúča pšeno pri chorobách pankreasu a sleziny. Vďaka vysokému podielu kremíka je pšeno vhodnou prevenciou pre zdravé zuby, nechty a vlasy. Zlepšuje trávenie a vyprázdňovanie. Pomáha i zdravému vývoju plodu.                                                                              Pšeno má ešte jednu prednosť a to  rýchlu prípravu. 

Tisíce variácií pšena v kuchyni...

Guľôčky pšena sú malé, žltkasté a chutia sladkasto, preto niektoré pokrmy z neho netreba dosládzať. Najmä pre deti sa dá pripraviť ako kaša alebo nákyp s ovocím. No dá sa pripraviť na rôzne spôsoby, i naslano. Varené pšeno sa  podáva  ako príloha k mäsitým jedlám (namiesto ryže) alebo ako samostatné jedlo s omáčkami, syrom či dochutené makom, sezamom, jogurtom, ovocím a orieškami.

Môže sa použiť ako závarka do polievok, knedlí, náplní, nátierok, kaší, placiek, šalátov, omáčok, pečiva a dezertov.

Na spôsob rizota sa pšeno kombinuje s akýmkoľvek syrom, zeleninou, hubami.

Nasladko ho možno zapariť a pripraviť s horkou čokoládou, banánom, hroznom alebo iným čerstvým ovocím, ale aj s kompótom alebo džemom.

Niektoré šikovné gazdinky pripravujú zo pšena nákyp s ovocím, s tvarohom, medom, hrozienkami a orechmi.

Napriek vymenovaným pozitívnym účinkom prosa odborníci na detskú výživu ho odporúčajú podávať našim najmenším až ku koncu prvého roku života.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: