Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Voda zo stromu nielen ako elixír pre vlasy: Účinky, z ktorých sa vám zakrúti hlava!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Piť vodu zo stromu? Môže to znieť zvláštne až nereálne, no ide o vodu, prospešnú pre ľudské zdravie. Aspoň to tvrdia niektorí, ktorí prisahajú na jej účinky. O čo ide, ako ju získať a ako pôsobí na organizmus?

O čo ide? 

Hoci sa brezová voda dostáva každým rokom viac do popredia, mnohí ešte o nej nič nepočuli. Ide o čistý produkt zo stromu – brezy previsnutej. Breza cez svoj koreňový systém prefiltruje vodu, zbaví ju škodlivých látok a následne obohatí o zdravé látky, vitamíny, živiny, minerály a príjemným plusom je fakt, že ju v listoch nabije slnečnou energiou. Voda je tak plná účinných látok a zlepšuje údajne zdravie zvonka a tiež zvnútra! Nájdete v nej triesloviny, živicu, vitamín C, železo, meď, horčík, silice, éterické oleje, organické kyseliny, aromatické látky, atď. Chutí sladšie, jemne, lahodne a neobsahuje veľa sacharidov. Ide o čistý prírodný produkt!

Čítajte tiež: Veľký mýtus o raňajkách, po ktorom sa vám otvoria oči: V skutočnosti je to inak!

Vplyv vody na telo

Brezová voda je vzácna aj preto, lebo sa má zbierať na jar, keď stromy začínajú ešte  len žiť. Už pred rokmi ľudia zistili, že má voda omladzujúce účinky. A nielen to! Aktivuje látkovú výmenu, upevňuje nervový systém, pomáha pri liečbe reumy, chorôb obličiek, tráviacej sústavy a pod.

Čo dokáže brezová voda:

  • Pomáha pri žalúdočných problémoch
  • Má močopudné účinky
  • Podporuje imunitu
  • Naštartuje metabolizmus
  • Odstraňuje stres
  • Podporuje funkciu obličiek
  • Odstraňuje problémy s vlasmi: ich vypadávanie, lupiny a tiež mastenie
  • Zlepšuje kvalitu nechtov a pleti
  • Odstraňuje prejavy reumy a dny

Ako a kde ju zohnať? 

Vodu si môže každý nazbierať skoro na jar, keď breza začína pučiť, konkrétne v období teplých dní a studených nocí od polovici marca do polovici apríla. Dôležité je však vedieť, ako na to, keďže zber vody má svoje pravidlá. Do kmeňa sa navŕta 1 až 2 cm hlboká dierka, do ktorej sa vsunie hadička alebo rúrka. Z nej sa potom šťava odkvapkáva do nádoby. Bohužiaľ, v poslednej dobe ľudia zbierajú brezovú vodu vo veľkom, no používajú zlú techniku, čím ničia stromy. Navyše, treba si zistiť, či nie sú potrebné povolenia majiteľov lesov alebo ich správcov. 

Voda zo stromu nielen
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Na druhej strane, voda sa dá zohnať aj v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou. Treba si len dávať pozor, aby išlo o 100% čistý produkt.

Použitie brezovej vody v praxi

Brezová voda má hlavne neoceniteľné účinky na korunu krásy! Považuje sa za pomocníka pri vypadávaní vlasov. Navyše, ich zbaví lupín a taktiež vlasy odmasťuje. Spravte si kúru z brezovej vody, ktorá okamžite zlepší kvalitu vlasov.

Najprv si vlasy umyte šampónom a následne do vlasov a pokožky hlavy vmasírujte menšie množstvo brezovej vody. Ak vám ide o obnovu a zahustenie, kúru môžete opakovať každý druhý deň. Pre vyživenie a väčší lesk vlasov postačí brezovú procedúru opakovať 1-2-krát za týždeň.

Brezovú vodu môžete aj piť a použiť ju ako prevenciu pred vznikom mnohých ochorení, ako doplnok liečby alebo pri chudnutí či detoxikácii. Pite čistý rastlinný produkt jedenkrát denne, po 2,5 deci pred raňajkami po dobu 10-14 dní. Voda sa hodí aj do smoothies nápojov! 

Viac o téme: StromBrezaVodaZdravieúčinky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9