Autonómne riadenie

V spojení s automobilmi sa pojem autonómne riadenie používaný pre automatické riadenie vozidla, ak chcete samoriadenia. Vozidlo vybavené autonómnym riadením je schopné snímať okolie vozidla, vyhodnocovať aktuálnej jazdnej situácie a ovládať vozidlo. V najvyššom stupni autonómneho riadenia vie vozidlo všetko bez ľudského vstupu.

Autonómne vozidlá využívajú rad technických princípov pre detekciu vlastného okolia. Pomocou radarov, laserov, GPS a kamier si autonómne vozidlo vytvára obraz o aktuálnom okolí vozidla. Riadiaci systém následne informácie vyhodnocuje a na vzniknuté podnety reaguje. Sám je schopný vozidlo rozbehnúť, smerovať aj zastaviť. Z technického hľadiska je samočinné ovládanie vozidla riešiteľný problém, ktorého zdatná uskutočniteľnosť závisí na využitie čoraz dokonalejších a dostupnejších technológiách. Nedoriešené stále zostávajú etické a právne otázky s tým spojené.

autonómne riadenie  autonómne riadenie

V roku 2014 stanovila asociácia automobilového priemyslu SAE International v spolupráci s americkou NHTSA päť úrovní autonómneho riadenia. Najnižším stupňom je 0 (auto s pomocou senzorov vodiča iba informuje, ale samo nič neriadi) najvyššia je stupeň 5 (plne robotické taxi, ktorého užívateľ už nebude potrebovať vodičský preukaz).

Hoci sa dnes automobilky snažia v zákazníkoch vzbudiť dojem, že už ponúkajú alebo sa aspoň veľmi blíži plne autonómnemu riadenia, nie je to pravda! K stupňu 5 vedie ešte dlhá cesta. Dnešné automobily ponúkajú maximálne stupeň 2, čo zhruba zodpovedá možnosti prenechať na krátku dobu konania automatike, ale vodič musí byť celý čas pripravený prevziať riadenie.

 

Úroveň 0 autonómneho riadenia (žiadna automatizácia)

  • vozidlo plne riadi človek, má nad ním plnú kontrolu
  • vozidlo s pomocou senzorov iba informuje či upozorňuje
  • príkladom môže byť varovanie nízkeho tlaku v pneumatikách, alebo varovanie pred námrazou

 autonómne riadenie - stupeň 0   autonómne riadenie - stupeň 0


Úroveň 1 autonómneho riadenia (podpora vodiča)

  autonómne riadenie - stupeň 1  autonómne riadenie - stupeň 1   autonómne riadenie - stupeň 1


Úroveň 2 autonómneho riadenia (čiastočná automatizácia)

  • automatizovaný systém vozidla dokáže kombinovať najmenej dva zverené úlohy, napríklad ovládať rýchlosť a smer jazdy. Vodič však musí sledovať dianie a byť pripravený okamžite zasiahnuť. V skutočnosti sa počíta s častými zásahmi vodiča do automatického riadenia.
  • typickým príkladom je automatické parkovanie

 autonómne riadenie - stupeň 2   autonómne riadenie - stupeň 2   autonómne riadenie - stupeň 2


Úroveň 3 autonómneho riadenia (podmienený automatizácia)

  • vodič môže bez obáv odvrátiť po určitú dobu pozornosť od riadenia, napr. písať správy alebo sledovať film. Vozidlo samo zvládne situácie, ktoré vyžadujú okamžitú reakciu. Aj naďalej však musí byť vodič pripravený zasiahnuť počas určitého časového úseku špecifikovaného výrobcom. Prvým vozidlom tejto kategórie sa stal v roku 2017 Audi A8, ktorý má mód pre dopravné zápchy. Keď je aktivovaný, automobil má plnú kontrolu nad vozidlom. Funguje len do rýchlosti 60 km/hod na diaľniciach s pevnou bariérou medzi protismernými pruhmi.

 autonómne riadenie - stupeň 3  autonómne riadenie - stupeň 3


Úroveň 4 autonómneho riadenia (vysoká automatizácia)

  • vozidlo zvláda jazdu v akomkoľvek type prevádzky úplne samo, vodič môže ísť napr. bezpečne spať alebo opustiť sedadlo vodiča. Výnimkou sú mimoriadne situácie, napríklad pri veľmi zlom počasí, kedy je lepšie, aby kontrolu nad vozidlom prevzal človek. Avšak, vozidlo by si mal poradiť aj bez zásahu človeka.

 autonómne riadenie - stupeň 4   autonómne riadenie - stupeň 4


Úroveň 5 autonómneho riadenia (plná automatizácia)

  • plne automatické vozidlo, nie je vybavené volantom ani pedále.

 autonómne riadenie - stupeň 5   autonómne riadenie - stupeň 5