Navigácia

Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR JUDr. Mgr. Martina Lubyová, PhD. iniciovala interný audit, výsledky poskytne NKÚ SR

     Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR JUDr. Mgr. Martina Lubyová, PhD. iniciovala interný audit na sekcii vedy a techniky MŠVVaŠ SR, ktorého výsledkom bude  overenie a vyhodnotenie postupov pri procese prípravy a hodnotenia žiadostí o poskytnutie finančných stimulov na podporu pre výskum a vývoj na Slovensku. Závery auditu ministerstvo poskytne Najvyššiemu kontrolnému úradu SR do 30. apríla 2019.
     V uplynulých dňoch bolo MŠVVaŠ SR  zo strany poslankyne Veroniky Remišovej opakovane obviňované z manipulovania bodového hodnotenia v prípade projektu spoločnosti NaviDate pri prideľovaní stimulov na výskum a vývoj. Ministerstvo školstva v tejto veci dožiadalo vyjadrenie hodnotiteľky projektu, ktorá potvrdila, že hodnotenie vložené do systému bolo vypracované ňou osobne. Z toho vyplýva, že nezrovnalosť 94 a 84 bodov bola obsiahnutá v pôvodnom hodnotení od hodnotiteľky a nebola upravovaná pracovníkmi ministerstva.
     Ministerstvo školstva si plne uvedomuje vážnosť vzniknutej situácie, preto v tejto veci prijalo viacero zásadných opatrení. Okrem vyššie spomínaného auditu zároveň podalo  trestné oznámenie a taktiež prijalo disciplinárne a personálne opatrenia.
     Nadácia Zastavme korupciu na stretnutí so zástupcami sekcie vedy a techniky preukázala, že disponuje informáciami z hodnotiaceho systému pred ich zverejnením, pričom jej predstavitelia neboli ochotní vysvetliť, akým spôsobom informácie získali. Rezort školstva vyzve nadáciu na stretnutie za účelom vyjasnenia tejto situácie. Zároveň  ministerstvo navrhne nadácii účasť na činnosti monitorovacích orgánov, aby participovali na týchto transparentných procesoch.
     Na webovom sídle ministerstva nájdete základné najčastejšie diskutované otázky a odpovede k stimulom, link: https://www.minedu.sk/otazky-a-odpovede-o-stimuloch-na-vedu-a-vyskum/.

Facebook Zdieľať
Skočiť na začiatok stránky