Košický súd v kauze pouličnej bitky opäť odsúdil súrodencov Paškovcov
13.2.2019 11:55
akt. 07.01.2020 06:10

Košický súd v kauze pouličnej bitky opäť odsúdil súrodencov Paškovcov

Uložiť článok
Okresný súd v Košiciach uznal synovcov zosnulého predsedu parlamentu Pavla Pašku za vinných z výtržníctva a ublíženia na zdraví.

V kauze pouličnej bitky v centre Košíc z novembra 2015 Okresný súd Košice I v stredu opäť uznal troch bratov Branislava, Maroša a Martina Paškovcov za vinných z trestného činu výtržníctva a prvých dvoch aj za ublíženie na zdraví. Pri ich fyzickom útoku utrpela zranenie mladá žena a jej priateľ.

Branislavovi a Marošovi Paškovi uložil súd podmienečné šesťmesačné tresty a Martinovi Paškovi peňažný trest vo výške 500 eur. Zároveň im určil povinnosť uhradiť škodu poškodeným. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaní aj prokurátor sa znovu odvolali na krajský súd.

Okresný súd v stredu zopakoval svoj rozsudok z novembra 2017, voči ktorému sa vtedy obe strany odvolali. Krajský súd potom v máji 2018 rozsudok zrušil a vec vrátil prvostupňovému súdu, aby ju v potrebnom rozsahu znova prerokoval a rozhodol. Potrebné podľa neho bolo vykonať ďalšie dokazovanie a dôsledné zaoberanie sa žalovanou právnou kvalifikáciou vo vzťahu k spôsobenému následku.

Synovci Pavla Pašku

Obžalovaní sú synovci niekdajšieho predsedu Národnej rady SR, zosnulého Pavla Pašku, jeden z nich - Maroš Paška bol v čase skutku príslušníkom Policajného zboru. Všetci traja uviedli aj v záverečnej reči, že sa cítia nevinní, vypovedať pred súdom odmietli.

K násilnej potýčke medzi bratmi po oslave narodenín a štvoricou Košičanov, vrátane dvoch žien, došlo 22. novembra 2015 okolo 3.30 h pred pizzeriou na Hlavnej ulici. Bitke malo podľa obžaloby predchádzať slovné obťažovanie mladej ženy zo strany bratov. Podľa videozáznamu priateľ ženy najprv od nej odsotil jedného z mužov, po čom sa stal zo strany všetkých bratov objektom bitky. Údery a kopanec do oblasti chrbta a hlavy dostala aj mladá žena, ktorá sa im v tom snažila zabrániť. Konflikt ukončil rýchly zásah policajnej hliadky.

Najvážnejšie zranenia podľa znalcov utrpela poškodená Zuzana K., a to otras mozgu a podvrtnutie krčnej chrbtice s následnou adaptačnou poruchou trvajúcou viac ako tri mesiace.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.