Zdravé a chutné

Zdravé pšeno

Malé žlté zrniečka vyzerajúce ako koráliky sa volajú pšeno a vylupujú sa z prosa. Kočovné kmene ho doniesli z Ázie až k nám. Ide možno o našu najstaršiu obilninu, ktorá sa do Európy dostala z Ázie vďaka kočovným kmeňom. Ešte v minulom storočí bola najobľúbenejšou obilninou našich predkov, ktorým nesmela chýbať na vianočnej večeri alebo na svadobnej hostine. Teraz o pšene nie je veľmi počuť, ale je veľa dôvodov, prečo by sa oplatilo vrátiť ho naspäť na naše stoly.

 

Pšeno z nutričného pohľadu
Pšeno je bohatým zdrojom minerálnych látok a vlákniny. Má vysoký obsah draslíku, horčíku, železa, zinku, medi a fosforu. Sú skvelé pre ľudí s anémiou (chudokrvnosťou) a vďaka fosforu bojujú proti únave a depresii. Z vitamínov sú bohaté na vitamíny skupiny B. Majú dostatok bielkovín, čím sú vhodné pre vegetariánov a sú zdrojom zdravého a nemenej dôležitého tuku.

Pšeno je sýte a výživné, preto je skvelé pre fyzicky pracujúcich ľudí. Zlepšuje metabolizmus, bojuje s vyčerpanosťou, má blahodarný vplyv na žalúdok, slezinu a pankreas, čím sa stáva vhodné pre diabetikov. Pretože sa v tele správa zásadotvorne, pomáha pri odkyslení organizmu. Veľkým pozitívom je, že pšeno je bezlepkové, preto je skvelou potravinou aj pre ľudí s alergiou.

 

Pšeno v kuchyni
Jeho príprava je veľmi jednoduchá, dá sa pripravovať na sladko aj na slano. Pšeno preberieme, prepláchneme a na site dva – trikrát sparíme vriacou vodou. Varíme v pomere 1:3. Pokiaľ chceme, aby sa nám pšeno rýchlejšie uvarilo, môžeme ho po sparení nechať postáť niekoľko hodín v studenej vode. Varíme ho pol hodinu, potom ho nechávame ešte pod pokrievkou dôjsť. Pokiaľ varíme pšeno na sladko, môžeme ho uvariť v mlieku. Ak sa rozhodneme pre slanú verziu, môžeme použiť zeleninový alebo mäsový vývar.

Tip: Pšeno na sladko (Jáhelník) – dobrota pre malých aj veľkých
Potrebujeme:
Uvarené pšeno, hnedý cukor, vajíčko, rastlinný tuk /maslo, ovocie

Množstvo si môžete určiť podľa seba. Pšeno uvarené vo vode alebo mlieku necháme vychladnúť. Vymiešame žĺtok s tukom/maslom, pridáme vychladené pšeno a nakoniec pridáme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov. Do vymasteného pekáča dáme vrstvu pšenovej hmoty a vrstvu ovocia (jablká s orechmi, hrozienkami, slivkami – môžu byť sušené, ale dopredu namočené) a dáme zapiecť do trúby. Upečené podávame s maslom, cukrom a škoricou.

Zdroj:http://www.dieta.sk/index.php?page=7

Zdravé pšeno