Z väznice na Haiti ušlo 78 trestancov
13.2.2019 07:11

Z väznice na Haiti ušlo 78 trestancov

Demonštrácie na Haiti, počas ktorých ušli väzni Zdroj: REUTERS/Jeanty Junior Augustin
Uložiť článok
Podľa správ svedkov väzni ušli počas protestu.

Všetkých 78 trestancov utieklo v utorok z väznice na juhu Haiti. Na slobodu sa dostali počas protivládneho protestu, ktorý sa konal neďaleko väzenia, informovala v stredu agentúra AFP.

K hromadnému úteku došlo okolo poludnia v nápravnom zariadení v meste Aquin na južnom pobreží Haiti. Presné okolnosti úteku neboli bezprostredne známe.

Podľa správ svedkov väzni ušli počas protestu, ktorí sa konal pred policajnou stanicou v susedstve väznice. Demonštranti požadovali odstúpenie prezidenta Jovenela Moiseho, ktorý čelí podozreniam zo zneužívania rozvojových fondov.

Podobné protesty sa konajú od minulého týždňa aj v ďalších haitských mestách a podľa AFP majú čoraz násilnejší priebeh. Za necelý týždeň pri nich zahynulo už najmenej šesť ľudí.

Podmienky vo väzniciach na Haiti patria medzi najhoršie na svete. Tamojšie väzenia sú extrémne preplnené a trestanci trpia nedostatkom jedla, hygieny a zdravotnej starostlivosti. Vzhľadom na notoricky pomalé fungovanie justície niektorí z nich čakajú na súdny verdikt za mrežami aj viac ako desaťročie.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.