Hore

Luminar 3

Luminar 2018 si podrobnejšie predstavili minulý rok v niekoľkodielnom seriáli. Je to pokročilý RAW konvertor s niektorými veľmi zaujímavými funkciami.

Priaznivá je aj jeho cena, čo ocenia tí, ktorí až tak veľa nefotia, aby sa im oplatilo predplatiť si fotografický balíček Adobe, alebo Capture ONE. Čo programu chýbalo, bol modul pre prehliadanie fotografií - knižnica. Skylum nám v polovici minulého roku sľúbili, že knižnicu do programu pridajú a v decembri sľub splnili. Nová verzia programu nesie názov Luminar 3 a konečne je plnohodnotnou alternatívou k najznámejším RAW konvertorom.

Luminar 3 pracuje samostatne, alebo ako plugin pre Lightroom Classic CC a Photoshop CC. K dispozícii je pre PC (Windows) aj Mac. Program stojí 69€, ale ak použijete zľavový kód "MIRROR", tak niečo málo ušetríte.

Program je rozdelený na dva moduly: Library a Edit. Najlepšie sa medzi nimi prepína klávesovými skratkami. Library je knižnica, v ktorej sa organizujú fotografie a v module Edit sa fotografie upravujú.

Modul Library


Modul Library, napravo panel so štruktúrou knižnice.

Najväčšou novinkou nového Luminaru je knižnica. Knižnica programu je databázovo orientovaná a fotografie sa preto do nej importujú. Manipulácia s fotografiami by mala vždy prebiehať v programe a nie mimo neho.

Importovať možno jednotlivé fotografie, alebo aj podadresáre. Napravo je panel so štruktúrou knižnice. Je tu členenie podľa dátumu nafotenia, podľa adresárov a členenie využívajúce filtrovanie (posledné pridané a posledné editované). Užívateľ môže fotografie organizovať aj v albumoch. Program neumožňuje pracovať s pokročilými metadátami a preto tu chýba možnosť vytvárať chytré albumy a textové vyhľadávanie podľa kľúčových slov alebo popiskov. Pri triedení môžete využiť štandardizovaný systém hodnotenia hviezdičkami, označovanie farebnými nálepkami a možnosť označiť fotky ako obľúbené alebo zamietnuté.


Hodnotenie a značenie fotiek.

Náhľady fotiek je možné zobraziť v 4 veľkostiach. Fotky je možné filtrovať podľa hodnotenia, nálepiek a značiek a ďalej radiť podľa mena, dátumu, typu súboru atď.

Modul Edit

Modul Edit slúži na úpravu fotografií vo formátoch JPG, TIFF a RAW. Rovnako, ako vo verzii Luminar 2018, je v strede na hlavnej ploche fotografia, po pravej strane panel s úpravami a pod fotkou ponuka presetov. Novinkou je možnosť zobrazenia filmového pásu naľavo od fotografie.


Naľavo je nový panel filmový pás.

Čo sa týka funkcií úprav, Luminar na to ide inak ako ostatné programy. Užívateľ má k dispozícii Workspace, panel s filtrami. Workspacov je niekoľko predpripravených, alebo si užívateľ môže vytvoriť vlastný, či modifikovať predpripravený, prípadne z presetu. Vo Workspace sú filtre z katalógu filtrov, filtre sú vlastne jednotlivé funkcie úprav. V katalógu sú rozdelené do skupín.

Najdete tu filtre s rovnakými funkciami ako v iných programoch i funkcie výnimočné. Bližšie sme si ich predstavili v našej fotoškole venovanej predchádzajúcej verzii programu. Intuitívnosť ovládania úprav spočíva v tom, že jednotlivé filtre majú špeciálne funkcie pre nápravu/úpravu konkrétneho problému. Napr. máte na fotografii nevýraznú oblohu? Použijete filter Al Sky Enhancer.


Filtre sú organizované v tzv. Workspace, do ktorého sa pridávajú z katalógu filtrov.

Predchádzajúcim verziám Luminaru sa vyčítalo, že nemajú podporu obrazových profilov. Luminar 3 podporuje štandard DCP. V ponuke sú profily, ktoré obsahuje operačný systém a profily programov od iných výrobcov, ktoré sú nainštalované v počítači. Ak chcete do Luminaru dostať zdarma profily od Adobe, bez nutnosti kupovať Lightroom a Photoshop, stačí, ak si nainštalujete Adobe DNG converter.


Významnou novinkou je podpora štandardu obrazových profilov DCP.

Programy od Skylum sú známe svojimi presetmi, ktoré sa tu nazývajú Looks. Po novom do nich pribudol výkonný filter Accent AI, takže ho netreba pridávať z katalógu filtrov. Slušnú kopu presetov (platených i zdarma) nájdete na internetovej stránke Skylum v sekcii Marketplace. Okrem toho si tam môžete stiahnuť LUT tabuľky a textúry.


Ponuka presetov. Tu už rozšírená o presety, ktoré som zdarma stiahol zo stránok Skylum.

Úpravy fotografií sú nedeštruktívne a to aj u bitmapových súborov. To je výhoda databázovo orientovaného programu, ktorý úpravy zapisuje do tabuliek a aplikuje ich až pri exporte. Fotografie sa dajú exportovať hromadne. Chýba však možnosť pridať do fotografií podpis/vodoznak.


Exportný modul.

Páči sa mi, že nutne nemusíte fotku do Luminaru importovať, ak ju chcete upraviť. Na to slúži funkcia Quick Edit. S fotkou pracujete mimo modulu knižnice, vlastne rovnako ako v Luminari 2018.


Užívateľská príručka (ang.)

Plusy a mínusy

+ funguje ako samostatná aplikácia, alebo plugin
+ pre Windows aj Mac OS
+ umelá inteligencia AI
+ jedinečné funkcie pre rýchle úpravy
+ presety
+ vylepšenie práce s obrazovými profilmi DCP
+ LUT tabuľky
+ podpora vrstiev a masiek
+ systém pracovných priestorov s vybranými filtrami
+ dávkové spracovanie fotografií
+ 100% nedeštruktívne úpravy

-  chýba pokročilejšia možnosť pracovať s metadátami
-  pri exporte nie je možné vložiť do fotky vodoznak
-  bugy
-  chýba možnosť spracovania HDR a spájanie panorám

Záver

Nový Luminar 3 je program, ktorý by si do užšieho výberu mali zaradiť najmä menej skúsení užívatelia. S pridaným modulom knižnice je to plnohodnotný program pre vedenie archívu a editovanie. Začiatočníkom pomôže množstvo presetov a vydarený filter Accent AI. Aj ďalšie funkcie začiatočníkom pomôžu ľahko a rýchlo upraviť fotografie. Nájdu tu intuitívne zvýraznenie zelene, vylepšenie oblohy, softvérový polarizačný filter, filter zlatej hodinky atď. Na svoje si prídu aj skúsení užívatelia, ktorí majú radi všetko pod úplnou kontrolou. Funkcionalitu množstva filtrov rozširuje možnosť práce s vrstvami a maskami. Niektorí ocenia podporu LUT tabuliek.

Plusom programu je výhodná cena. Platí sa jednorazovo, nie formou predplatného. Štandardná cena je 69€, nie je problém nájsť na internete zľavové kódy. Skylum pomerne často robí na svoje programy akcie. V cene je 5 licencií!

Luminar 3 asi nepresvedčí dlhoročných užívateľov Lightroomu a Capture One, je to skôr konkurencia pre Zoner, ACD See, či Silverpix. Mne osobne chýba práca s metadátami, skladanie panorám a HDR.

Na prácu v programe som si pomerne rýchlo zvykol, aj keď som roky odchovaný na Lightroome. Vyhovuje mi viac ako Capture ONE, na ktorého ovládanie si neviem zvyknúť.

Luminar 3 si samozrejme môžete vyskúšať zdarma na 30 dní. Skylum Luminar 3 Trial download.


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
kamikzi
2019-02-13 06:15:02
Luminar vs. Affinity?
cenovo sú si podobné a viem že affinity je skôr priama konkurencia pre pokročilejšie programy (aspoň sa tak tvári) ale aj tak ak by Karol mohol ohodnotiť
 
psykora2
2019-02-13 11:08:47
príspevok od: kamikzi
Luminar vs. Affinity?
cenovo sú si podobné a viem že affinity je skôr priama konkurencia pre pokročilejšie programy (aspoň sa tak tvári) ale aj tak ak by Karol mohol ohodnotiť
Affinity sa da porovnavat skor s PS, Luminar je najblizsie k LR, skusal som ho nedavno ale po hodinke skusania som ho odinstaloval, nesadol mi, vadi mi rychlost nacitavania raw pod Windows a presety ma neoslovili, LR je o dost lepsi, aspon pre mna
 
kamikzi
2019-02-13 11:54:22
príspevok od: psykora2
Affinity sa da porovnavat skor s PS, Luminar je najblizsie k LR, skusal som ho nedavno ale po hodinke skusania som ho odinstaloval, nesadol mi, vadi mi rychlost nacitavania raw pod Windows a presety ma neoslovili, LR je o dost lepsi, aspon pre mna
ďakujem za porovnanie ..ja zatiaľ fungujem na ZPS X ale do budúcna nevylučujem prechod na niečo iné
 
Fuser
2020-05-14 13:53:38
Ak by niekto chcel tento program "ZADARMO" je v casopise Chip 05/2020 (napr. na alze 4Eura)

https://www.chip.cz/casopis-chip/

Plnou verzi programu Luminar 3 v ceně 2 400 korun můžete používat bez funkčních a časových omezení, bez nároku na aktualizace a technickou podporu. Licence je určena pro jeden nekomerční počítač a nesmí být dále distribuována nebo prodávána.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia