Prejsť na obsah

Na každom zastupiteľstve už bude môcť vystúpiť aj verejnosť

Už tento štvrtok sa poslanci mestského zastupiteľstva zídu na svojom treťom rokovaní. Okrem návrhov na strategické dokumenty mesta vrátane rozpočtu a zmien v štatutárnych orgánoch mestských spoločností je na programe aj jedna zásadná novinka. Bude ňou Slovo pre verejnosť.

„Návrh na zmenu rokovacieho poriadku som avizoval už vo svojom volebnom programe. Košičania môžu využiť priestor a vystúpiť na každom rokovaní mestského zastupiteľstva k témam, ktoré sa týkajú chodu mesta,“ tvrdí primátor mesta Jaroslav Polaček.

Verejnosť dostane slovo na 30 minút bezprostredne po bode programu, ktorý sa ako prvý uzavrie po 12.00 hod. Záujemca  sa  prihlási minimálne pol hodinu pred zasadnutím u určeného zamestnanca mesta, ktorému uvedie svoje meno a priezvisko, resp. názov právnickej osoby, ktorú zastupuje a tému, o ktorej chce hovoriť. Dĺžka jedného vystúpenia by nemala presiahnuť päť minút.

Diskutujúci vystupujú v poradí v akom sa prihlásili, mali by dodržať rámec slušného správania a časový limit. Ak nie sú prítomní v zasadacej miestnosti v čase, keď sa im udelí slovo, strácajú svoje poradie.

Referát samosprávnych orgánov magistrátu, ktorý má na starosti prípravu mestského zastupiteľstva, už zaregistroval prvých záujemcov do diskusie. „Som rád, že ľudia evidujú túto zmenu a aktívne ich zaujíma spôsob ako verejne vystúpiť. Zatiaľ sa informujú telefonicky, ak na rokovanie prídu, budeme ich počúvať,“ doplnil primátor.

Slovo pre verejnosť bolo prvou zmenou v rámci Rokovacieho poriadku, ktorú poslanci schválili ešte na ustanovujúcom rokovaní mestského zastupiteľstva 10. decembra 2018.