Je vápnenie trávnika vhodné?

Je vápnenie trávnika vhodné?

Známa mi proti rozbujnenému machu v trávniku odporučila vápnenie. Je to vhodné riešenie? Kedy by pomohlo? A.S., Bratislava

Vápnenie sa často laicky odporúča na odstraňovanie machu z trávnika. V skutočnosti to až tak vhodný spôsob nie je. Viac by som odporúčal mach dôkladne z trávnika po ošetrení vhodným prípravkom s obsahom železa (na trhu je ich už niekoľko) vyhrabať, plochu prevzdušniť a následne dosiať.

Na preliačiny a do dier môžete aplikovať hrubozrnný piesok, do tohto ale môžete pridať trochu mletého vápenca. To hlavne vtedy, ak je pôda veľmi kyslá. Pravidelne trávnik zbavujte plsti, prihnojujte ho vhodnými hnojivami a nezabúdajte na každoročné prevzdušňovanie.

Odpovedal: Daniel Košťál, záhradnícky špecialista

  1. peter says:

    Podla vlastnej skúsenosti s bojom proti machu v trávniku Vám jednoznačne odporúčam použiť zelenú skalicu – síran železnatý, jednu polievkovú lyžicu rozpustiť v 10l vody a poliať postihnuté miesto.
    Mach sčerná a uschne, následne ho treba vyhrabat a je po probléme – odskúšané na vlastnom trávniku.

  2. Bronislav Malatinsky says:

    Dobrý deň. Chcem sa spýtať, môžem vapnit pôdu aj teraz koncom januára. Kúpil som zarobeny “ Certak. Ak ano, koľko ho mam naliať do kôň i na 10 m2. Ďakujem.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje