Poslanci chceli touto právnou normou odstrániť administratívnu záťaž spočívajúcu v povinnosti zamestnávateľa sústavne každý mesiac prihlasovať do a odhlasovať zo zdravotnej poisťovne zamestnancov pracujúcich na základe dohody o vykonaní práce a dohody o pracovnej činnosti, ktorí nie sú dôchodcami.

„Splnenie tejto povinnosti si vyžaduje prihlásiť dohodára do zdravotnej poisťovne len na konkrétne dni, v ktorých pracoval. Pri tom musí zamestnávateľ nevyhnutne vychádzať z evidencie pracovného času a posudzovať v nej každý jeden deň príslušného kalendárneho mesiaca. V praxi dochádza k niekoľkým prihláseniam a odhláseniam dohodára v rámci jedného mesiaca,“ upozornili poslanci.

Plénum odmietlo aj ich druhú novelu zákona o sociálnom poistení. Jej cieľom zase bolo zlepšiť podmienky matiek a otcov pri starostlivosti o deti s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom.

Navrhovali, aby podobne ako pri rodičovskom príspevku mohli rodičia detí s nepriaznivým zdravotným stavom čerpať aj materskú do 6 rokov veku dieťaťa.

V rámci série noviel nezaradení poslanci predložili aj novelu daňového poriadku. Aj tú však parlament do druhého čítania neposunul. Chceli ním odstrániť povinnosť daňových subjektov oznámiť správcovi dane zmenu čísla účtu, respektíve účtov vedených u poskytovateľov platobných služieb, na ktorých má správca dane sústredené peňažné prostriedky z jeho podnikateľskej činnosti.