61. ročník udeľovania cien Grammy

Medzi ocenenými nechýbali ani bluesmeni

V nedeľu 10. februára sa v losangeleskom Staples Center uskutočnila slávnostná ceremónia odovzdávania cien Grammy. Bolo to už 61-krát, čo sa udeľovali tieto americké hudobné ceny. Hudobníci, speváci, skladatelia a ďalší úspešní aktéri hudobného priemyslu boli rozdelení do 84 rozličných kategórií. Uchádzať sa o najprestížnejšiu cenu v hudobnom priemysle mohli iba nahrávky, ktoré vyšli v časovom období medzi 1. októbrom 2017 a 30. septembrom 2018. Nominácie boli zverejnené už začiatkom decembra uplynulého roku. A kto mal záujem a nezaspal, mohol si v noci z nedele na pondelok na tv obrazovke pozrieť zábery zo slávnostného gala. Niekoho zaujímali extravagantné outfity speváckych celebrít a nás zasa najmä dve kategórie venované špeciálne bluesovej hudbe.

61. ročník udeľovania hudobných cien Grammy

V prvej z nich označenej ako Najlepší tradičný bluesový album (Best Traditional Blues Album) si zlatý gramofónik zaslúžene odniesol legendárny gitarista a spevák Buddy Guy za svoj minuloročný štúdiový album The Blues Is Alive and Well, ktorý ešte stále figuruje na poprednom mieste v rebríčku najpredávanejších bluesových albumov časopisu Billboard. Pre 82-ročného Buddy Guya je to už ôsma cena Grammy v poradí a ako sám vyhlásil: „vždy keď dostanem nejakú cenu, prijímam ju na počesť takých ľudí ako Muddy Waters či T-Bone Walker, ktorí ju nikdy nedostali. Sú stále v mojom srdci a cítim ako sa zhora pozerajú na mňa.

61. ročník udeľovania hudobných cien Grammy

V kategórii Najlepší súčasný bluesový album (Best Contemporary Blues Album) sa presadil predstaviteľ strednej generácie, 51-ročný gitarista, spevák a skladateľ s ťažko vysloviteľným menom Xavier Amin Dphrepaulezz, ktorého svet pozná pod umeleckým pseudonymom Fantastic Negrito. Ocenenie dostal za svoj najnovší album Please Don´t Be Dead.

61. ročník udeľovania hudobných cien Grammy

Ale to ešte nie je všetko. Ak si dáte robotu a preklikáte sa aj cez ďalšie kategórie, zistíte, že blues, i keď nepriamo, získal ešte dve ďalšie Grammy, a to v kategóriách Najlepší historický album (Best Historical Album) a Najlepší sprievodný text k albumu (Best Album Notes). Obe tieto ceny získal album Voices of Mississippi: Artists and Musicians Documented by William Ferris. Nie je to obyčajný album ale tzv. Deluxe box set so 120-stranovou knihou filmára, folkloristu, editora a zanieteného bluesového fanúšika Williama Ferrisa. Ku knihe, ktorá obsahuje množstvo fotografií, informácií, textov piesní a eseje Scotta Barretta, Davida Evansa and Toma Rankina, sú priložené 2 cédečká s autentickými bluesovými (James „Son Ford“ Thomas, Mississippi Fred McDowell, Scott Dunbar, Sam Myers, Lovey Williams) a gospelovými nahrávkami, ďalšie cédečko s rozhovormi a poviedkami a jedno DVD s dokumentárnymi filmami W. Ferrisa, ktoré verne sprostredkujú atmosféru amerického juhu.

Bonzo Radványi
02/2019