Najnečakanejší rozdiel medzi ženským a mužským mozgom: Jedno z pohlaví má výhodu!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-02-12 18:00:00

Rozdiely medzi pohlaviami vedcov fascinujú odjakživa. Muži sú vraj lepší v priestorovej orientácii a ženy sa častejšie uplatňujú v aktivitách, ktoré si vyžadujú empatiu a kreatívne cítenie. V novom výskume však vedcov zaujímali iné rozdiely. Všimli si zaujímavú odlišnosť, ktorá až doposiaľ unikala pozornosti.

Ženy majú v porovnaní s mužmi najmenej dve výhody – nielenže sa dožívajú vyššieho veku, ale podľa záverov výskumu zverejneného v magazíne Proceedings of the National Academy of Sciences je ich mozog v priemere o tri roky mladší než mužský.

Čítajte viac: Poznáme liek na skutočný spúšťač Alzheimerovej choroby? Príčina môže byť ukrytá v ústach!

Vedci z Lekárskej fakulty Washingtonskej univerzity si pri skúmaní mozgov mužov a žien rovnakého veku všimli, že ženské mozgy sa javia byť mladšie ako mužské. To by podľa odborníkov mohlo vysvetľovať, prečo sú ženy mentálne zdravšie aj vo vyššom veku.

Mozgy žien sú vitálnejšie

Podľa výskumníkov tento faktor vypovedá o odlišnom metabolizme mozgu u mužov a žien. Vyplýva to zo štúdie, ktorú vedci uskutočnili na 205 ľuďoch vo veku od 20 do 82 rokov, u ktorých skúmali efektivitu metabolizmu glukózy v mozgu.

Vedcov zaujalo, že aj mozgy mladších účastníčok metabolizovali glukózu, ktorá je pre mozog kľúčovou živinou, efektívnejšie než ich mužskí rovesníci. Ako odborníci poznamenali, interpretácia výsledkov bude musieť byť podporená ďalšími výskumami, no v princípe sa nedá povedať, že by mužské mozgy starli rýchlejšie alebo ženské pomalšie. Znamená to skôr, že akonáhle mužský mozog dosiahne fázu dospelosti, je vlastne o tri roky starší.

Fotogaléria


Tagy:
rozdiel mužský a ženský mozog

2019-02-12 18:00:00Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia