Hoci na začiatku minulého týždňa ceny ropy na svetových trhoch vzrástli, nevydržalo to dlho. Obchodníci očakávali, že americké sankcie na export ropy z Venezuely a obmedzenie ťažby v ostatných štátoch Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) spôsobia väčšie napätie pri dodávkach komodity na trhy. Lenže to sa zatiaľ nepotvrdilo, hoci dodávky ropy z OPEC v januári klesli najstrmšie za zhruba dva roky.

Produkcia ropy v Rusku síce klesla tesne pod 11,4 milióna barelov ropy denne, no rozsah poklesu je oveľa menší, než sa pôvodne očakávalo. Ruské ministerstvo energetiky oznámilo, že v januári dosiahla produkcia ropy 11,38 milióna barelov denne, pričom v decembri dosahovala rekordnú úroveň 11,45 milióna barelov/deň. V prepočte to predstavuje 48,113 tony, kým v decembri to bolo až 48,442 milióna ton.

Vývoz ropy z Ruska prostredníctvom ropovodov v januári klesol na 4,313 milióna barelov denne, v decembri dosahoval 4,496 milióna barelov za deň.

Výpadok z Venezuely nestačí

Ceny ropy v nasledujúcich dňoch klesli a cena Brentu skĺzla pod hranicu 62 dolárov za barel za barel najmä pod vplyvom odhadov, že ropné zásoby v USA vzrástli. Súčasne sa zmiernili aj obavy z výraznejších dôsledkov sankcií voči Venezuele na ceny ropy. Ako uviedol Americký ropný inštitút (API), zásoby ropy v USA vzrástli v predminulom týždni o 2,5 milióna barelov.

V uplynulých týždňoch podporovali rast ceny ropy najmä

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa