Politika 12. február 2019

Vplyv maličkého Kataru je nesmierny. A stále rastie

Daniel Pipes
Daniel Pipes
V prepočte na obyvateľa je to najbohatší štát na svete. Extrémistickú ideológiu jeho režimu treba brať vážne. Píše Daniel Pipes.
V prepočte na obyvateľa je to najbohatší štát na svete. Extrémistickú ideológiu jeho režimu treba brať vážne. Píše Daniel Pipes.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Daniel Pipes

Vplyv maličkého Kataru je nesmierny. A stále rastie
Katarský emir, šejk Tamim Bin Hamad Al-Thani na summite v Libanone 20. januára 2019. Foto: TASR/AP

Už v polovici deväťdesiatych rokov minulého storočia kolovala medzi zahraničnopolitickými analytikmi hádanka: Kto sú dve najsilnejšie veľmoci sveta po sovietskom kolapse? Odpoveď: Spojené štáty a Katar. Inými slovami: o nadmerných ambíciách krajiny s približne 150-tisícovým pôvodným obyvateľstvom sa už dlho vedelo.

Dnes už katarský vplyv nie je hádankou. Je badateľný od hotela Claridge’s (päťhviezdičkový hotel v Londýne vlastnený Katarom, pozn. prekl.) po obraz Paula Gauguina Quand te maries-tu? (v roku 2015 ho kúpil katarský zberateľ za takmer 300 miliónov dolárov, čím sa stal najdrahším obrazom v histórii, pozn. prekl.), od Al-Džazíry (vplyvná katarská televízna stanica) po Majstrovstvá sveta vo futbale v roku 2022, od hackerských aktivít po korupčné škandály.

Nálezisko zemného plynu v North Dome vytvára občanom Kataru príjem približne 500-tisíc dolárov na hlavu, čo je asi 5-krát viac ako v Luxembursku, druhom najbohatšom štáte na svete.Zdieľať

Vláda okázalo vyvažuje svoje externé prepojenia, čo symbolizuje obrovská letecká základňa Al-Udeid Air Base, ktorú väčšinou využívajú americké letecké sily aj Veliteľstvo spojených síl Kataru a Turecka.

Tento pozoruhodný výkon čiastočne umožňuje unikátne bohatstvo, ktoré dopadlo na maličkú populáciu Kataru (v súčasnosti je to približne 300-tisíc ľudí, čo je jedno percento obyvateľstva Šanghaja). Nálezisko zemného plynu v North Dome vytvára občanom Kataru (na rozdiel od omnoho početnejších cudzincov) príjem približne 500-tisíc dolárov na hlavu, čo je asi 5-krát viac ako v Luxembursku, druhom najbohatšom štáte na svete.

Nesmierna úloha Kataru je sčasti dôsledkom aj povahy štátu a jeho vedenia. V Katare podobne ako v Saudskej Arábii dominuje extrémistická ideológia wahhábizmu, ktorá svojmu obyvateľstvu dáva vedomie dôležitosti a ambícií nadmerných vzhľadom na jeho veľkosť. Poslední vodcovia krajiny – najprv emir Hamad (1995 – 2013) a dnes jeho syn Tamim (2013 – dodnes), ako aj ich príbuzní a podporovatelia – si hovejú v prchavej veľkoleposti. Dobre to symbolizuje meno HAMAD (latinskými písmenami), ktoré dal emir Hamad v roku 2010 v rozmeroch 1 krát 3 kilometre vyryť do piesku ostrova a potom nemenej záhadne o dva roky vymazať.

Vyhĺbené meno katarského emira v piesku ostrova v rozmere jeden krát tri kilometre. Foto: danielpipes.org 

Katarský vplyv je asi najviditeľnejší v jeho podpore džihádistickým skupinám na takých rozličných miestach ako Irak (al-Káida), Sýria (Ahrar al-Sham, Jabhat al-Nusra), Gaza (Hamas) a Líbya (Obranné oddiely Benghází).Zdieľať

Katarský vplyv je asi najviditeľnejší v jeho podpore džihádistickým skupinám na takých rozličných miestach ako Irak (al-Káida), Sýria (Ahrar al-Sham, Jabhat al-Nusra), Gaza (Hamas) a Líbya (Obranné oddiely Benghází). Katar po celom svete podporuje aj popredné islamistické siete vrátane Moslimského bratstva v Egypte, AKP v Turecku a Jamaat-e-Islami v Bangladéši.

Vláda v hlavnom meste Dauha poskytuje kancelárske priestory pre Taliban. V tomto meste majú už desaťročia svoj domov aj islamistické osobnosti ako duchovný vodca Moslimského bratstva Yusuf Al-Qaradawi a vodca Hamasu Chálid Mašál.

Katarská moc je na Západe opatrnejšia a bezproblémovo prosperuje. Financuje mešity a ďalšie islamské inštitúcie, ktoré vyjadrili svoju vďačnosť tým, že prišli prejaviť nespokojnosť pred ambasády Saudskej Arábie v Londýne a Washingtone.

Dauha sa však pri presadzovaní svojej agendy nespolieha len na moslimskú diaspóru na Západe. Pracuje aj na ovplyvňovaní tvorcov západnej politiky či priamo verejnosti.

Rozsiahla televízna sieť Al-Džazíra sa stala jednou z najväčších a najznámejších vysielateľov na svete. Jej stanice v anglickom jazyku vyrábajú uhladenú propagandu proti katarským nepriateľom oblečenú do západnej liberálnej rétoriky.

Katar je dnes najväčším zahraničným donorom amerických univerzít. Posledný projekt televízie Al-Džazíra (AJ+) sa zameriava na mladých a progresívnych Američanov.Zdieľať

Posledný projekt televízie – kanál na sociálnych médiách pod názvom AJ+ – sa zameriava na mladých a progresívnych Američanov. Jeho dokumentárne filmy o zlách Izraela, Saudskej Arábie a Trumpovej vlády sú zasadené medzi žiarivé obhajoby transgenderových práv a emocionálne výzvy na pomoc žiadateľom o azyl na americkej južnej hranici – čo sú zdanlivo nezlučiteľné témy pre vysielateľa wahhábistického režimu.

Dauha sa usiluje aj o vplyv na západných vzdelávacích inštitúciách. Režimom kontrolovaná Katarská nadácia dáva desiatky miliónov dolárov na školy, univerzity a ďalšie vzdelávacie inštitúcie v Európe a Severnej Amerike. Katar je dnes v skutočnosti najväčším zahraničným donorom amerických univerzít. Jeho fondy financujú výučbu arabského jazyka a hodiny venované blízkovýchodnej kultúre. Ich ideologické zameranie je občas nepokryte otvorené, ako sa to stalo v prípade kurzu na amerických školách s názvom „Vyjadrite svoju oddanosť Kataru“.

Keď sa teraz Saudi, Spojené arabské emiráty, Egypťania a ďalšie arabské vlády prebudili zoči-voči hrozbe, ktorú predstavuje Katar, nie je čas, aby tak urobil aj Západ?

Pôvodný text: Examining Qatar's Influence. Uverejnené sú súhlasom autora, preložil L. Obšitník.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0