Navigácia

Gymnáziá majú naďalej možnosť žiadať o finančné prostriedky z európskych štrukturálnych a investičných fondov

     Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR ako sprostredkovateľský orgán pre prioritnú os Vzdelávanie operačného programu Ľudské zdroje vyhlásilo v novembri minulého roka dopytovo-orientovanú  výzvu  s cieľom zvýšiť kvalitu vzdelávania na gymnáziách v oblastiach čitateľskej, matematickej, finančnej a prírodovednej gramotnosti. Gymnáziá  majú stále možnosť čerpať finančné prostriedky z Európskeho sociálneho fondu.
     V rámci prioritnej osi Vzdelávanie operačného programu Ľudské zdroje vyčlenilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR z Európskeho sociálneho fondu objem finančných prostriedkov vo výške 20 miliónov eur. Výzva bola určená pre všetky kraje, vrátane Bratislavského samosprávneho kraja.  Pre školy v menej rozvinutých regiónoch ministerstvo vyčlenilo 18,5 milióna eur a 1,5 milióna eur je pre školy Bratislavského samosprávneho kraja ako viac rozvinutého regiónu.
     Po prvom hodnotiacom kole, ktorého uzávierka bola 31. januára 2019, bolo doručených  ministerstvu presne 30 žiadostí o nenávratný finančný príspevok v celkovej požadovanej výške 5 063 094 eur. Z Bratislavského kraja ako viac rozvinutého regiónu žiadali o nenávratný finančný príspevok tri gymnáziá vo výške takmer pol milióna eur. Z menej rozvinutých regiónov Slovenskej republiky požiadalo o finančné prostriedky z Európskeho sociálneho fondu 27 gymnázií, v celkovej výške žiadaného príspevku 4 619 691 eur. Aktuálne prebieha proces konania o týchto žiadostiach. Dopyt v predložených žiadostiach o nenávratný finančný príspevok nepresiahol alokáciu stanovenú vo výzve. 
     Možnosť predkladať projekty v rámci tejto výzvy v rámci oboch kategórií regiónov je stále aktuálna. Uzávierka druhého hodnotiaceho kola je naplánovaná na 28. februára 2019.
     Výzva v rámci prioritnej osi Vzdelávanie OP Ľudské zdroje je zameraná na žiakov gymnázií, vrátane žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími  potrebami (ŠVVP), ako aj na pedagogických a odborných zamestnancov gymnázií. V rámci projektov je možné podporiť realizáciu mimoškolskej činnosti, na ktorú sa neuplatňuje vzdelávací poukaz, a ktorá nie je realizovaná v rámci výchovného programu, zaradenie extra hodín, vzdelávanie pedagogických a odborných zamestnancov, vrátane zakladania pedagogických klubov.

     Všetky potrebné informácie o výzve nájdete na webovom sídle Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, konkrétne na webovom sídle:
https://www.minedu.sk/09112018-vyzva-na-predkladanie-ziadosti-o-nenavratny-financny-prispevok-na-zvysenie-kvality-vzdelavania-na-gymnaziach-citatelska-matematicka-financna-a-prirodovedna-gramotnost-oplz-po12018dop111-03/

Facebook Zdieľať
Skočiť na začiatok stránky