Prejsť na obsah

Mesto navrhlo presťahovanie dvojnásobne drahšieho NTC z Popradskej, Slovenský tenisový zväz trvá na pôvodnej lokalite

V pondelok 11. februára sa uskutočnili viaceré diskusie ohľadom výstavby Národného tenisové centra (NTC) v Košiciach. Podľa predstáv Slovenského tenisového zväzu (STZ), má vyrásť na bývalom futbalovom ihrisku na Popradskej ulici. STZ argumentuje tým, že bývalé vedenie mesta ešte v roku 2015 odkleplo lokalitu na Popradskej ulici ako jediné možné pre výstavbu NTC a zväz už za rôzne prípravné práce zaplatil vyše 700 000 eur. Úvodné zápasy by sa tam mali podľa pôvodných plánov odohrať už v roku 2021, prvé bagre sa mali na mieste objaviť už počas tohto leto. 

S takýmto riešením však už dlhodobo nesúhlasia občania tejto lokality a ani mesto Košice.

„Keď sa tu postaví táto veľká hala, bude tieniť všetky domy. Je to absolútna hlúposť postaviť tu tenisové centrum, lebo tu v podstate nie je ani možnosť parkovacích miest. Vy mi chcete garantovať, že vy prídete a tam niekto zaparkuje? Tu to nepatrí. Každý, kto sa pozrie na túto štvrť vie, že to je jedno obrovské zbytočné centrum, ktoré jednoducho sa sem nehodí do obývanej štvrte,“ skonštatovali miestni obyvatelia počas diskusie.

Kvôli vyše štyrom tisícom chýbajúcich parkovacích miest a viacerým ďalším nezrovnalostiam v projekte zastavil koncom januára stavebné konanie pre dopravné stavby Špeciálny stavebný úrad mesta. Podľa hlavného architekta košického NTC Pavla Mrázka nenaprojektovali parkovaciu garáž pre 1200 miest, lebo by sa z nej podľa jeho slov vychádzalo 2-3 hodiny.

Generálny sekretár STZ Igor Moška zas odkázal nespokojným obyvateľom, že bratislavské NTC má 120 parkovacích miest a to košické by malo mať 180 a ďalšie v okolí.

„Keď všetci vedia, že tu žiadne parkovacie miesta nie sú, tak sem neprídu autami a využijú MHD,“ podčiarkol s tým, že aj Národný futbalový štadión v Bratislave má len tisíc parkovacích miest a 20-tisícovú kapacitu.

Primátor mesta Jaroslav Polaček sa počas úvodného stretnutia s občanmi, predstaviteľmi STZ a médiami priamo na mieste plánovanej výstavby stotožnil s názorom tamojších obyvateľov, že NTC v podobe ako je teraz naprojektovaný, do tejto lokality v žiadnom prípade nepatrí. Hlavným odkazom všetkých pondelkových stretnutí je podľa jeho slov to, aby sa na výstavbu hľadal v meste iný priestor, ktorý bude spĺňať všetky parametre vrátane dobrej dopravnej dostupnosti a dostatku parkovacích miest. O konečnej podobe rozhodnú potom poslanci mestského zastupiteľstva.

„Domnievam sa, že tento priestor na Popradskej nie je najideálnejší a nie je úplne správny. Našim cieľom je, aby tenis v Košiciach sa hral, a aby tenisový zväz nám pomohol postaviť krásny stánok, ktorý by si Košičania užívali. Chceme, aby bol priestor na tenis, ostáva len sa dohodnúť a nájsť taký priestor a také riešenie, aby sme všetci boli spokojní,“ uviedol. 

Igor Moška na stretnutí povedal, že nesúhlasí s presunom NTC, keďže podľa neho nejde o odborné, ale politické rozhodnutie. Ak by sa malo NTC stavať mimo Popradskú ulicu, stratí tým zväz minimálne 5 rokov. V takom prípade by podľa neho bolo ohrozené aj financovanie od vlády.

„Experti nám povedali, že je to moderná konštrukcia spĺňajúca všetky normy a všetko je v poriadku aj z hľadiska hluku. Ak doriešime dopravu v okolí športoviska, môžeme začať stavať a Košice môžu mať hotové nové NTC už o dva roky. My aj vláda si plníme svoje záväzky a to isté očakávame aj od mesta. To predsa podpísalo záväzné memorandum,“ uviedol s tým, že majú aj ponuky od iných miest, ktoré by vraj vedeli NTC začať stavať okamžite. 

V roku 2015 schválili poslanci predchádzajúceho mestského zastupiteľstva vznik akciovky NTC Košice, v ktorej má STZ 51% akcií a mesto Košice zvyšných 49 percent. Zároveň mesto zaviazali podieľať sa 20-percentami nákladov na výstavbu NTC. Vtedy sa hovorilo o sume 15 miliónov eur, z ktorých by tak mesto zaplatilo 3 milióny eur.

Uplynulý rok však STZ aj v súvislosti s plánovaným Európskym olympijským festivalom mládeže (EYOF) v roku 2021 rozhodol o zmene účelu využitia športoviska, kde by sa namiesto tenisovej haly postavila Multifunkčná aréna s troma Športovými halami. V nich by okrem tenisu boli možnosti pre gymnastiku, džudo, volejbal, basketbal, hádzanú a ďalšie športy. To by navýšilo financie na výstavbu z 15 na 30 miliónov eur, pričom mesto by za ňu zaplatilo 6 miliónov eur.

Primátor s takýmto riešením nesúhlasí, keďže mestský rozpočet nie je pripravený na takúto veľkú finančnú záťaž. Podľa Igora Mošku sa aj podľa ďalších rokovaní rozhodnú či sa vrátia k pôvodnej predstave výstavby, alebo pre nich zostane prioritou nová dvojnásobne drahšia Multifunkčná aréna, prípadne sa dohodnú na inom riešení.  

Primátor mesta Jaroslav Polaček a riaditeľ magistrátu Marcel Čop ešte na popoludňajšom stretnutí informovali prítomných občanov a zúčastnených mestských poslancov o všetkých pondelkových rokovaniach. Občanov v diskusii najviac zaujímalo, či už má mesto vybraté nejaké náhradné územie kde by bolo možné NTC postaviť.

Primátora a riaditeľa magistrátu sa pýtali aj na to, akú maximálnu výšku by mali mať, respektíve môžu mať budovy NTC, ďalší chceli vedieť, či mesto bude mať na výstavbu tenisového stánku dostatok finančných prostriedkov. Občania sa dozvedeli, že momentálne sú vytypované tri až štyri náhradné lokality za tú pôvodnú na Popradskej ulici, čo sa týka výšky budov budúceho NTC primátor sľúbil, že mesto striktne dohliadne, aby výška nepresiahla zákonom stanovené maximálne limity.

„Výsledkom predchádzajúcich stretnutí je dohoda, že najneskôr do aprílového rokovania zastupiteľstva pôjde materiál k NTC. Dôležité je ale to, že všetci zainteresovaní sme boli ochotní spolu diskutovať, aj obyvatelia, za čo im veľmi ďakujem. Projektanti vysvetlili akú majú oni predstavu, prebrali sme aj financovanie projektu. Za najhodnotnejšie považujem to, že sme sa nerozišli s tým, že sa už nechceme nikdy vidieť, ale tak, že chceme hľadať riešenie. Mesto ho hľadať bude, pokúsime sa pripraviť plán a urobiť všetko preto, aby sa to celé stihlo urobiť v termínoch, lebo s NTC súvisí aj Európsky olympijský festival mládeže,“ uviedol Jaroslav Polaček.