Večná téma mamičiek: Pssst, konečne zaspalo...

Marika Koscelníková | 12. február 2019
Večná téma mamičiek: Pssst, konečne zaspalo...

Keď je dieťa napapané, vykakané a vyspinkané, usmieva sa na svet. Je spokojné a jeho radosť zo života zdieľa aj mama. Dosiahnuť takúto blaženosť u práve narodeného bábätka nie je až také zložité. Ale čo neskôr? Čo ak nie a nie zatvoriť očká?!

Uspávanie bábätka

Prvé týždne dieťatko potrebuje nabrať silu, oddychuje skoro stále (keď práve nepapá). S pribúdajúcimi týždňami sa jeho doba bdenia predlžuje. Viac jedla, menej spánku, viac túžby objavovať a spoznávať svet. Niekedy je tá túžba taká veľká, že drobcovi bráni zatvoriť oči a nechať hlávku i telo odpočívať.

Žena doma: O makovom odvare
Prečítajte si tiež:

Žena doma: O makovom odvare

Vy sa v takej chvíli trápite pochybnosťami: Čo mu chýba? Je príliš rozrušené, hladné alebo, práve naopak, bolí ho bruško, má zlé sny? Ak máte doma dieťatko, ktoré sa dá len ťažko uspať, nezúfajte! Nie ste v tom sami.

Sú deti, ktoré uložíte do postieľky a už len sledujete, ako sa im zatvárajú oči. No sú aj deti, u ktorých si spokojné odfukovanie vyžaduje viac rodičovského úsilia. V nasledujúcich riadkoch vám, rodičom „náročnejších“ detí, ponúkneme zopár inšpirácií. 

Základné pravidlo: Spinkať len nakŕmené, čisté, vykakané!

Hlad, mokrá plienka a bolesti bruška bývajú najčastejšou príčinou nepokojného spánku aj samotného zaspávania. Minimálne pol hodiny pred spaním doprajte dieťaťu čas na upokojenie. Pomôže teplý kúpeľ, spojený s pomalou masážou bábätka, ku ktorej si pustíte príjemnú relaxačnú hudbu.

Televízor radšej vypnite, rýchle striedanie obrazov, hluk z obrazovky dieťa rozrušuje. Môžete zatiahnuť závesy, stiahnuť žalúzie  a urobiť v izbe prítmie. Rituály pomáhajú dieťatku uvoľniť sa a pripraviť sa na spánok. Ak má vaše dieťa pravidelný spánkový režim, snažte sa mu prispôsobiť aj denný a večerný program.

Rozhádzanie režimu pôsobí na deti mätúco a môže byť príčinou ťažšieho zaspávania. Premotivované dieťa musí spracovať všetky podnety a jeho mozgu trvá dlhšie, kým prejde do „tichého“ režimu. Tak ako mama, aj dieťa potrebuje mať svoj pokoj, a to najmä pred spaním.

ako uspať bábätko

 

Kedy zaspí? Nestresujte, dieťa vaše očakávanie vycíti

Blíži sa čas spánku a vy už podvedome stresujete – ktovie ako, či, za aký dlhý čas, pri akej činnosti dnes bábo zaspí? Skúste sa uvoľniť a vyčleniť si na uspávanie čas. Ak viete, že dieťaťu trvá zaspávanie pol hodiny, rátajte s tým. Nestrácajte trpezlivosť, ak sa vrtí a „rozpráva“. Ak ste pri ňom, môžete ho jemne hladiť po rúčke alebo vláskoch. Tichý spev, šš-kanie mu môže pomôcť upokojiť sa.

Vašu nervozitu dieťa vycíti. Pokiaľ bábätko zaspáva v postieľke samo, občas ho nenápadne skontrolujte. Môžete vyskúšať aj kolotoč nad postieľkou. Monotónna hudba a pravidelné striedanie obrazu (otáčanie zavesených predmetov)  pôsobí na niektoré bábätká upokojujúco. Rovnako dobrou pomôckou je obyčajná bavlnená plienka, deti sa veľmi rady túlia a mojkajú a kus mäkkej látky im to umožní. Izbu, v ktorej spinká bábätko, pravidelne vetrajte. Dbajte na jeho tepelnú pohodu, postieľka by nemala byť pod oknom, ani pri zdroji tepla.

 

„Ako si naučíš, tak budeš mať...“

Už v pôrodnici sestričky prísne upozorňujú, aby si čerstvé mamy bábätko nebrali do postele, ale nechali ho oddychovať v postieľke. Je pravda, že niektoré nahlas protestujú, keď musia opustiť mamine bezpečné ruky, ale keď si zvyknú zaspávať v postieľke, oceníte to. Nielen z „pohodlných“ dôvodov, ale aj z bezpečnostných.

Spať s bábätkom v jednej posteli znamená neustálu kontrolu, aby ste náhodou bábo nepriľahli. Udusenie dieťaťa jedným z rodičov je rizikom praktizovania co-sleepingu, teda spoločného spania s dieťaťom. Mať pri sebe bábätko aj v noci znamená strhnúť sa na každý jeho pohyb, zmenené dýchanie, naťahovanie, prdkanie...

Spoločné spanie uprednostňujú najmä dojčiace mamy. Zobudiť sa na mrnkanie bábätka a podať hneď prsník je pohodlné pre obe strany. Bezpečnejšou alternatívou, kvôli priľahnutiu, je zloženie zábrany z jednej strany postieľky a tú potom prisuňte k vašej posteli. Takto sa môžete bábätka kedykoľvek dotknúť, prípadne pohodlne nadojčiť, a aj váš spánok bude pokojnejší. 

Rodičia sú v snahe uspať dieťa vynaliezaví a možno ste už aj vy vyskúšali rôzne spôsoby. Na sociálnych sieťach nájdete veľa vtipných a dojímavých videí o tom, ako uspať dieťa –hladkanie papierovou vreckovkou po tvári, hojdanie v detskej hojdačke či zaspávanie pri zapnutom vysávači.

AKO USPAŤ bábätko
Prečítajte si tiež:

AKO USPAŤ bábätko

Ak viete, že vaše bábätko nezaspí inde, len v kočíku, pohojdávaním na fit lopte s vaším pohmkávaním, prípadne zaspáva výhradne  na vašich rukách – a NAOZAJ ste už vyskúšali všetko, vydržte. Verte, že aj z tohto dieťa vyrastie a vy budete neskôr spomínať s láskou na jeho rúčku, zamotanú neoddeliteľne vo vašich vlasoch. Pretrpte ľútostivé pohľady susediek, keď vyrazíte o pol desiatej večer na vzduch „kočíkovať“, či nebodaj povoziť malého v aute (lebo inak nezaspí). Možno je to neštandardný spôsob uspávania dieťaťa, ale bábo spať musí.  

Je tu ešte jeden fakt, a to ten, že s týmito ťažkosťami sa stretávajú prevažne rodičia prvých detí. Malý junior otestuje rodičovskú vynaliezavosť a trpezlivosť, zatiaľ čo druhé dieťa už prichádza „na hotové“. Aj my, rodičia, sa učíme na vlastných chybách. Deti nám to hádam odpustia. 

Aké sú vaše skúsenosti s uspávaním drobčeka?

Lenka (37) a syn Filipko:

„My sme boli typickým príkladom dojčeného dieťaťa. Filipko večer po kúpkaní síce zaspal, ale keď sa v noci zobudil, priložila som si ho poležiačky a občas som od únavy aj zaspala. Potom som sa zobudila s vytaseným prsníkom a malý pri ňom spokojne odfukoval. Neskôr sa pohodlné dojčenie poležiačky obrátilo proti mne a malý spal celú noc len pri mne na prsníku.

Na jednej strane som si to užívala, na strane druhej som sa budila dolámaná a nevyspatá do jeho jedenástich mesiacov. Neviem, či to bolo správne alebo nie, postupom času sa, samozrejme, naučil zaspávať s cumlíkom, potom bez, a teraz na tie časy už len s láskou spomínam.“ 

Mária (28):

„Svoju dcéru som nosila na rukách. Aj počas uspávania, aj počas nočného budenia. Dožadovala sa mojej náruče dosť nahlas, takže nechať ju dlho plakať znamenalo vypočuť si na druhý deň  poznámky susedov. Keď som nevystihla ten správny moment uloženia do postieľky, zobudila sa a opäť na ruky. Tak sme vyskúšali uspávanie na prsníku, zabralo to rýchlejšie ako čičíkanie v náručí, ale tým pádom som ju nasťahovala do svojej postele. Dnes by som veľa vecí urobila inak.“

Zuzana (34) a Simonka: „Ako takmer každá prvorodička som mala s príchodom dieťatka do môjho života množstvo otázok – ako mám chytiť to krehké telíčko, aby som mu neublížila, ako ho obliecť, nakŕmiť, okúpať, a hlavne  uspať? Na jednej strane rady mojej mamy, kamarátok, detských sestričiek na oddelení v nemocnici, a na strane druhej moja intuícia. Dieťatko po prebalení a dojčení uložiť do postieľky a nechať ho spinkať. Takto to ukážkovo fungovalo aj u nás doma..., pár dní. Simonka mi prirástla k srdcu odo dňa, ako prišla na svet a naše uspávanie sa začalo meniť prispôsobovaním sa jej spánkovému harmonogramu. Stali sa z nás „nočné sovy“. Na pokojný večerný spánok sme sa ukladali v neskorších hodinách. V noci zaspinkala v mojom náručí pri dojčení. Cumlík sme vymenili za prsník a spinkali s prestávkami na dojčenie do rána. Počas dňa si môj drobček obľúbil spinkanie v kočíku. Spojila som príjemnú prechádzku s uspaním. V septembri bude mať štyri roky a priznávam, že dodnes zaspávame spolu v posteli. Vyžaduje si moju prítomnosť, pohladenie, pár láskavých slovíčok na pokojný spánok.“

Skúsenosť z redakcie 

Michaela Klamová, obrazová editorka a mama Šarlotky 

Keďže Šarlotku prvých 6 mesiacov trápili koliky a navyše bojkotovala dojčenie, odzrkadlilo sa to aj na spánkovom režime. Večerný spánok som postupne nastavila no ôsmu hodinu, čo vďaka pravidelným rituálom funguje doteraz. Horšie to bolo v noci, keď sa budila v dvojhodinových intervaloch. Prečítala som kvantá materiálov na tému spanie a s kombináciou z vlastnými skúsenosťami som dospela k tomuto:

  • Rytmus, rytmus, rytmus! Ak dieťa hojdáte, spievate mu, či sa s ním prechádzate, nemeňte rytmus. Dieťa sa mu prispôsobí a monotónne sa opakujúci zvuk či pohyb uspí naozaj každého.
  • Na uspanie dieťatka s kolikami si pripravte internet a reproduktory. Do video vyhľadávača napíšte BABY NOISE a nájdete množstvo niekoľkohodinových nahrávok tzv. bieleho šumu, hučania vysávača, dažďa či tlkotu srdca. Šum simuluje prostredie, v ktorom sa posledné mesiace dieťatko nachádzalo – v mamičkinom bruchu totiž nebolo ticho, neustále počulo šum krvi a rôzne zvuky jej tela. Vyskúšajte viacero zvukov, aby ste zistili, ktoré vášmu dieťatku najviac vyhovuje. Plačúce bábätko zázračne stíchne v priebehu niekoľkých sekúnd. Nevýhoda – funguje to iba v prvých mesiacoch života.
  • V knižke A dosť! od autorky Pamely Druckerman som sa dočítala o „pauze“ respektíve o krátkom vyčkaní medzi zobudením sa bábätka a tým, ako k nemu hneď priskočíte. Treba nechať dieťatku šancu, aby sa samé naučilo upokojiť a uspať. Pauza by nemala trvať viac ako pár minút, samozrejme, ak dieťatko veľmi silno plače, trápia ho koliky a podobne, čo bolo aj naším prípadom, netrápime dieťatko čakaním. Pauza sa má aplikovať od narodenia a v priebehu niekoľkých týždňov by sa malo bábätko naučiť prespať celú noc.
  • Všetko má svoj čas. Pre koliky som uspávala Šarlotku v šatke na fitlopte alebo pobehovaním po byte. Bála som sa, že ju takto budem uspávať až do puberty, no jedného dňa sama odmietla vliezť do šatky, tak sme si ľahli na posteľ a zaspali. Tak isto to bolo s dojčením a zaspávaním v spoločnej posteli. Postupne som sa vzďaľovala a vždy ju ubezpečila, že budem na blízku, a keď sa zobudí, budem tu.
  • Keď som bola nervózna a podráždená, nezaspala Šarlotka ani omylom. Vtedy som ju na chvíľu „odložila“, upokojila sa, dala si čokoládu, teplý čaj, nadýchala sa čerstvého vzduchu a skúsila to opäť – a úspešne.
  • Urobte z nevýhody výhodu. Nehnevajte sa, ak musíte pri bábätku ležať, aby zaspalo. Užívajte si tieto chvíle, utečú preč rýchlejšie než si myslíte. Alebo si do telefónu stiahnite aplikácie a pár minút sa pri uspávaní venujte napríklad učeniu sa cudzieho jazyka.

Držím vám všetkým palce pri uspávaní a nezabudnite – nič netrvá večne!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: