Denník N

Prírodovedec: Ak by vyhynul hmyz, došlo by k totálnemu kolapsu života na Zemi

Vo svete klesá aj počet motýľov. Na fotke tropický motýľ. Ilustračné foto - TASR
Vo svete klesá aj počet motýľov. Na fotke tropický motýľ. Ilustračné foto – TASR

Hmyz je najpočetnejšou skupinou živočíchov s najväčším počtom druhov. „Zem je dnes primárne planétou hmyzu,“ hovorí entomológ Peter Fedor z UK. To, že dochádza k poklesu hmyzu, považuje slovenský vedec za fakt, ktorý je istý na „tisíc percent“.

Vo svete dochádza k dramatickému úbytku hmyzu a vedci sa domnievajú, že za to môžu predovšetkým ľudské aktivity, najmä intenzívne poľnohospodárstvo, používanie pesticídov a hnojív, ale aj urbanizácia, odlesňovanie či zásahy do korýt vodných tokov.

Vyplýva to z metaanalýzy, ktorá vyšla online na konci januára v časopise Biological Conservation.

Vedci analyzovali 73 štúdií o úbytku hmyzu vo svete a myslia si, že sa týka až 41 percent druhov.

„Zhruba tretina všetkých druhov hmyzu v skúmaných krajinách je ohrozená vyhubením,“ píšu autori štúdie Francisco Sánchez-Bayo z univerzity v Sydney a Kris Wyckhuys z Queenslandskej univerzity v Brisbane.

K úbytku hmyzu dochádza na tisíc percent

Z dostupných dát podľa autorov vyplýva, že ročne ubúda zhruba 2,5 percenta z celkovej biomasy (váhy) hmyzu. „Tempo, akým dochádza k vyhubeniu moderných druhov hmyzu, mimoriadne prekonáva vymieranie stavovcov,“ píšu autori štúdie.

Podľa nich sme svedkami najväčšieho masového vymierania od obdobia kriedy (pred asi 66 miliónmi rokov).

Entomológ Peter Fedor pripúšťa, že o presnosti uvedených údajov možno v odborných kruhoch diskutovať, no za nespochybniteľný fakt považuje významný pokles v rozmanitosti aj početnosti hmyzu. „To je na tisíc percent,“ povedal Fedor pre Denník N. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie