Silu bobkového listu odhalí oheň: Po zapálení bylinky nastanú tieto zmeny!

Zdroj: pixabay.com
2019-02-13 05:55:00

Bobkový list je koreninou, ktorú ocení každá gazdiná! Dodáva jedlám špecifickú chuť a vďaka svojmu obsahu výživných látok sa postará o pevné zdravie. Aromatická bylina olivovej farby s prenikavou vôňou dokáže po zapálení niečo, čo by ste od nej nečakali.

Niektoré účinky bobkového listu sa totiž objavia až po tom, čo bylinku zapálite! Až potom zistíte, čoho všetkého je schopná. Čo sa stane, ak bobkový list zapálite?

Preč so stresom

Bobkový list obsahuje mnohé chemické látky a oleje, ktoré pôsobia upokojujúco. Po zapálení usušeného bobkového listu sa tieto látky ešte viac uvoľnia. Výsledkom sú výpary, ktorých vdychovanie pôsobí relaxačne, stimulačne a taktiež vás zbaví stresu a napätia. Žiadna únava, ale dostaví sa pocit znovuzrodenia!

Čítajte tiež: Ako z cvikle vyťažiť čo najviac? Robte toto a získate z nej maximum!

Podľa ajurvédskej medicíny, ak zapálime bobkový list ako kadidlo a dáme ho do miestnosti, kde sa nachádzame, doslova ulahodíme svojim dýchacím cestám! Výpary pomáhajú uvoľňovať hlieny a čistia pľúca i priedušky. Inhalácia sušených listov vavrínu je teda jednoznačne prospešná pre zdravie! Rovnako ako aj aromatický olej z vavrínu.

Inhalácia bobkového listu dokonca zmierňuje bolesti ako migrénu či chronické bolesti svalov a kĺbov. Môžu za to silice, prítomné v bylinke, ktoré pôsobia blahodarne a upokojujúco na psychiku, ktorá čelí pocitom fyzickej bolesti. Pomáhajú tak odpútať sa od bolestivých vnemov. 

Ďalšie priaznivé účinky inhalácie bobkových listov: 

Zmierňuje úzkosť

Vypaľovanie bylinky sa používa ako spôsob na uvoľnenie stresu už po celé stáročia. Kombinácia chemických látok v listoch vytvára dym, ktorý pri vdýchnutí utíši telo a myseľ. Ľudia, ktorí zapália listy, pravidelne hlásajú, že dym ich dostal do "psychedelického stavu". Upokojí vaše telo pri vyčerpaní.

Americká asociácia sestry anesteziológov uskutočnila štúdiu, ktorá zistila, že linalool, teda látka uvoľňujúca sa z bobkového listu a nachádzajúca sa tiež v levanduli, znižuje úzkosť. Štúdia vyvodila, že subjekty pocítili účinky v priebehu 10 minút vdychovania výparov.

Znižuje zápal

Niektoré liečivé vlastnosti bobkových listov zahŕňajú zníženie zápalu v tele, najmä v kĺboch. Tento hojivý účinok pochádza z chemického eugenolu, ktorý sa nachádza v bobkových listoch a pôsobí ako prirodzená protizápalová liečba.

Posilňuje imunitný systém

Eugenol má tiež antioxidačné vlastnosti a samotné bobkové listy sú plné iných vitamínov a minerálov, ktoré sú potrebné pre správne fungujúce telo. Z tohto dôvodu je zapaľovanie či priamo užívanie bobkových listov schopné posilniť váš imunitný systém!

Zvyšuje pozornosť

Vzhľadom k tomu, že vdychovanie výparov z bobkového lista vás dostanú do stavu pokoja, mnohí hovoria taktiež o pocitoch zvýšenej koncentrácie a pozornosti. Už v Starovekom Grécku vedeli o účinkoch tejto bylinky a používali ju pri meditáciách, kedy ľuďom pomáhala zamerať svoju myseľ na meditačnú techniku a správne dýchanie. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie bylinka účinky bobkový list

2019-02-13 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia