Prvá lyžovačka: TAKTO ju zvládnete

Veronika Nováková | 29. december 2023
Prvá lyžovačka: TAKTO ju zvládnete

Prázdniny sú ten správny čas, kedy postaviť deti prvýkrát na lyže. Ako na to? Poradili sme sa so skúsenými mamami a inštruktorom.

Máme rady a informácie priamo z prvej ruky - od ľudí, ktorí lyžovanie milujú, a milujú ho aj ich deti. Aby ste svoj sen o bezstarostnom spúšťaní sa dole kopcom naozaj naplnili, aby ste sa hrdo dívali na drobcov, ako odvážne brázdia zasnežené kopce, a aby ste v nich toho športového ducha pekne vylákali na povrch. 

Zima na horách s dojčaťom
Prečítajte si tiež:

Zima na horách s dojčaťom

PETRA KONÁRSKA – lyžiarka a blogerka

Kto pochybuje, alebo nevie, ako začať, na jej blogu nájde rady na všetko. Dokonca aj e-booky zadarmo, v ktorých podrobne a zrozumiteľne opisuje všetko, čo sa lyžovania či cestovania s deťmi týka. 

Aké by malo byť ideálne lyžiarske stredisko pre deti?

„Nájsť lyžiarske stredisko, kde lyžovačka bude baviť deti aj dospelých, je z mojich skúseností väčšinou fuška. Platí to najmä o malých deťoch, ktoré lyžovaniu len začínajú privoniavať a svahy ešte nezvládajú ľavou zadnou. Viacnásobne to platí tiež, ak sa chcete vybrať nielen na jeden deň alebo víkend, ale na celotýždňovú dovolenku.

Moja predstava ideálneho strediska pre malé deti je asi takáto: veľmi mierna široká detská zjazdovka ideálne oddelená od hlavného svahu, posuvné pásy, vypchaté postavičky na snehu (zvieratká, rozprávkoví hrdinovia), možno aj lanový vlek. Bufet a toalety po ruke. A ku tomu skipasy pre deti zadarmo a animátori v cene. Takéto strediská existujú, aj keď ich nie je veľa.“

Ako začať lyžovať s deťmi?

„Ideálne v menších strediskách s miernymi zjazdovkami. A treba na to ísť pomaly. Spravidla sú začiatky u detí prerušované – potrebujú oddych, jedlo, sánkovať sa a podobne, preto je dobré hľadať miesta, kde deti jazdia zadarmo. Tiež nie je dobré mať na začiatku prehnané očakávania. Ak práve nemáte nejaké stredisko za oknami, je dobré vyraziť niekam na viac dní. Vtedy deti viac nasávajú atmosféru a robia zo dňa na deň veľké pokroky. Hovorím teraz o deťoch približne medzi tretím a šiestym rokom.

Deti to v tomto veku potrebujú lyžovanie preciťovať ako hru. Osvedčili sa nám rôzne cviky ako lietadlá na svahu, slalom, prenášanie váhy a mnoho ďalších. Určite mnoho rodičov preferuje služby lyžiarskych škôl. Je dôležité, aby si dieťa s lyžiarskym inštruktorom “sadlo” a nepociťovalo to ako nútenie, ale ako hru. Vtedy je výsledok zaručený. Z mojich skúseností sa chcú v školách “združovať” deti okolo piatich rokov.

Existujú samozrejme aj mladšie výnimky. Spravidla tie malinké deti chcú byť pri rodičoch. Ak máte dostatok skúseností na lyžiach a budete učiť dieťa svojpomocne ako rodič, môžem sa zaručiť, že to je zaručený spôsob, ako im lyžovanie a lásku k horám dať do krvi na celý život. 

MIROSLAV KOSTKA – zakladateľ lyžiarskej školy v rakúskom Kaprune

Kedy je ideálny čas začať lyžovať s deťmi?

„Najlepšie okolo štyroch rokov. Dieťa je už dostatočne svalovo aj balančne vybavené, zároveň je citovo samostatnejšie a je schopné efektívne spolupracovať, čím sa zvyšuje možnosť jeho progresu. Dieťa je vedené k samostatnosti, predvídaniu situácií a s veľkým dôrazom na bezpečnosť seba i ostatných.“

Ako vyzerá lyžiarsky kurz pre deti v praxi?

„V prvom rade sa treba zoznámiť s dieťaťom a získať si jeho dôveru. Tiež podstatná vec je, aby si dieťa privyklo na materiál - lyžiarske topánky, lyže, helmu, okuliare, prípadne chránič chrbtice. Ďalej jemne prežiť pocit sklzu a radosť z jazdy. Všetko prebieha individuálne hravou formou.

Ponúkame individuálne kurzy pre deti, zároveň aj pre rodičov či prarodičov, s akcentom na jedinečnosť človeka, úroveň lyžovania a prianie každého jedinca. A to od úplných začiatočníkov až po expertov. Naša škola je výnimočná v tom, že je čisto v česko- slovenských rukách.“

MICHAELA DUNÁROVÁ – mamina z lyžiarskej rodiny

Dôležité je nájsť to správne stredisko

„Naše požiadavky na lyžiarske stredisko sa menia s vekom detí. Keď sme mali syna menšieho, tak sme ho cez obed potrebovali dať ešte spať, a vtedy mi veľmi vyhovovalo stredisko s krytou arénou a wc, reštauráciou, barom, obchodíkom a sedačkami, kde sme si oddýchli. A  keď sa vyspal, išlo sa lyžovať znova.

Neskôr sme potrebovali väčšie strediská, kde sa dá vyšantiť. Vyhľadávame funparky, slalomové dráhy, merané zóny a podobne. Najdôležitejšie sú snehové podmienky, počasie a ešte vzdialenosť lyžiarskeho strediska. Keď chodíme len na víkendy, tak maximálne do 400 kilometrov.

Najradšej máme lyžovanie v Taliansku. Rakúsko poznáme viac, ale Taliansko má lepšie upravené, miernejšie svahy, sú priateľskejší k deťom, väčšinou je tam aj lepšie počasie a majú lepšie jedlo. Ale Rakúsko je bližšie a lacnejšie, a ani jedlo nie je až také zlé.“

Prvá lyžovačka: TAKTO ju zvládnete

Desatoro lyžiarskych začiatkov

  1. Ideálny vek na prvú lyžovačku je okolo štyroch až piatich rokov.
  2. Nestavajte na lyže deti mladšie ako tri roky. Nie sú ešte pripravené.
  3. S inštruktorom dobre spolupracujú deti vo veku päť rokov a viac.
  4. Mladšie deti potrebujú viac prítomnosť rodiča, než cudzieho inštruktora.
  5. Vyberte si stredisko, ktoré má samostatný detský svah, posuvný pás namiesto vleku a dobré zázemie priamo pri svahu.
  6. Nemajte veľké očakávania. Na prvý krát dieťa vydrží na lyžiach hodinu, so šťastím dve, pravdepodobne však oveľa kratšie.
  7. Lyžovanie ho musí baviť. Ak má strach, je mu zima, alebo je už unavené, nenúťte ho pokračovať.
  8. Deti potrebujú viac prestávok. Spočiatku budú chcieť prerušovať tréning jedlom, pitím, oddychom, sánkovaním. Pripravte sa na to a netlačte na pílu.
  9. Je zbytočné na začiatok výstroj kupovať. Požičovné detských lyží je lacné a vy ich v sezóne využijete len pár dní.
  10. Ak chcete vidieť pokroky a dopriať drobcovi čas, nech si lyže zamilujte, vyberte sa niekam na viac dní po sebe.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: