Akú zeleninu a ovocie je vhodné pestovať na balkóne

Akú zeleninu a ovocie je vhodné pestovať na balkóne

Ak nemáte záhradku alebo je len malá, môže byť pre vás zaujímavým spôsobom pestovania ovocia a zeleniny kontajnerové záhradníctvo. Je vhodnou alternatívou aj na pestovanie plodín, ktorým nevyhovuje kvalita zeminy vo vaše záhrade. Kvetináče, menšie či väčšie kontajnery, môžete položiť aj na spevnené plochy či na terasu alebo balkón.

Paneláková úroda

Možno poznáte ľudí, ktorí na vlastných balkónoch v panelákoch vypestovali paradajky, fazuľu, baklažán, papriky, jahody, či figovník. Niet pochýb o tom, že je to možné a veľmi vítané. Dôležité je, aby ste vytvorili prostredie, ktoré danej plodine vyhovuje – alebo zistili, ktorým rastlinám vyhovuje prostredie na vašom balkóne.

Potrebujete väčšie kvetináče, vhodnú zeminu, krhlu na polievanie a semiačka alebo ešte lepšie – predpestované sadeničky. Tie majú väčšiu pravdepodobnosť, že sa ujmú a prinesú úrodu. Vyberajte si ich v záhradkárskych obchodoch a špeciálne si žiadajte odrody vhodné na pestovanie v kvetináči, respektíve balkónové odrody.

Aké druhy ovocia a zeleniny sú najvhodnejšie na pestovanie v kvetináčoch alebo kontajnerové záhradníctvo?

Jahody

Odrody jahôd určené na kontajnerové záhradníctvo alebo na balkón sú špeciálne vypestované na to, aby rodili čo najviac v týchto podmienkach. Prinášajú úrodu od konca jari do začiatku jesene. Zvyčajne ide o jahody s hojnou úrodou a drobnejšími plodmi, ale sú aj iné druhy.

Paradajky

Dnes je na trhu viacero chutných a pôsobivých odrôd paradajok vhodných na pestovanie v kvetináči. Vyskúšajte balkónové cherry paradajky, vhodné sú nižšie druhy. V každom prípade im doprajte oporu. Zaujímavé sú aj žlté paradajky v tvare drobnej žiarovky, či čierne odrody cherry paradajok. Nezabudnite na pravidelné hnojenie. Podobný spôsobom môžete vypestovať aj papriku, špeciálne menšie druhy ostrých papričiek.  


Neprehliadnite aj: Záhrada nie je potrebná! Skvelý spôsob, ako si dopestovať marhule na balkóne


Bylinková záhradka

Čerstvé bylinky kupované v obchodoch s potravinami nie sú práve najlacnejšie. Omnoho viac sa oplatí vypestovať si bylinky v kontajneroch alebo väčších kvetináčoch na balkóne. Rozmarín, bazalka, tymian a šalvia môžu byť vysadené v jednom kvetináči. Určite sa tiež oplatí pestovať mätu, ktorá na nekonečné možnosti zužitkovania a odháňa niektoré druhy hmyzu.

Hrášok a fazuľa

Sú to plazivé rastlinky, takže ak ich chcete pestovať na balkóne, najskôr im vytvorte oporu. Dobrým riešením je sieťovina pripevnená priamo vertikálne na stenu balkónu alebo terasy. Využijete ju nielen pri úžitkových, ale aj okrasných popínavých rastlinách.

Reďkovka a šalát

Možno vás to prekvapí, ale aj reďkovku a šalát je možné dopestovať v kvetináči. Samozrejme potrebujete väčší, aby mal v prípade reďkovky koreň šancu rásť. Výhodou reďkoviek je rýchly rast a jednoduché pestovanie. Úrodu využijete do šalátov, k nátierkam, či len tak ako doplnok k pečivu. Ak chcete skúsiť pestovať šalát, vyberajte si jarné odrody, prípadne zmes. Neodporúča sa však takto pestovať hlávkový šalát, pretože zaberá priveľa priestoru.

Cesnak

Ak máte radi aromatické jedlá, určite oceníte mať na dosah čerstvý cesnak. I v menšom pozdĺžnom kvetináči sa dá vypestovať dostatok chutného cesnaku. Ľahko sa pestuje, odpudzuje hmyz a keď ho vysušíte, máte zdravú zásobu.

Náš tip: Pozor na vietor

Vietor vie spraviť viac zla ako nedostatok svetla. Ak máte na balkóne alebo pozemku silný vietor, treba rastliny v kvetináčoch pred ním dostatočne chrániť. Použite zástenu alebo nájdite miesto, kde tak často vietor nefúka.

 

Sabína Zavarská

Zdroj: squawkfox.com

Foto: istockphoto.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.