Odkaz Grammy: Na ťahu sú ženy, rap si musí ešte počkať

Mierne déjà vu. Presne ten pocit mohli zažívať diváci pri sledovaní slávnostného odovzdávania cien Grammy, ktoré sa v nedeľu v noci konalo v Los Angeles. Rovnako ako minulý rok aj tentoraz americká Národná akadémia nahrávacích umení a vied ukázala, že najvyšší počet nominácií nemusí pri konečnom „lámaní chleba“ vôbec nič znamenať.

11.02.2019 19:07
Kacey Musgraves Grammy Foto: ,
Country speváčka Kacey Musgraves získala štyri sošky Grammy vrátane ceny na najlepší album.
debata

Favoriti ocenenia – raperi Kendrick Lamar a Drake – si nakoniec odniesli len po jednej trofeji. Udeľovanie cien ovládli country speváčka Kacey Musgraves a raper Childish Gambino, ktorí si domov odniesli po štyri zlaté sošky gramofónikov. Nad jednotlivými šťastlivcami však tentoraz stál najmä neoficiálny skupinový víťaz. Odkaz Grammy bol totiž jasný: Na ťahu sú ženy.

Vyhrali ženy, vyhral rap, predbiehajú sa titulky svetových médií v ohlasoch na udeľovanie cien Grammy. Dominanciu žien, nielen v konečnej tabuľke, ale aj počas samotného ceremoniálu, možno vyvrátiť len ťažko, dá sa však tvrdiť to isté aj o rape? Nie je žiadnym tajomstvom, že národná akadémia a hip hop majú dlhodobo komplikovaný vzťah. Aj keď posledné roky sa zásluhy žánru odrážajú aspoň v rámci nominácií, v konečnom dôsledku aj tak nemajú váhu. Na mieste je, samozrejme, námietka, či o opaku nesvedčia štyri čerstvé trofeje pre amerického hudobníka Childish Gambina. Ten však nebodoval s rapovým albumom, ale so skladbou This is America, ktorú ceny Grammy nemohli odignorovať z jednoduchého dôvodu. Medzičasom sa stala kultúrnym fenoménom.

Drsný obraz Ameriky

„Toto je Amerika,“ spieva Childish Gambino, civilným menom Donald Glover, v skladbe, v ktorej podáva nie veľmi lichotivý obraz o svojej vlasti. Sprievodný videoklip, ktorý pranieruje rasizmus, násilie súvisiace s rozšírenou držbou zbraní v USA či narcizmus, si okamžite získal celosvetovú pozornosť a v súčasnosti má na YouTube takmer 500 miliónov zhliadnutí. Hit raperovi vyniesol úspech v kategóriách nahrávka roka, pieseň roka, najlepšia rapovo spievaná spolupráca a najlepší videoklip, ceny si však osobne prevziať neprišiel. Gambino už vopred odmietol pozvánku na Grammy, kde mal pôvodne vystúpiť. Urobil tak spoločne s interpretmi ako Drake či Kendrick Lamar, ktorí už dlhodobo kritizujú ocenenie za „nedostatok rozmanitosti“. O to väčším prekvapením bolo, keď si kanadský raper Drake prišiel osobne prevziať trofej za najlepšiu rapovú skladbu (God's Plan).

Ceny Grammy: Nováčik roka: Dua Lipa.
Grammy 2018: Najlepší sólový popový výkon: Lady...
+6Grammy 2019:  Ludwig Goransson a  Childish...

„Hráme sa na ihrisku, kde platia pravidlá založené na určitom názore, nie na faktoch,“ vyhlásil pri ďakovnej reči Drake, ktorý sa s albumom Scorpion stal minulý rok kráľom streamovacieho gigantu Spotify. „Ak ľudia s bežnou prácou, ktorí vychádzajú von bez ohľadu na to, či prší alebo sneží, utratia ťažko zarobené peniaze na váš koncert, toto už vôbec nepotrebujete,“ odkázal raper na cenu v rukách. „Už dávno ste víťazom,“ stihol dodať ešte predtým, ako jeho reč prerušili reklamou. Drake sa tento rok uchádzal aj o cenu album roka, kde sa mužskí interpreti stretli s výraznou ženskou konkurenciou. Kategóriu album roka napokon ovládla americká country speváčka Kacey Musgraves so štvrtým štúdiovým albumom Golden Hour.

Počúvať ženy sa oplatí

Ďalšie tri sošky získal pozitívne naladený, no v mnohých ohľadoch priemerný pesničkársky počin v kategóriách venovaných country. Napriek žánrovej nálepke sa však nahrávka výrazne pohráva s popovými postupmi a svojím víťazstvom tak Grammy obaľuje do pomyselnej mainstreamovej bubliny, z ktorej sa ceny nedokážu už roky vymaniť. Čo sa týka ženských interpretiek, ocenenia priniesli aj vítané zmeny.

„Nechajte vagínu prehovoriť,“ zvolala počas svojho vystúpenia na Grammy speváčka Janelle Monáe. Slovami, ktoré počas ceremoniálu zrejme ešte nikto predtým nevyslovil, tak definovala celkovú atmosféru večera. S piesňou Make Me Feel sa postarala o jedno z najpútavejších vystúpení večera, aj keď samotnej sošky sa nedočkala. Ženskosť a sexualita prestali byť tabu. Dôkazom bolo aj spoločné vystúpenie speváčok St. Vincent a Dua Lipa, ktoré spolu šarmantne koketovali na pódiu. Dua Lipa z Grammy neodišla naprázdno, zvíťazila v kategóriách nováčik roka a najlepšia tanečná nahrávka, speváčka St. Vincent si nakoniec musela vystačiť s najlepšou rockovou skladbou (Masseduction).

Lady Gaga si domov odniesla tri sošky Grammy. Foto: SITA/AP, Matt Sayles
Lady Gaga Grammy Lady Gaga si domov odniesla tri sošky Grammy.

Výrazne zabodovala aj Lagy Gaga, ktorá zbiera vďaka hudobnému filmu Zrodila sa hviezda jedno ocenenie za druhým. Tri sošky si do vitrínky uloží za piesne Shallow a staršiu skladbu Joanne. Radosť neskrývala ani Cardi B, ktorá ako prvá umelkyňa zvíťazila v kategórii najlepší rapový album.

Národná akadémia si v ženách urobila nových silných spojencov, žánru, ktorý momentálne celosvetovo valcuje hudobnú scénu, však hlavnú trofej stále odopiera. „Pokiaľ si domov nevezmú veľkú cenu, význam cien Grammy pre hiphopovú komunitu klesá, čo je smutné,“ vyjadril sa nedávno producent cien Ken Ehrlich. Čiastočné uznanie počas nedeľného odovzdávania však môže byť prvým krôčikom k zmiereniu.

Aká je Amerika podľa Childish Gambina?

  • Gambino uviedol singel This is America v máji 2018 počas americkej komediálnej šou Saturday Night Live, skladbu s videoklipom následne zverejnil na YouTube.
  • Pod štvorminútový klip k piesni sa podpísal režisér Hiro Murai, ktorý s raperom už predtým spolupracoval v rámci seriálu Atlanta.
  • Na skladbe s 34-ročným interpretom spolupracovali aj raperi Young Thug, 21 Savage, Quavo, Slim Jxmmi a BlocBoy JB.
  • V skladbe hudobník naráža na viacero citlivých tém, ktoré sužujú súčasnú Ameriku. Sú medzi nimi napríklad policajná brutalita, násilie súvisiace s držbou zbraní či rasisticky motivované útoky. Klip šokuje aj explicitným obsahom. Odkazuje napríklad na masaker v černošskom kostole v Charlestone, kde mladík v roku 2015 zastrelil deväť ľudí.
  • Odkedy sa video objavilo na internete, stalo sa predmetom nekonečných dohadov o tom, aké symboly v sebe skrýva.

Výber z víťazov cien Grammy 2019

  • Album roka: Kacey Musgraves – Golden Hour
  • Nahrávka roka: Childish Gambino – This is America
  • Pieseň roka: Childish Gambino – This is America
  • Nováčik roka: Dua Lipa
  • Producent roka (neklasická hudba): Pharrell Williams
  • Popový výkon: Lady Gaga – Joanne (Where Do You Think You're Goin'?)
  • Popový výkon dua alebo skupiny: Lady Gaga & Bradley Cooper – Shallow
  • Popový vokálny album: Ariana Grande – Sweetener
  • Tradičný popový vokálny album: Willie Nelson – My Way
  • Tanečná nahrávka: Silk City & Dua Lipa Featuring Diplo & Mark Ronson – Electricity
  • Elektronický/ta­nečný album: Justice – Woman Worldwide
  • Rocková skladba: St. Vincent – Masseduction
  • Rockový album: Greta Van Fleet – From The Fires
  • Alternatívny album: Beck – Colors
  • Country album: Kacey Musgraves – Golden Hour
  • Country skladba: Kacey Musgraves – Space Cowboy
  • Džezový inštrumentálny album: The Wayne Shorter Quartet – Emanon
  • Džezový vokálny album: Cécile McLorin Salvant – The Window
  • Reggae album: Sting & Shaggy – 44/876
  • Videoklip: Childish Gambino – This is America
  • Originálna skladba vo filme: Lady Gaga & Bradley Cooper – Shallow (z filmu Zrodila sa hviezda)
  • Folkový album: Punch Brothers – All Ashore
  • Najlepšia rapová skladba: Drake – God's Plan
  • Najlepší rapový album: Cardi B – Invasion Of Privacy
  • Najlepšia rapovo-spievaná spolupráca: Childish Gambino – This is America

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lady Gaga #Grammy #Kacey Musgraves #Dua Lipa #Childish Gambino