Stomatitída: (AFTY) - čo ju spôsobuje príznaky a 10 prírodných liekov

Zdieľať
Afty.jpg

Aftózna stomatitída

je infekčné ochorenie postihujúce najčastejšie malé bábätká a batoľatá, ale objavuje sa aj dospelej populácie. Ochorenie sa šíri väčšinou kvapôčkovou alebo kontaktnou infekciou, ale nákaza je možná aj stykom s infikovanými predmetmi, napr. Hračkami. Viac ohrození sú tiež jedinci s oslabenou imunitou alebo inou chorobou.

Afte bocca 640x480.jpg

Známe sú tri formy aftózna stomatitídy:

Minor – táto forma je najčastejšia. Pľuzgieriky a vriedky sú bolestivé, belavé, okrúhle, s červeným lemom, veľkostne sa pohybujúce medzi 2-5 mm. Často sú zhluky pľuzgierikov viacpočetné. Táto forma sa hojí od začiatku ochorenia do 1-2 týždňov.

Major – táto forma je pomerne vzácna. Vriedky sú väčších rozmerov, hlbšie a veľmi bolestivé. Liečba tejto formy trvá dlhšie, približne 4-6 týždňov.

Herpetiformis – pľuzgieriky sú usporiadané do zhlukov a sú mnohopočetné.

Aftózna stomatitída sa radí medzi vírusové ochorenia, často vyvolané herpetickým vírusom , teda vírusom spôsobujúcim opary. Svoj podiel na ochorení však môžu mať aj vírusy iné. 

Prejavuje sa vznikom pľuzgierikov (áft) na sliznici dutiny ústnej, jazyka, podnebí, vstupu do krku, ďasnách alebo i perách, ktoré sa následne menia na guľaté ohraničené miesta s belavým povlakom. Tieto pľuzgieriky sú veľmi bolestivé.

Ochorenie často sprevádza zvýšená teplota až horúčka, pridať sa môže aj lokálne zdurenie uzlín, dieťa odmieta potravu, často i nápoje, je plačlivé a mrzuté. Možno pozorovať aj nadmerné slinenie alebo nezvyčajný zápach z úst chorého.

Celková doba ochorenia trvá približne 8-10 dní , pričom rovnako dlhú dobu môžu trvať u chorého aj vyššie spomínané teploty, či horúčky.

Rimedi afte bocca.jpg

Začiatok aftóznej stomatitídy sa môže často začínať ako angína. Prvé 2-3 dni dieťatko nemá chuť do jedla, je unavené a má vysoké horúčky. Následne sa začnú objavovať prvé príznaky v ústach dieťaťa: potiahnutý jazyk, začervenanie dutiny ústnej a ďasien.

Po tejto fáze sa začnú u dieťaťa prejavovať charakteristické znaky áft, teda pľuzgieriky, ktorých krusta čoskoro praská a vzniká erózia, ktorú pokrýva sivastý povlak. Pľuzgieriky bývajú viacpočetné a pokrývajú značnú časť dutiny ústnej, najviac sa tvoria na sliznici podnebia, na jazyku, spodnej pere. Môžu zasiahnuť aj oblasť pri vstupe do krku a veľmi častý je výskyt pľuzgierikov aj na ďasnách.

Stomatite 400x250.jpg

Liečba

Liečba aftózna stomatitídy je poväčšine lokálna, pri ťažších prípadoch však môže byť zvolená liečba aj celková.

Na postihnuté miesta sa aplikuje 1%  Fenistil gél a alebo rôzne tinktúry. Možné sú aj výplachy úst harmančekom, tu avšak pozor na možnú alergiu! 

Ďalšou možnosťou liečby je použitie pomerne nových prípravkov ako je Aloclair sprej alebo gél, popr. Tantum Verde sprej. Účinným môže byť aj potieranie postihnutých miest Tantum verde, ktoré pôsobia ako lokálne anestetikum.

Horúčka sa znižuje bežne používanými liekmi s obsahom paracetamolu (Panadol, Paralen, Medipyrin) alebo ibuprofénu (Ibuprofen, Brufen, Nurofen). Liečbu je tiež vhodné doplniť podávaním vitamínu C a B, a to buď formou pestrej stravy alebo doplnky stravy, ako je napr. B-komplex, Nutrolin B atď .

V priebehu ochorenia je tiež nutné pozmeniť formu stravy. Tá by mala byť kašovitá až tekutá , skôr chladnejšieho rázu a čo je dôležité, nedráždivá . Stravu aj tekutiny je najlepšie podávať po lyžičkách. Choré dieťatko by malo potravu čo najmenej hrýzť a nemalo by jesť ani piť nič horúceho. Dôležitý je tiež dostatočný pitný režim – tu pozor na kyslé šťavy a iné tekutiny, ktoré by mohli bolesť zhoršiť.

Ak ide o ťažší priebeh ochorenia, je nevyhnutné podávanie hormonálnych liekov, antibiotík (najmä u oslabených jedincov k zabráneniu vzniku druhotnej infekcie) a často aj protivírusových liekov.

Pri závažnom priebehu ochorenia, najmä u najmenších detí, je často nevyhnutná hospitalizácia z dôvodu možnej dehydratácie. Malému pacientovi je tak zabezpečený dostatočný prísun živín i tekutín. Preto je nutné, aby dieťa príjmalo aspoň tekutiny pomocou slamky, lyžičky a alebo priamo z hrnčeka. Výhodou u malých detí je aj dojčenie, pretože dojčené deti sú pri tejto chorobe mrzuté, ubolené a majú väčšiu tendenciu byť stále pri mamičke a byť dojčené. Dojčením sa im dostávajú potrebné tekutiny a mamička tak môže mať aspoň nejakú istotu, že dieťa pije.

Lavare denti.jpg

Prevencia

Účinná preventívna liečba, ktorá vie recidíve ochorenia zabrániť, nie je. Chrániť dieťatko proti opakovanej nákaze môžeme zvýšenou hygienou, teda zabránením dieťaťu v olizovaní prstíkov, hračiek alebo iných povrchov, ďalej častým umývaním ručičiek. Nemenej potrebná je obozretnosť aj blízkych ľudí, ktorí prichádzajú s dieťatkom často do priameho kontaktu. 

Ak máme opar alebo afty, v žiadnom prípade dieťatko nebozkávame, naopak sa snažíme kontakt s ním znížiť na maximálne možné minimum!

Pri opakovanom výskyte ochorení je vhodné podporovať celkovú imunitu dieťaťa, napr. Zdravou stravou, otužovaním a dostatočným pitným režimom. Pomôcť môžu aj bylinky ako je šalvia, aloe vera alebo echinacea. V niektorých prípadoch možno po dohode s lekárom podávať aj lieky stimulujúce imunitu .

Ústna hygiena

Predtým sme sa zaoberali rizikovými faktormi, ktoré môžu zhoršiť stav stomatitídy,treba však aj dodržiavať ústnu hygienu. zuby si treba umývať aspoň dvakrát denne,používať aj zubnú niť a vykplachovať ústa aj ústnou vodou (lepšie, keď je s prírodnými zložkami).

Strava

Venujte pozornosť vašej strave, najmä v obdobiach, keď trpíte nejakou chorobou.

V prípade, že trpíte stomatitídou, odporúčame Vám vyhnúť sa alkoholu , potravín bohatých na korenie, potravín, ktoré sú príliš horúce alebo studené, zložiek, ktoré sú príliš kyslé. Na druhej strane je lepšie zaradiť viac ovocia a zeleniny do každodennej stravy , najmä ak je bohatá na vitamín C, železo, vitamín B a kyselinu listovú. Nie však veľmi dráždivé.

Afte3.jpg

Sóda bikarbóna

Keďže sa teraz jedlá sóda považuje za veľmi potrebnú v každej domácnosti, mali by ste ju mať vždy v rezerve.je naozaj veľmi užitočná aj ako dezinfekcia celej ústnej dutiny. Je veľmi účinná v boji proti  baktériám. jednu čajovú lyžičku sódy rozpustite v pohári teplej vody počas dňa a večer pred spaním si ústa vypláchnite..Ak znesiete tak si pridajte aj trochu citrónovej šťavy..Ale zbytočne ústa nedráždite.

Čierny čaj

Možno považovať za účinný prírodný liek na stomatitídu vďaka vysokému obsahu trieslovín v ňom obsiahnutých. Zalejte vrecko čierneho čaju vriacou vodou a nechajte úplne vychladnúť..Potom priložte v ústach vrecko na postihnuté miesto ..Vrecúško po použití vyhoďte.. 

Olej z čajovníka

Známe je aj vynikajúci antibakteriálny olej z čajovníka. Ten je ideálny na úspešné zvládnutie stomatitídy. Postihnuté miesta vyplachujte opláchnite zmesou vody a niekoľkých kvapiek oleja.

Tea tree 300x200.jpg

Propolis

Jeho antiseptické vlastnosti  sa považujú za ideálne pre vytvorenie ochranného štítu proti stomatitíde; Užíva sa vo forme kapsúl, alebo sa propolisom postihnuté miesto potiera. Propolis stimuluje produkciu kolagénu , a tým podporuje hojenie lézií.

31kgdljx7xl.jpg

Šalvia

Tinktúra zo šalvie , ale aj pravidelné pitie šalviového čaju, je vynikajúci prírodný prostriedok, ktorý umožňuje ústa dobre dezinfikovať.

Citrón

Citrón je schopný udržiavať vysokú imunitu vďaka prítomnosti vitamínu C .. Odporúčame vám, aby ste denne vypláchali  ústa čistou citrónovou šťavou. Nerobte to však deťom.Tú bolesť by v žiadnom prípade nevydržali..

Stomatite rimedi naturali.jpg

Šípky

Plody z dovej ruže sú známe vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam. Je to hlavne kvôli vysokému obsahu vitamínu C. Pite preto preventívne ak máte z aftami problém šípkový čaj, alebo si zaobstarajte tinktúru..30 kvapiek denne…

Nechtík

Táto aromatická rastlina je vďaka svojim dezinfekčným a upokojujúcim vlastnostiam ideálna na zmiernenie pocitu pálenia spôsobeného léziami stomatitídy. 

Vypláchnite si ústavýluhom z nechtíka lekárskeho, alebo si zaobstarajte tinktúru a zrieďte 30 kvapiek v pohári vody.

Pronto soccorso naturale 2 440x264.jpg
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané