Autizmus. Výzva pre spoločnosť.

Pozývame vás do februárovej vedeckej kaviarne, v ktorej budeme diskutovať o autizme ako o vážnej neurovývinovej poruche, ktorej výskyt za posledné desaťročia celosvetovo dramaticky stúpa. Povieme si, aké sú možné faktory jej vzniku, čo sa deje počas kritického obdobia vývinu mozgových štruktúr už v prenatálnom období a prečo sa autistická porucha v niektorých prípadoch nepovažuje za chorobu, ale za neurologickú odlišnosť.

Vo štvrtok 28. 2. 2019 o 17.00 hod. bude našim hosťom významná a medzinárodne uznávaná vedkyňa, lekárka a odborníčka v oblasti normálnej a patologickej fyziológie prof. MUDr. Daniela Ostatníková, PhD., prednostka Fyziologického ústavu LF UK a zakladateľka Akademického centra výskumu autizmu na Slovensku. Vo svojej vedeckej práci sa dlhodobo venuje výskumu vplyvu pohlavných hormónov na špecifické kognitívne schopnosti oboch pohlaví a v ostatných desiatich rokoch sa zaoberá výskumom etiológie autizmu.

Spektrum autistických porúch (PAS) reprezentuje fenotypovo heterogénnu skupinu porúch so spoločnými znakmi v dvoch základných doménach: deficit v sociálnej komunikácii a interakcii a repetitívne vzory správania, záujmov a aktivít.

V ostatných desaťročiach stúpa výskyt autistických porúch, prednáška preto objasní možné vysvetlenia nárastu tejto neurovývinovej poruchy. Autizmus má vysokú dedivosť, takže genetické faktory sú zrejme kľúčom k pochopeniu príčin, ale aj rôznych prejavov tejto poruchy. Nemálo významné sú pri vzniku autizmu aj faktory prostredia. Prednáška bude zameraná na vplyv etiologických faktorov na vývin neurónov a ich spojení v rôznych oblastiach mozgu súvisiacich s empatiou a sociabilitou. Vyššia prevalencia autizmu v mužskej populácii aj pokusy na zvieratách poukazujú na možnú úlohu testosterónu v patogenéze autizmu, a to najmä počas kritického obdobia vývinu mozgových štruktúr v prenatálnom období. V prednáške rozoberieme rozdiely v prejavoch autizmu u oboch pohlaví a predstavíme hypotézu „hypermužského mozgu“. V závere načrtneme aj možnosti intervencie ale aj využitia potenciálu jedincov s autizmom v spoločnosti.

Vedecké kaviarne pod názvom Veda v CENTRE pravidelne raz do mesiaca organizuje pre širokú verejnosť Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri Centre vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) v Bratislave. Ak sa chcete dozvedieť viac, v neformálnej a priateľskej atmosfére pri káve sa môžete do diskusie zapojiť aj Vy. Vedecká kaviareň Veda v CENTRE sa koná v budove CVTI SR na Lamačskej ceste 8/A, na Patrónke. Vstup na podujatie je pre verejnosť voľný.