Kde bolo, tam bolo, za Tatry Mountain Resortom a za sedemnásobne predraženými tunelmi, v časoch, kedy ešte ilumináti neovládali dailymale a kedy sa Ukrajina bála iba invázie Paviela Rochnyaka, vyrástla v jednej malebnej krajinke finančná skupina, ktorá si myslela, že si môže robiť čo chce. Mňa osobne to až tak nezaujímalo, keďže som prototypom sebeckého ignoranta. Práve tým sa trošku odlišujem od typického Slováka, ktorý sa do všetkého stará, má na všetko správny názor a susedovi závidí aj syfilis, keďže to znamená, že si vrzol. No ja Vincovi aj ten syfilis doprajem, nie som ako Tony Stark, mám predsa dobré srdiečko.

 

Nikdy som proti Ivanovi a Patrikovi nič nemal, uznával som ich kvôli tomu, že mali iba sen a Kiyosakiho brožúrku, no napriek tomu sa dokázali dostať z chatrče až do Hotela Kempinski. Viem si predstaviť životopisný film o týchto dvoch štramákoch, ku ktorému napíše scenár Andy Kraus a titulnú pieseň "Chudoba je mor" "zaspieva" Máziková feat. Popovič (v hlavných úlohách by určite nechýbalo duo Kramár – Vajda, pretože tí nechýbajú nikomu). Mnoho ľudí by tým inšpirovali k tomu, aby konečne urobili niečo so svojím bezútešným životom v chudobe, poprosili rodičov na dôchodku, aby im poslali pár eur ako dar na dofinancovanie štúdia, následne by podali prihlášku do Rytmusovej finančnej akadémie a s podporou motivačných videí a Európskej únie by prešli tŕnistou cestou až ku hviezdam. O podobnom rozprávkovom osude som, samozrejme, sníval aj ja, no len dovtedy, kým som pred týždňom nezistil, že nie všetko je bielo-zlaté alebo modro-čierne (čo sa na monitore ligoce).

 

Ešte donedávna sme spolu s J&T žili vo vzájomnom konsenze a symbióze, tolerovali sa, dôverovali si, pričom aj Miroslav Válek o našom vzťahu napísal: J&T je strašne bohatá, J&T, tá všetko sľúbi, no ten, čo ľúbil, sklamal sa a ten, čo sklamal, ľúbi. A mne nedávno chlapci z J&T zlomili srdce, prenikli za hranicu mojej intímnej zóny, zničili ďalší z horcruxov mojej duše a pošľapali po mojich citoch ako bývalá spolužiačka Aďka zo 7.A. Vždy som tvrdil, že sa deti, Billy Elliot Rostas a knihy nesmú zaťahovať do špinavých kartelových hier. Navážať sa do niekoho, s kým sa občas vyspím, to ja teda nemienim tolerovať. Nech Vás to nemýli, ja nespím s deťmi (dokonca nenosím ornát), ani s Rostasom (o čom ste sa možno niekedy dočítali v časopise Zem&Vek), ale spím výhradne s knihami.

 

Ako odznelo v jednej reklame (ja samozrejme nemám televízor, obvykle nepíšem blogy, ale.. a bla bla bla): "Hovorí sa, že bohatým nie je čo závidieť. Ale je". Asi tým boli myslené priestory v City Arene v Trnave, v tom istom centre, v ktorom mal mať v poradí siedmu skalopevnú predajňu Martinus. Ten už mal nakúpené prskavky, detské šampanské a štyri kartóny krbového bioalkoholu pre vegánov, no ostali im iba oči pre pľac, na ktorom nastali projektové zmeny, kvôli ktorým tam teraz bude podľa môjho skromného názoru o polovicu menší sexshopík, ktorý odmietne predávať netradičným rodinám lubrikanty s prímesou aloe vera, čím čiastočne zastaví postup rýchlo šíriacej sa epidémie kultúry smrti. A možno im architekt Adamec vypovedal zmluvu len preto, lebo zabudol, že je ten pozemok, na ktorom mala stáť ich predajňa, v osobnom vlastníctve Cyrila Talapku. To sa kľudne mohlo stať, ak je Adamec rovnako dobrý architekt, ako jeho menovec spevák.

 

Znenazdajky sa to ale začína zamotávať ako v Divokom Anjelovi, keďže do hry vstupuje niekto iný. No kto asi? Vylúštiť túto hádanku je predsa ľahšie ako vyriešiť knižnú šifru od Martinusu. Áno, presne tak, neuhádli ste, je to Dráčik! Hahaha, nie. Do toho istého novovznikajúceho obchodného centra v Malom Ríme nasťahuje svoju svokru predajňu J&T, respektíve Penta Rhei, ktorá asi niekomu vysoko postavenému poskytla prostriedky na dofinancovanie svojej vily. Náhoda, fakt alebo fikcia? Dozviete sa na konci relácie Verte, neverte.

 

Dve najväčšie kníhkupectvá v jednom obchodnom centre dávajú asi taký zmysel, ako 130 zo 150 nič nerobiacich ľudí v jednej miestnosti, ktorá sa podľa politológov pracujúcich v McDonalde volá rokovacia sála NR SR. Asi sa mi budete čudovať, no ja som mal Pantu Rhei vždy v obľube, aj keď som po nákupe v nej vždy po obchodnom centre vykrikoval nesúvislé vety o tom, že ma Niekto okradol. Predpokladám, že to bolo preto, lebo my v Prešove máme iba jedno zábavno-obchodné centrum, v ktorom sa nachádza iba táto predajňa. Ak by som chcel navštíviť Martinus, musel by som cestovať pol dňa na koni do Košíc a nákup cez internet neprichádza do úvahy, keďže na východe ešte nie sú internety. Ale nie, pravda je taká, že som stará škola a najprv sa s knihou chcem stretnúť osobne, pomaznať sa s ňou a až potom jej ukázať komnaty Christiana Graya.

 

Nechcem sa príliš chváliť, no od Snowdena sa mi poradilo získať aj vyjadrenie druhej strany:

 

Jäu čaute, tak ja sa len narýchlo vyjadrím k situácii z posledných dní, ktorá dopadla presne tak jak mala a chcela dopadnúť, a to tak, že v v Trnave bude skvelé kníhkupe(ct)vo, úplne vynikajúce, nemá zmysel ho porovnávať s nejakým kníhkupe(ct)vom z roku 2007, zastaraným. V Trnave bude kvalitný stroj na peniaze.. a nastali tam ešte nejaké projektové zmeny, ktoré tiež asi vyhovujú každému. Takže moja funkcia sa týmto naplnila, robil som to celý čas zadarmo, nemal som z toho ani cent, v živote som sa na ničom nenabalil, okrem harlequiniek.. a chcem pozdraviť prababku Máriu, syna Jozefa, vnúčence Terezku, Števka a aj teba, Mišo Meško, bodaj by ti knihy zvlhli do rána, mier.

 

Takže, napíšem to ako prvý, skupina J&T ide len po peniazoch. Ste nevedeli, čo? Dôležité je, že ich modely v Exceloch vyzerajú lepšie ako modelky vo Photoshopoch. A čo ľudia?! A kde je mama!? Laco povedal, že je to biznis. Byť bohatý je skvelé, však, Laco? Ty si asi myslíš, že ti veľa peňazí zlepší život? Zlepší. No vedz, že existujú ľudia, ktorí sa už nenechajú opantať a v tom Vašom kiosku si už nekúpia ani Daňového sprievodcu s komentárom. Už teraz sa mobilizuje Spoločenstvo Vydavateľov, ktoré plánuje osloviť Tomáša Bieleka, ktorý prostredníctvom Slovenskej pošty povedie antikampaň proti Vášmu egocentrizmu. A keď to nevyjde, tak bude referendum! Nech nežerem!