Prejsť na obsah

Primátor sa zastal skateboardistov, namiesto zrušenia skateparku by privítal diskusiu

Pred takmer troma rokmi dal bývalý starosta Sídliska Ťahanovce odstrániť všetky prekážky z tamojšieho skateparku, čo zdôvodnil bezpečnosťou a zvýšeným hlukom, na ktorí sa sťažovali obyvatelia. Jeho nástupca Miloš Ihnát dal pokyn športovisko zrušiť úplne a vybudovať tam florbalové ihrisko. Ťahanovská samospráva argumentuje trojnásobne vyšším záujmom o florbal, čo im vraj vyšlo z ich vlastného prieskumu.

Primátor mesta Jaroslav Polaček rozumie sklamaniu skateboardistov, medzi ktorými nechýba ani Ťahanovčan a 4-násobný víťaz pretekov Svetového pohára Richard Tury. Mrzí ho, že sa o úplnom zrušení športoviska podobne ako mladí športovci dozvedeli aj predstavitelia mesta až z médií bez toho, aby sa o jeho ďalšom osude viedla verejná diskusia.

„Skatepark na tomto sídlisku síce mal najlepšie roky za sebou, no pri vhodných investíciách sa mohol zrevitalizovať tak, aby opäť prinášal radosť a zábavu všetkým skejtbordistom, korčuliarom, či bikerom. Stotožňujem sa so slovami nášho úspešného reprezentanta a verím, že aj budúceho olympionika Richarda Turyho, že vo svete sú skateparky bežnou realitou v mestách a prinášajú radosť hlavne deťom a mladým ľuďom, pre ktorých je pohyb viac než dôležitý. Som smutný, lebo by som si vedel predstaviť aj iné pokračovanie tohto príbehu. Ten žiaľ po vyše 15 rokoch v Ťahanovciach skončí, keďže okrem zubu času ho dlhé roky nahlodával aj macošský prístup tamojšieho Miestneho úradu,“ uviedol.

Predsedu sekcie skateboardingu na Slovensku a organizátora Cassovia skate cupu Juraja Turyho takisto mrzí rozhodnutie terajšieho vedenia mestskej časti Ťahanovce.

„V skateparku na sídlisku Ťahanovce som organizoval množstvo súťaží, ktoré sa tešili veľkej obľube najmä medzi mladými. O revitalizáciu a záchranu skateparku na Ťahanovciach zo strany mladých športovcov bol veľký záujem už v minulosti. Dôkazom bol aj rok 2016 kedy sme bývalému starostovi Betušovi priniesli petíciu, ktorú podpísalo 1277 Košičanov. Osud tejto petície však skončil „vzatím na vedomie“. Dokonca sme ešte predtým v roku 2014 získali pomocou grantu 1000 Eur, ktoré sme použili na nákup materiálu, vlastnoručne sme si prekážky vyrobili a skatepark takto zlepšili. Myslím, že môžem hovoriť za všetkých skejťákov, bikerov aj korčuliarov, že takéto radikálne riešenie zo strany vedenia MČ Ťahanovce – sídlisko je veľkým sklamaním pre mnoho mladých ľudí, ktorí sa venujú týmto športom v Košiciach.“

Juraj Tury je sklamaný z toho, že nielen športuchtiví obyvatelia sídliska a celého mesta definitívne prídu o kedysi obľúbené miesto.

„Mnohí najmä mladí ľudia sa sťahujú tam, kde okrem práce majú aj zodpovedajúce možnosti trávenia voľného času alebo dostatok príležitostí na svoje športové vyžitie. Namiesto toho, aby sa viedla konštruktívna diskusia o ďalšej budúcnosti skateparku, tak ten sa od stola jednoducho zruší. Každá samospráva hľadá spôsoby ako motivovať ľudí k aktívnemu športu, no tento prípad, kde rozhodol pochybný prieskum pomocou statusu na facebooku, je pre týchto ľudí značne demotivujúci,“ doplnil brat nášho úspešného reprezentanta.

Primátor Polaček v reakcii na avizované zrušenie skateparku zdôrazňuje, že mesto nemá dosah na rozhodnutie miestnej samosprávy a jej starostu. Pripomína, že ak by mesto hľadalo novú plochu na vybudovanie skateparku, bolo by to časovo aj finančne oveľa viac náročnejšie než by sa toto športovisko zrevitalizovalo. V ňom by boli osadené bezpečné prekážky pre milovníkov tohto športu na rôznych výkonnostných úrovniach. Navyše, tieto prekážky využívajú rovnako skateri, bikeri aj korčuliari. Ide teda o rozsiahlu komunitu športovcov, ktorá by tam mohla aktívne tráviť voľný čas. Podľa primátora by sa tam v budúcnosti mohol organizovať aj obľúbený Cassovia skate cup, ktorý má za sebou 6 vydarených ročníkov za účasti pretekárov z troch kontinentov.

Aj ťahanovskej miestnej a mestskej poslankyni Zuzane Slivenskej chýbala pri oznámení o zrušení skataperku akákoľvek diskusia.

„Situáciu okolo skateparku dlhodobo sledujem, pretože ako poslankyňa sa aktívne zaoberám komunitným životom v tejto mestskej časti. Viem, že v Košiciach máme šikovných mladých ľudí, ktorí sa úspešne venujú tomuto druhu športu a reprezentujú mesto Košice doma na Slovensku, ale aj v zahraničí. Myslím si, že skateboarding sa na Slovensku stretáva s čoraz väčšou obľubou a u nás v Košiciach má kvalitnú a početnú základňu, ktorú treba podporiť,“ dodala poslankyňa Zuzana Slivenská.