Recept na chrumkavé sicílske cannoli. Tradičný dezert, ktorý pripravíte na stovky spôsobov

Výhodou dezertu cannoli je to, že si ich môžete pripraviť týždeň dopredu a naplniť až vtedy, keď prídu hostia. Môžete striedať rôzne krémy ako aj zdobiť ich rôznymi orieškami, čokoládou, posýpkami z francúzskych palaciniek, ovocím… Tieto tradičné sicílske trubičky plnené ricottou doslova čakajú na to, kedy si ich chrumkavosť vychutná skutočný labužník. Necháte sa zlákať?

Ingrediencie na 20-22 kúskov

Cannoli:

  • 250 g polohrubej múky,
  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru,
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice,
  • 1/4 čajovej lyžičky soli,
  • 28 g masla, vychladeného,
  • 1 veľké vajíčko,
  • 75 ml vína marasala.

Na vyprážanie a zlepovanie cesta:

  • rastlinný olej bez chuti (nepoužívajte napríklad olivový olej, vhodný je slnečnicový alebo repkový),
  • 1 bielok na potretie a zlepovanie cesta.

Náplň a ozdoba:

  • 700 g ricotty zbavenej vody,
  • 60 g práškového cukru,
  • nastrúhaná kôra z jedného citróna alebo jedného pomaranča (približne 1 a 1/2 čajovej lyžičky),
  • na ozdobu: nasekané pistácie a práškový cukor.

Postup

  1. Začnite prípravou cesta. Do veľkej misky preosejte múku spolu so soľou, škoricou a cukrom. Všetko dôkladne premiešajte a pomocou vidličky do cesta vmiešajte maslo. Keď sa začnú tvoriť odrobinky, pridajte vajíčko a víno. Po vytvorení kompaktného cesta ho chvíľu hneťte na doske, kým nie je jemné.
  2. Cesto vyformujte do guľôčky a zabaľte ho do potravinárskej fólie. Na hodinu ho vložte do chladničky.
  3. Medzičasom si pripravte ricottovú náplň. Ricottu položte do sitka nad misku a vložte ju aspoň na 30 minút do chladničky. Stečie z nej tekutina a bude o niečo suchšia.
  4. Vyžmýkanú ricottu preložte do misky a pridajte k nej práškový cukor a nastrúhanú kôru z citróna alebo z pomaranča. Jemne ju premiešajte lopatkou. Potom vložte náplň do chladničky kým ju nebudete potrebovať použiť.
  5. Na zľahka pomúčenej doske rozvaľkajte cesto na hrúbku 1-2 mm. Pomocou okrúhlej formičky s priemerom 10 cm vyrežte z cesta kruhy. Zo zvyškov cesta opäť vyvaľkajte plát a vyrežte ďalšie kruhy.
  6. V hrnci zohrejte olej – mal by siahať do výšky 5 cm od dna hrnca. Teplota oleja by mala byť 160 – 180°C teda ho zohrievajte pri stredne vysokej teplote. Pripravte si plech na pečenie vystlaný papierovými utierkami. Olejom zľahka potrite trubičky na cannoli.
  7. Každý kruh cesta rozvaľkajte na ovál dlhý približne 12 cm. Cestom obaľte trubičku (názornú ukážku nájdete vo videu), jednu hranu cesta potrite vaječným bielkom, prilepte k sebe cesto a párkrát zľahka rolujte po doske, aby sa nerozlepili.
  8. Keď je olej horúci, ponorte doňho dve alebo tri cannoli. Vyprážajte ich približne dve minúty, kým nie sú zlatohnedé. Počas vyprážania ich otáčajte.
  9. Ohňuvzdornými kliešťami povyberajte cannoli z hrnca a poukladajte ich na papierové utierky alebo obrúsky, aby z nich vysali olej. Postup opakujte kým nevypražíte všetky cannoli. Potom ich nechajte chvíľu vychladnúť a zosuňte ich z trubičiek.
  10. Ricottový krém preložte do cukrárskeho vrecka. Naplňte ním cannoli z oboch strán.
  11. Posekajte pistácie. Namočte v nich oba konce cannoli – pistácie sa nalepia na krém. Teraz ich stačí posypať práškovým cukrom a môžete ich podávať. Dobrú chuť!
  12. Nenaplnené sicílske cannoli môžete skladovať vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote maximálne týždeň. Naplňte ich vždy až tesne pred podávaním.

Sicílske cannoli

Zdroj / Sicílske cannoli: youtube

ZDIEĽAJ NA: