Volta a la Comunitat Valenciana: Päť etáp ponúklo zaujímavé súboje, Ion Izagirre v novom drese porazil Valverdeho

zdroj: twitter.com/AstanaTeam

V dňoch od 6. do 10. februára sa konali etapové preteky Volta a la Comunitat Valenciana. Päť etáp na východe Španielska prinieslo prvé väčšie európske súboje v tejto sezóne. Na štarte závodu z kategórie 2.1. sa postavilo desať World Tour tímov.

Úvodnú časovku vyhral Edvald Boasson Hagen

Zdroj: twitter.com/TeamDiData

Nórsky jazdec Edvald Boasson Hagen (:ddd:) prešiel desaťkilometrovou traťou v Oriuhele o 5 sekúnd rýchlejšie ako Ion Izagirre (AST), ktorý sa predstavil v nových tímových farbách. Po prestupe sa nám ukázal aj nemecký časovkár Tony Martin (:lot:), ktorý skončil tretí. Niekoľkonásobný nórsky časovkársky šampión však podal mimoriadne dobrý výkon a pripomenul nám, že stále patrí k lepším časovkárom aj mimo národný šampionát. Zabrať dal hlavne záverečný kopec, ktorý tvoril posledných 700 metrov etapy.

Po pretekoch Okolo Británie v septembri sa na ceste ukázal aj víťaz Tour de France Geraint Thomas (:sky:), ktorý skončil v druhej desiatke. V ďalších etapách pomáhal svojim tímovým kolegom. Za zmienku stojí aj ôsme miesto Alejandra Valverdeho (MOV), ktorý obhajoval celkový triumf na tomto podniku.

Prvú šprintérsku etapu si podmanil európsky šampión Trentin

Zdroj: twitter.com/IlGregariaccio

Aj keď profil čistokrvným šprintérom neprial, na záver druhej etapy sa šprintovalo. Niekoľko stúpaní dalo zabrať hlavne Dylanovi Groenewegenovi (TJV), okolo ktorého sa potom zoskupili všetci jeho tímoví kolegovia. Na záverečnej rovinatej časti dlhej 20 kilometrov ho vrátili späť do pelotónu, no Holanďan v boji o etapové prvnestvo chýbal. V uličkách Alicante sa najlepšie zorientoval Talian Matteo Trentin (:mts:), ktorý sa v posledných 300 metroch ocitol na čele a nikoho pred seba nepustil. Druhý skončil Nacer Bouhanni (Cofidis). S odstupom niekoľkých metrov za ním došiel Ben Swift (:sky:). Ostatní šprintéri ako Sonny Colbrelli (:bmt:), Alexander Kristoff (:uae:) alebo Boasson Hagen došli za nimi.

Greg Van Avermaet zvíťazil v nových farbách

Zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Aj keď Greg Van Avermaet (:ccc:) prakticky neprestúpil do iného tímu, v tretej etape získal svoje prvé víťazstvo za CCC Team. Poľský celok vznikol ako pokračovateľ tímu BMC. Belgický klasikár sa radoval v kopcovitej etape. Tesne pred cieľom sa nachádzalo stúpanie dlhé 5,4 kilometra. Samotný cieľ bol položený na menšom kopci. Druhé miesto získal odolný šprintér Matteo Trentin a tretie miesto bral univerzál Luis León Sánchez (AST). Favorizovaný Alejandro Valverde nebol v až tak dobrej pozícii, do akej sa dostal Van Avermaet, a skončil štvrtý. Po dvoch víťazstvach Patricka Bevina (:ccc:) na južnej pologuli ide o tretie víťazstvo tímu CCC. Dobrý výsledok je to aj pre samotného 33-ročného Belgičana, pre ktorého je to prvé víťazstvo priamo na ceste od pretekov Okolo Ománu vo februári minulého roku. Okrem neho vlani vyhral iba celkové poradie na závode Tour de Yorkshire.

Kráľovská etapa padla do rúk Adama Yatesa, menilo sa celkové poradie

Zdroj: twitter.com/diegovos_

Etapa končiaca na Alcala-Alcocebre definitívne rozhodla o celkovom víťazovi etapových pretekov. Pred stúpaním sa vytvorila menšia skupinka, ktorú istý čas viedla nová akvizícia Astany Merhawi Kudus (AST). Ten zneškodnil Silvana Dilliera (:alm:) zo skorého úniku. Na tvrdé tempo nestíhal vtedy ešte vedúci Edval Boasson Hagen a vedel, že žltý dres nezíska. Útočil aj Jesús Herrada (Cofidis), no neúspešne. Ďalší útok prišiel od Adama Yatesa (:mts:). Tento pokus neskoro zachytil Alejandro Valverde v dúhovom drese a Brit si tak išiel po etapové víťazstvo. Španielsky veterán došiel za ním a získal druhé miesto. So stratou dvoch sekúnd prišla do cieľa dvojica z tímu Astana, ktorú tvorili Pello Bilbao a Ion Izagirre (AST). Štvrtý Španiel sa tak vďaka kvalitnej časovke obliekol do dresu pre lídra pretekov. Sympatický výkon predviedol aj 21-ročný talent Sergio Higuita z tímu Fundación Euskadi. Kolumbijčan bude v ďalšej sezóne jazdiť za World Tour celok EF Education First.

Adam Yates pokračoval v skvelej víťaznej forme tímu Mitchelton-Scott. Austrálsky celok má aj vďaka predošlému víťazstvu Trentina v novej sezóne na konte už sedem víťazstiev.

V poslednej etape sa dočkal Groenewegen

Zdroj: twitter.com/GroenewegenD

Rovinatá 88-kilometrová etapa ukončila päticu zaujímavých dní. Vo Valencii sa radoval Dylan Groenewegen (:tjb:). Ten sa vyhol hromadnému pádu v predposlednom kilometri, ktorý z hry o víťazstvo vyradil viacerých jazdcov. Kolízii sa vyhol Ion Izagirre a došiel si po celkové víťazstvo. Zriedenú skupinu viedol Luka Mezgec (:mts:). Slovinec rozbiehal špurt Trentinovi. Ten vychádzal z najlepšej pozície,  šprintovať s ním začal aj Alexander Kristoff (:uae:). V posledných desiatkach metrov sa od kolesa Nacera Bouhanniho odpútal holandský rýchlik Groenewegen a zvíťazil pred Nórom iba o niekoľko centimetrov. Tretí došiel Trentin.

Celkové poradie

30-ročný Španiel I. Izagirre ovládol druhé etapové preteky v kariére. V generálke prvýkrát vyhral na Okolo Poľska v roku 2015. Taktiež sa jedná o jeho prvé víťazstvo po 31 mesiacoch. Naposledy sa z neho tešil v 20. etape Tour de France v sezóne 2016, ešte v tíme Movistar. Celkovo druhý na podniku Volta a la Comunitat Valenciana skončil úradujúci majster sveta Alejandro Valverde so stratou 7 sekúnd. Tretiu priečku obsadil Bilbao.

Celkové poradie:

1.Ion Izagirre (Spa)AST16:08:44
2.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:00:07
3.Pello Bilbao (Spa)AST
4.Daniel Martin (Irl):uae:0:00:16
5.Dylan Teuns (Bel):bmt:0:00:18
6.Jesus Herrada (Spa)Cofidis0:00:29
7.Jack Haig (Aus):mts:0:00:33
8.Adam Yates (GBr):mts:0:00:34
9.Edvald Boasson Hagen (Nor):ddd:0:00:46
10.Rui Costa (Por):uae:0:00:48

Zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár