Teraz budú najdôležitejšie eurovoľby v histórii. Určite choďte voliť a zabráňte progresívnym fašistom navoziť tu státisíce migrantov, zaviesť povinné očkovanie, zakázať autá na benzín, zdražiť energie a potraviny, zaviesť digitálnu totalitu, zatiahnuť nás do vojny a inak vám zničiť život!

Prečo by ste mali jesť viac potravín bohatých na chlorofyl


Print Friendly, PDF & Email

Prečo by ste mali jesť viac potravín bohatých na chlorofyl

Fotosyntéza je proces, pri ktorom rastliny absorbujú svetlo zo slnka – spolu s vodou a oxidom uhličitým – a premieňajú ho na potravu, potrebujú pre svoj rast.

Kyslík, živina, ktorú na vytváranie energie vo svojich mitochondriách potrebujú doslova všetky eukaryotické bunky, je vedľajším produktom fotosyntézy.

V centre fotosyntézy je chlorofyl, pigment, ktorý absorbuje modrú a niektoré červené časti elektromagnetického spektra a odráža zelenú časť svetla, čo dodáva rastlinám ich zelenú farbu. Čím je zelená sýtejšia, tmavšia, tým viac chlorofylu rastlina obsahuje.

Chlorofyl sa nachádza aj v riasach a cyanobaktériách. Všetky využívajú chlorofyl na vytváranie svojej potravy.

Zrejme viete, že zelenina je dôležitou súčasťou zdravej stravy a hoci rastlinná potrava obsahuje na podporu zdravia široké spektrum rastlinných chemických látok, chlorofyl je dôležitou súčasťou rovnice zdravia.

Biologická aktivita chlorofylu

Chlorofyl má celý rad dôležitých biologických aktivít, z ktorých niektoré poskytujú ochranu proti rakovine. Sú nimi:

  • viazanie sa na karcinogénne chemické látky, čo vášmu telu umožňuje ich bezpečnú elimináciu. Patria sem polycyklické aromatické uhľovodíky z tabakového dymu, heterocyklické amíny z vareného jedla a aflatoxín-B1, čo je mykotoxín, nachádzajúci sa v plesnivých arašidoch a rôznych obilninách a strukovinách
  • antioxidačné účinky, znižovanie bunkového poškodenia spôsobeného karcinogénnymi chemickými látkami a radiáciou
  • spomaľovanie enzýmov cytochrómu P450, ktoré sú potrebné na aktiváciu prokarcinogénov. Ide o ďalší spôsob, akým vám chlorofyl pomáha znižovať riziko rakoviny, vyvolanej pôsobením chemických látok

Podobné účinky má chlorofylín, polysyntetická zmes solí sodíka a medi odvodená z chlorofylu (a druh, ktorý sa bežne nachádza v chlorofylových doplnkoch).

Okrem toho, že spomaľuje rakovinu, boli tiež dokázané jeho dezodoračné a liečivé účinky. Používal sa hlavne na zapáchajúce a pomaly sa hojace rany, ako sú vaskulárne a tlakové vredy. Ukázalo sa aj, že pri orálnom užívaní znižuje pach moču a fekálií u pacientov s inkontinenciou.

Aplikovaný zvonka môže tiež zmierňovať príznaky starnutia pokožky vplyvom svetla, čiastočne tým, že vo vašej koži spomaľuje pokles hladiny kyseliny hyalurónovej.

Z tohto dôvodu sa dá chlorofylín niekedy nájsť v prípravkoch proti starnutiu. Štúdie tiež ukázali, že krémy s obsahom chlorofylínu pomáhajú zmenšovať akné a minimalizovať veľké póry.

K ďalším zdravotným benefitom chlorofylu patrí:

  • čistenie vašich vylučovacích systémov, ako sú črevá, pečeň a krv
  • zlepšenie transportu kyslíka po vašom tele
  • zmierňovanie zápalu a bolesti
  • stimulácia vášho imunitného systému
  • podpora prospešných baktérií vo vašich črevách

Chlorofyl umožňuje vášmu telu čerpať energiu zo Slnka

Menej známym efektom chlorofylu je jeho vplyv na tvorbu energie. Ako bolo vysvetlené v štúdii z roku 2014, uverejnenej v časopise Journal of Cell Science:

„Slnečné svetlo je najvýdatnejším zdrojom energie na tejto planéte. Schopnosť meniť slnečné svetlo na biologickú energiu vo forme adenozín-5-trifosfátu (ATP) sa však zdá byť obmedzená na chlorofyl obsahujúce chloroplasty vo fotosyntetických organizmoch.

Tu dokazujeme, že zachytávať svetlo a syntetizovať ATP dokážu aj mitochondrie cicavcov, keď sú zmiešané so svetlo zachytávajúcim metabolitom chlorofylu.

Ten istý metabolit, podávaný červovi Caenorhabditis elegans, vedie po vystavení svetlu k zvýšeniu syntézy ATP a tiež k predĺženiu dĺžky života.

Ďalej demonštrujeme, že ten istý potenciál meniť svetlo na energiu existuje u cicavcov, keď pri kŕmení stravou bohatou na chlorofyl sa metabolity chlorofylu ukladajú v myšiach, potkanoch a ošípaných.

Výsledky naznačujú, že molekuly chlorofylového typu pozmeňujú mitochondriálny ATP urýchľovaním rozkladu koenzýmu Q, pomalého kroku v syntéze mitochondriálneho ATP.

Domnievame sa, že vďaka konzumácii rastlinných chlorofylových farbív sú energiu zo slnečného svetla schopné čerpať aj zvieratá.“

Chlorofyl pomáha optimalizovať tvorbu ubiquinolu

Inými slovami, chlorofyl pomáha regulovať mitochondriálny ATP tým, že zachytáva energiu slnečného svetla a prenosom tej energie k rozkladu koenzýmu Q10 (CoQ10) na jeho aktívnu biologickú formu, ubiquinol .

Toto zistenie podporuje aj ďalšia štúdia, publikovaná vo vedeckom periodiku Photochemistry and Photobiology.

V nej zistili, že chlorofyl v potrave, spolu so svojimi metabolitmi a vystavovaním sa slnečnému svetlu, pomáha vo vašom tele udržiavať zdravú hladinu ubiquinolu, čo zasa pomáha regulovať oxidačno-redukčný status vašej plazmy – faktor, ktorý hrá dôležitú rolu v procese starnutia a dá sa využiť ako indikátor vážnosti ochorenia u chorých pacientov.

Jediný problém, ktorý mám s týmito štúdiami, spočíva v tom, že použili vlnové dĺžky 660 alebo 670 nm, ktoré sú červené. Tieto vlnové dĺžky prenikajú do vášho tela len niekoľko milimetrov.

Väčšie vlnové dĺžky, ako napr. 850 nm (blízke infračervené žiarenie), prenikajú do tela hlbšie a boli by skutočne schopné pôsobiť na chlorofyl v hlbších tkanivách.

Prírodná liečba osteoartritídy

Podľa môjho odhadu by zrejme fungovali aj väčšie vlnové dĺžky, nikdy ich však neskúmali. Ako vysvetlili autori:

„Ubiquinol je plazmový antioxidant. Mechanizmy zodpovedné za udržiavanie plazmového ubiquinolu, sú pochopené len slabo. My tu ukazujeme, že metabolity chlorofylu sa dajú nájsť v krvnej plazme zvierat, ktorým bola podávaná strava bohatá na chlorofyl.

Ukazujeme tiež, in vitro, že tieto metabolity v prítomnosti svetla v prostredí urýchľujú rozklad plazmového ubiquinolu na ubiquinol.

Domnievame sa, že chlorofyl v potrave alebo jeho metabolity, spoločne s vystavením sa svetlu, regulujú udržiavaním zásoby ubiquinolu oxidačno-redukčný status plazmy.

Ubiquinol je redukovaná verzia CoQ10, jedného z najobľúbenejších známych doplnkov na optimalizáciu mitochondriálneho zdravia. Je tiež kardiológmi najodporúčanejším doplnkom pre zdravie srdca.

Tento doplnok na ochranu srdca musí brať naozaj každý, kto užíva nejaký statínový liek. Ubiquinol je na elektróny bohatá forma CoQ10, ktorý vaše telo vytvára prirodzene. Vo vašich mitochondriách uľahčuje ubiquinol premenu energetického substrátu a kyslíka na ATP, ktorý potrebujú pre život, opravu a regeneráciu vaše bunky.

Pomáha tiež ničiť druhy reaktívneho kyslíka – škodlivých vedľajších produktov metabolizmu, ktoré môžu poškodzovať membrány mitochondriálnej bunky.

Z týchto dôvodov pomáha ubiquinol predchádzať ochoreniam a stavom, prameniacich z mitochodnriálnej dysfunkcie, vrátane srdcových ochorení a migrén.

Nízke hladiny CoQ10 boli zistené aj u ľudí s istými druhmi rakoviny, vrátane rakoviny pľúc, prsníka a pankreasu, ako aj metastázou melanómu.

Najlepšie zdroje chlorofylu

Ako už bolo zmienené, bohatým zdrojom chlorofylu je tmavozelená zelenina. Ďalším skvelým zdrojom, vlastne jedným z najlepších, je chlorella, zelená riasa, často odporúčaná na detoxikáciu od ťažkých kovov.

Chlorella má najmä schopnosť viazať a eliminovať ortuť a môže byť preto užitočná, keď jete veľa rýb. Je tiež bohatá na rastlinné bielkoviny.

Ja zvyčajne užívam s jedlom 12 fermentovaných chlorellových tabliet dvakrát denne, čo je 5 gramov, alebo okolo 150 miligramov chlorofylu, ekvivalent viac než pol kila špenátu.

Ďalším zdrojom je spirulina, ak ju dokážete tolerovať, ktorá bola vďaka svojej genetike a biochemickým vlastnostiam klasifikovaná ako cyanobaktéria. Tiež má vysoký obsah chlorofylu.

Nasledujúca tabuľka uvádza približné množstvo chlorofylu, nachádzajúceho sa v rozličných potravinových zdrojoch, známych tým, že sú naň bohaté. Pre ľahké porovnanie boli všetky miery premenené na gramy, pričom porcia predstavovala 10 gramov.

Môžete tak jasne vidieť, že chlorella a spirulina sú ďaleko lepšími zdrojmi, než obvykle uvádzané na chlorofyl bohaté potraviny ako špenát. Ten z bežnej zeleniny prekonáva len petržlen, ktorý sa však používa oveľa zriedkavejšie.

Prečo by ste mali jesť viac potravín bohatých na chlorofyl

Je pšenica ideálnym zdrojom chlorofylu?

Pšenica letná a jačmeň siaty sa bežne odporúčajú ako zdroje chlorofylu a ako môžete vidieť, rozhodne patria medzi jeho najbohatšie zdroje.

Jediným nedostatkom je, že môžu obsahovať lepok, čo môže byť problém, keď máte citlivosť na lepok alebo máte celiakiu.

Klíčiaca pšenica, jačmeň a ďalšie bežné obilniny môžu tiež obsahovať lepok. No keďže sa pšeničné a jačmenné klíčky žnú ešte predtým, než sa rastlina skutočne vysemení, mali by byť teoreticky bezlepkové.

Problém spočíva v krížovej kontaminácii, ku ktorej môže dôjsť počas spracovania. Celkovo je riziko, že budete mať z pšenice a jačmeňa reakciu na lepok, malé, no ak ste senzitívni, je dobré byť opatrní.

Spracované potraviny, ako sú tyčinky a hotové smoothie, uvádzajúce ako prísadu pšenicu či jačmeň, môžu prípadne obsahovať lepok vtedy, keď boli spracovávané v zariadení, kde sa spracúvajú aj obilniny.

Ak teda kupujete hotový produkt, dajte si tú námahu preskúmať a ubezpečiť sa, či je bezlepkový celý výrobný proces, že pri ňom nie je žiadna možnosť krížovej kontaminácie.

Ak si vyrábate vlastný džús, alebo ho kupujete od predavača, ktorý ho vytláča čerstvý priamo pred vami, čo sa vám môže často stať na farmárskych trhoch, uistite sa, že rastlina ešte nezačala kvitnúť alebo jej semená klíčiť. Keď začne pšenica kvitnúť, obsahuje lepok.

Keď pri zbere pšeničných klíčkov chcete mať istotu, že neobsahuje lepok, nemala by byť vyššia než 15 centimetrov, ani staršia než 10 až 14 dní.

Takisto zabezpečte, aby sa do šťavy nedostali žiadne zatúlané, nevyklíčené semená z pôdy. Jediné odšťavené pšeničné semienko môže skutočne spôsobiť, že nápoj prekročí limity lepku, stanovené na bezlepkový produkt.

Prírodná liečba osteoartritídy

Zdroj: Dr. Mercola, Spracoval: Badatel.net

Súvisiace články


Odoberajte nové články na email!

Ušetrite čas a prihláste sa na odoberanie nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy Vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.



Upozornenie: Tento článok je názorom jeho autora. Zdravotné rady v žiadnom prípade nenahrádzajú konzultáciu ani vyšetrenie lekárom. Príspevky a komentáre pod článkom môžu vyjadrovať postoje, ktoré sa nemusia zhodovať s postojmi redakcie.

 

Pridajte komentár

*