Najnovšie sa cíti podvedená turiecka farmárka Anna Bródyová. Domnieva sa, že o svoj spoluvlastnícky podiel v turčianskoteplickom podniku AFG, ktorý pred dvoma desiatkami rokov sama spoluzakladala, môže prísť kvôli vopred naplánovanému nepriateľskému prevzatiu.

Nejde pritom o žiadnu malú farmu. AFG podľa jej právneho zástupcu Petra Baláža obhospodaruje tri tisícky hektárov pôdy a chová stovky kusov dobytka. Na druhej strane boja o podnik, ktorý disponuje aj vlastnou bioplynovou stanicou na výrobu tepla a elektriny, stojí veľká agrárna skupina Sanagro v rukách bývalého partnera J&T Martina Fedora. Jej zástupcovia, prirodzene, vidia vec úplne inak.

Farma AFG je podľa nich aj kvôli A. Bródyovej vysoko zadlžená a ich nový kapitál, čo do nej prinášajú, ju môže iba zachrániť pred konkurzom. Navyše A. Bródyová má podľa nich za svoje stiahnutie sa z firmy dostať primeranú protihodnotu.

Bývalý partner J&T figuruje v ďalšom kontroverznom súboji o farmy

Martin Fedor, Sandberg Capital Zdroj: TREND/Maňo Štrauch

Pohľadávka na ovládnutie

A. Bródyovej i jej právnemu zástupcovi P. Balážovi sa nepáči, že Sanagro na prevzatie jej podielov vo firme AFG využíva pohľadávku, ktorú pôvodne odkúpil voči jej farme, a nie voči nej ako spoluvlastníčke.

Sanagro totiž A. Bródyovej po získaní pohľadávky voči AFG listom oznámilo, že ako nový veriteľ si uplatňuje záložné práva na jej obchodný podiel v danej firme. Takisto jej skupina navrhla, že ak Sanagru dobrovoľne prevedie svoj obchodný podiel v AFG, dostane od nich aspoň nejakú odplatu.

Podmienkou však malo byť, že stiahne podané žaloby a trestné oznámenia, vzdá sa akýchkoľvek nárokov voči AFG a tiež, že túto dohodu bude musieť

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa