SME

Univerzity postrážia deti študujúcich rodičov

Na akademických pôdach vznikajú detské kútiky. Prevádzka v nich bude flexibilná.

Detské centrum Unipáčik pri Prešovskej univerzite v Prešove je od januára už otvorené a má kapacitu 20 detí.Detské centrum Unipáčik pri Prešovskej univerzite v Prešove je od januára už otvorené a má kapacitu 20 detí. (Zdroj: PU)

Univerzity v Prešove a Trenčíne urobili nedávno ústretový krok k študujúcim rodičom, ale aj k svojim zamestnancom. Ba dá sa povedať, že zdanlivo ich nová aktivita nesúvisí s hlavnou činnosťou univerzít.

V priestoroch Prešovskej univerzity v Prešove a na pôde Trenčianskej univerzity A. Dubčeka v Trenčíne vznikli detské kútiky, v ktorých sa zamestnanci postarajú počas dňa o deti študujúcich rodičov, ale rovnako aj o deti zamestnancov.

Najmä študenti vnímajú túto možnosť ako veľkú pomoc, keď potrebujú ísť na skúšku alebo na prednášky, dobre to padne aj zamestnancom s flexibilným pracovným časom.

SkryťVypnúť reklamu

Obe univerzity hovoria, že týmto krokom chceli uľahčiť zladenie rodičovstva a študentských či pracovných povinností.

Kým na Prešovskej univerzite v Prešove už detské centrum Unipáčik začalo v januári fungovať, na Trenčianskej univerzite A. Dubčeka sa tak stane až v marci, v týchto dňoch ešte hľadajú vychovávateľky do detského kútika.

V oboch detských centrách sa budú vedieť postarať aj o deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.

V Trenčíne najskôr prieskum

Kým na Trenčianskej univerzite A. Dubčeka k tomuto kroku pristúpili, najskôr si podľa slov jej hovorkyne Lucie Petríkovej urobili prieskum. Keďže sa stretol so záujmom, univerzita sa do projektu pustila.

Detský kútik univerzitu vyjde 300-tisíc eur, z toho rozpočet predstavuje 156-tisíc eur, nenávratný finančný príspevok zo zdrojov Únie je 141-tisíc eur. Rodičia za pobyt nebudú platiť.

SkryťVypnúť reklamu

Kútik bude fungovať v zmodernizovaných priestoroch Fakulty sociálno-ekonomických vzťahov v Trenčíne. Kvalifikovaný personál bude poskytovať krátkodobú starostlivosť pre deti od troch do dvanásť rokov.

Kapacita detského kútika je 21 detí, pričom bude vytvorený priestor aj pre deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Personál bude mať za úlohu nielen „stráženie detí“, ale aj rôzne zaujímavé a rozvíjajúce aktivity.

„Prevádzka bude flexibilná a bude odzrkadľovať reálne potreby rodičov z radov zamestnancov a študentov. V prvej etape bude detský kútik zatiaľ fungovať počas pracovných dní a prihlasovať sa bude vopred, ale v prípade potreby a voľnej kapacity bude prijaté aj neprihlásené dieťa,“ povedala Lucia Petríková.

Unipáčik už zarezáva

Na Prešovskej univerzite pôvodne rozmýšľali, že zriadia v priestoroch univerzity materskú školu. Myšlienky sa vzdali, lebo jej vznik by súvisel s množstvom administratívnych a ďalších problémov, nehovoriac o finančnej náročnosti.

SkryťVypnúť reklamu

Detské centrum Unipáčik je od januára už otvorené a má kapacitu dvadsať detí. Nachádza sa v priestoroch študentského domova a jedálne vo vysokoškolskom areáli.

Študenti Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity budú môcť v detskom centre vykonávať prax.

Medzi prvými „zákazníkmi“ bola malá Amélia, ktorej otec Peter Hudák povedal: „Určite nám to pomôže, lebo predtým sme museli niekoho zháňať, aby sa postaral o malú, keď som bol v práci a priateľka v škole na skúške alebo nejakej prednáške. Aj keď je to len na pár hodín, vždy je to určitá pomoc.“

Unipáčik bude sprístupnený počas zimného a letného semestra skúškového obdobia vždy v pondelok až piatok od 8.00 do 16.00 hodiny.

„Zriadením centra chceme prispieť k vyváženiu profesijného a osobného života našich zamestnaných a študujúcich matiek. Máme tu herňu, ktorá zodpovedá všetkým podmienkam, ktoré má spĺňať. Deti tu majú didaktické pomôcky, hračky, ktoré sú prispôsobené veku," povedala Monika Miňová, mentorka detského centra z Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity.

SkryťVypnúť reklamu

Pri zrode tejto nadštandardnej služby stála práve pedagogická fakulta, jej študenti tu budú vykonávať aj prax.

Jeho prevádzku zabezpečí koordinátorka detského centra (stála zamestnankyňa) v spolupráci s dobrovoľníkmi z radov študentov, ktorí sú zárukou profesionality a odbornosti.

O službu sa treba prihlásiť deň vopred

Rektor univerzity Peter Kónya vznik centra podporil. „Unipáčik bude slúžiť na to, aby sme umožnili našim kolegyniam a študentkám, no možno i kolegom a študentom plnenie ich študijných a pracovných povinností v čase, keď sú viazaní starostlivosťou o svojich malých potomkov. Verím, že si naň rýchlo zvyknú a zvýši to ich komfort na univerzite,“ uviedol. Koordinátor detského centra môže prijať dieťa bez prihlásenia, ak mu to dovolí jeho kapacita.

SkryťVypnúť reklamu

„Kto bude potrebovať danú službu pre svoje ratolesti, môže sa prihlásiť deň vopred prostredníctvom aplikácie na webe www.unipo.sk," spresnila kvestorka Prešovskej univerzity Mária Nováková, ktorá riadila procesy spojené zo zriadením centra.

Fakty

Ako bude detské centrum Prešovskej univerzity fungovať

Je určené pre deti

  • do 1 roka s prítomnosťou rodiča alebo inej zodpovednej osoby. Ak ho rodič využije iba na dojčenie či prebalenie dieťaťa a nezdrží sa v ňom viac ako 30 minút, bude to bez platenia,
  • ak sa o dieťa od 1 do 2 rokov bude tri hodiny starať personál centra, rodič zaplatí za hodinu pobytu 1,50 eura,
  • za deti vo veku od 2 do 6 rokov bez prítomnosti rodiča počas troch hodín bude rovnaká úhrada za hodinu, teda 1,50 eura,
  • rovnaký poplatok sa týka aj detí od 6 do 10 rokov bez prítomnosti rodiča.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu