SME

Štúdium na Bocconi je mix teórie a praxe

Ako sa študuje na talianskej Bocconi University v Miláne odbor Economics and Management of Innovation and Technology, približuje OLIVER ROCH, ktorý je aktuálne v prvom ročníku na magisterskom štúdiu.

Oliver Roch na medzinárodnej konferencii o umelej inteligencii s Aldom Uva, Chief Operating and Open Innovation Officer v spoločnosti Ferrero.Oliver Roch na medzinárodnej konferencii o umelej inteligencii s Aldom Uva, Chief Operating and Open Innovation Officer v spoločnosti Ferrero. (Zdroj: Archív O. R.)

Maturoval som na Gymnáziu v Bytči. Pre štúdium v zahraničí som sa rozhodol počas druhého ročníka bakalárskeho štúdia na Fakulte informatiky Masarykovej univerzity v Brne. Bol to, samozrejme, dlhší rozhodovací proces.

Milánska univerzita bola lacnejšia

Na bakalárskom stupni v Brne som vyštudoval informatiku, ale chcel som v nej získať aj business perspektívu. Hľadal som teda top business school, ktorá by takýto program ponúkala.

Vybral som si Bocconi University v Miláne. Zavážilo to, že bola výrazne lacnejšia ako ostatné univerzity z top desiatky na svete, a ponúkala odbor Economics and Management of Innovation and Technology, ktorý zahŕňa mnou hľadaný business pohľad na IT a inovácie celkovo.

SkryťVypnúť reklamu

Momentálne som na Bocconi University v Miláne v prvom ročníku na magisterskom štúdiu.

Začiatky boli v novom prostredí náročné. Veľmi mi však pomohli rôzne akcie, ktoré univerzita organizovala ešte pred začiatkom a na začiatku semestra, vďaka nim som sa oboznámil s tým, ako to na univerzite funguje. Tým, že Taliani sú veľmi milí a otvorení, veľmi rýchlo som sa spoznal s mnohými ľuďmi a vybudoval som si zázemie.

Prednášajú aj ľudia z praxe

Štúdium na Bocconi je mix business teórie a praxe. Výučba sa skladá najmä z prednášok, ktoré sú často vedené interaktívnou formou. Učiteľ sa snaží byť čo najbližšie k študentom, aby sa presvedčil, či sme všetko správne pochopili a aby mohol zodpovedať naše otázky.

Často sa od nás vyžaduje, aby sme si už pred prednáškou niečo naštudovali a mohli o tom potom počas prednášky diskutovať viac do hĺbky. Mnohé prednášky máme priamo s ľuďmi z praxe, ktorí sú na vysokých pozíciách vo svojej oblasti.

SkryťVypnúť reklamu

Takisto máme množstvo skupinových praktických projektov, na ktorých si skúšame prácu v tíme s ľuďmi s rôznym backgroundom (či už kultúrnym, alebo odborným). Oproti štúdiu na Slovensku sa tu kladie väčší dôraz na aplikáciu teórie priamo v priemysle a prepojenie s firmami.

Študenti sú inak nastavení

Myslím si však, že hlavný rozdiel oproti štúdiu na Slovensku je v nastavení študentov samotných.

Tunajší študenti sú veľmi motivovaní a tvrdo pracujú. Nenájdete tu nijakých flákačov.

Všetci sú tu veľmi motivovaní a tvrdo pracujú, aby dosiahli ciele, ktoré majú, a nenájdete tu nijakých flákačov. Človek sa teda dostane do prostredia hard-working ľudí, ktorí majú veľký záujem porozumieť svojmu odboru, a to človeka posúva ďalej.

Každý sa tu snaží o čo najlepšie známky, lebo v Taliansku veľa firiem dáva dosiahnutým známkam určitú váhu, čo niekedy na študentov vytvára nepríjemný tlak.

SkryťVypnúť reklamu

Študijný program však máme poskladaný naozaj dobre, všetky predmety na seba navzájom nadväzujú.

Školné neplatím

Od školy som získal sociálne štipendium, čo pre slovenského študenta nie je až také náročné, a vďaka nemu nemusím platiť školné.

Mám aj študentskú pôžičku od talianskej banky Intesa Sanpaolo, ktorú poskytuje študentom Bocconi University za veľmi výhodných podmienok a s nízkym úrokom.

Bývam v byte, ktorý je asi 20 minút peši od školy. Mám samostatnú izbu, v byte bývam s ďalšími dvoma spolubývajúcimi.

Keďže som v Miláne prvý rok, cestoval som zatiaľ domov na Slovensko iba trikrát, v novembri, potom na Vianoce a teraz koncom januára po skúškach. Vďaka lacným letenkám z Milána sa to dá.

Voľný čas s množstvom aktivít

Jednou z najsilnejších vecí, ktoré Bocconi ponúka, sú možnosti ako využiť voľný čas. Funguje tu veľké množstvo študentských klubov s rôznym zameraním, kde sa človek môže pridať a získať nové priateľstvá, kontakt s firmami alebo sa dozvedieť niečo viac o konkrétnej oblasti.

SkryťVypnúť reklamu

Ale aj samotní študenti pripravujú veľa hromadných akcií ako večere, párty po skúškach, koncerty, premietanie filmov a podobne. Škola organizuje výlety po Taliansku, tak verím, že ho precestujem a spoznám.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Sklamaní voliči Matovičovej vlády sa nevzdali a vybrali si (najmä) Ivana Korčoka.

Fico je silný len vtedy, keď ostatní mlčia.


Reálna tvar muža a jeho deformovaná tvár, tak ako ju videl pacient so vzácnou poruchou zrakového systému.

Viktor Sharrah si myslel, že sa zbláznil.


Godzilla a Kong sú osvedčená dvojka

Oddychovka, ako sa patrí.


Prezidentský kandidát Ivan Korčok počas zhromaždenia v Bratislave.

Voliči v prvom kole vyslali signál, že nechcú politiku korupcie a lži.


SkryťZatvoriť reklamu