SME

V Londýne najviac miniete za ubytovanie

Ak by ste sa rozhodli ísť na Erasmus do Londýna, je dobré, aby ste mali nasporené nejaké peniaze. Popri štúdiu na univerzite, ako je University College London, nemáte čas pracovať a grant na život v hlavnom meste Británie rozhodne nepostačí, hovorí MICHAELA MALIČKÁ, študentka Filozofickej fakulty Univerzity Komenského.

So študentmi Erasmus+ na uvítacom podujatí na Institute of Archeology.So študentmi Erasmus+ na uvítacom podujatí na Institute of Archeology. (Zdroj: ARCHÍV M. M.)

Program Erasmus som sa rozhodla využiť netradične, až ako študentka druhého ročníka magisterského štúdia. Dá sa povedať, že takmer v poslednej chvíli.

V tomto akademickom roku, v zimnom semestri, som teda vycestovala do Londýna cez Katedru archeológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského a môj pobyt na Institute of Archeology britskej University College London (UCL) trval tri a pol mesiaca.

Študovala som, samozrejme, v angličtine, ale hoci britská angličtina niektorých vyučujúcich bola desivo nezrozumiteľná, vďaka multikultúrnemu prostrediu a mnohým kurzom o písaní esejí a zdokonalení sa v akademickej angličtine (väčšinou zadarmo), ktoré univerzita ponúkala, to nakoniec vôbec nebol problém.

SkryťVypnúť reklamu

Na UCL sa o vás ako o študenta naozaj postarajú – úvodných prednášok bol dostatok, a tak ste vždy vedeli, na koho sa obrátiť, ak ste mali problém s písaním esejí či technické problémy s online odovzdávaním zadaní. Bez tejto pomoci by sa študentovi mohlo veľmi ľahko stať, že študijný nápor nezvládne.

Toto nie je dovolenka

Hoci sa University College London o vás postará, očakáva veľa. Konkrétne Institute of Archeology má vo svete archeológie prestížne postavenie a na očakávaniach to pocítite. Nie ste totiž na dovolenke, ani vyučujúci k vám nepristupujú špeciálne ako k výmenným študentom, ste jednoducho normálne začlenení do života fakulty. Nemajte však obavy, všetci sú ochotní pomôcť a veci vysvetliť aj druhý - a tretíkrát, a tak si pomerne rýchlo zvyknete.

SkryťVypnúť reklamu

Hoci môj Erasmus nebol pobytom ‚cez-deň-cestujem-večer-sa-zabávam‘, na UCL by som s týmto postojom neprežila, s ostatnými erasmákmi sme často večer vybehli na pivo, väčšinou do študentských barov, ako nám grant dovolil.

Okrem toho sa na UCL kladie dôraz na váš work-life balance – Student Union, organizácia, ktorú prevádzkujú študenti, vám ponúka desiatky klubov a aktivít. Napríklad ja som sa po večeroch za pár libier naučila tancovať salsu. A to bola asi jediná vec, ktorá bola v Londýne naozaj lacná.

Drahá doprava aj ubytovanie

Ak sa rozhodnete ísť na Erasmus do Londýna, je dobré, ak máte nejakú finančnú rezervu. Štúdium na University College London je náročné, nespoliehajte sa, že by ste dokázali popri ňom pracovať.

Život v Londýne je naozaj drahý a erasmácky grant, ktorý je v prípade Londýna vyšší ako v ostatných vysielajúcich krajinách, je na život v hlavnom meste nepostačujúci.

SkryťVypnúť reklamu

Rozhodne najviac zaplatíte za ubytovanie. Ja som mala šťastie a podarilo sa mi zohnať izbu na priváte s ďalšími troma kamarátmi v Zóne 1, päť minút od Hyde Parku, čo je úplné centrum mesta. To však stále znamená, že moje dochádzanie na kampus trvalo približne 40 minút. Cena za ubytovanie na týždeň sa pohybuje za privát od 120 libier (vzdialenejšie časti/nižší štandard, prípadne spoločná izba) cez 150 (suma, ktorú som platila ja) až po oveľa vyššie sumy v závislosti od lokality a kvality ubytovania.

Vo všeobecnosti však platí pravidlo, že pod 650 libier mesačne ubytovanie v Zóne 1 nezoženiete. V tom prípade ste odkázaní na dopravu, čo je druhá najvyššia položka, no ako študent máte nárok na zľavu. Ak bývate v dobrej lokalite, denné cestovné viete znížiť až na tri libry.

SkryťVypnúť reklamu

Nič pre lenivých

Na druhej strane, metrom a autobusmi sa v Londýne dostanete kamkoľvek a máte možnosť objavovať. Múzeá a galérie sú väčšinou zadarmo a vzhľadom na ich počet v nich viete stráviť veľa času.

Mimo mesta som však pre časovú náročnosť školy cestovala málokedy. A všetky londýnske pamiatky aj tak všetci už poznajú. Dve miesta by som však odporučila: útesy Seven Sisters kúsok na juh od mesta a Bricklane! Na Bricklane zažijete pravý východný Londýn s hudobníkmi na ulici, nezávislými umelcami, blšákmi a jedlom z celého sveta. A určite nemôžete odísť z čokoládovne Dark Sugars bez mocha kávy s tonou čokolády.

Erasmus mi veľa dal – od zlepšenia sa v jazyku, priateľstvá s ľuďmi z rôznych kultúr z najrôznejších krajín sveta, ale aj akademické prostredie, kde sa rodia myšlienky, ktoré naozaj hýbu svetovou archeológiou.

SkryťVypnúť reklamu

Erasmus v Londýne nie je nič pre lenivých – sen pre milovníkov múzeí. Je to multikulturalizmus v najrýdzejšom zmysle slova. Neľutujem, choďte aj vy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu