Ako spevniť a stabilizovať svah v záhrade, aby sa zemina nedostávala na príjazdovú cestu
Galéria (15)

Ako spevniť a stabilizovať svah v záhrade, aby sa zemina nedostávala na príjazdovú cestu

Vďaka schodom dokážeme prekonávať výškové rozdiely. V záhrade nimi môžeme navyše mnohorakými šikovnými spôsobmi oživiť priestor. Pôvodná požiadavka bola spevniť a stabilizovať svah, aby sa zemina nedostávala na príjazdovú cestu.

Galéria

Záhradné schody
Záhradné schody
Záhradné schody
Záhradné schody
Záhradné schody
Záhradné schody
Záhradné schody
Záhradné schody

Požiadavka na schodisko prišla až pri podrobnejšom premyslení riešenia, pričom síce vznikla pomerne kompaktná skalnatá stena, ale pre majiteľov pozemku by to znamenalo zbytočne obiehať upravovaný svah a po hrebeni prejsť ďalej na pozemok. Umiestnenie schodiska teda sledovalo najmä predpokladaný pohyb po pozemku a tak by to malo byť pri každom návrhu. Je dôležité premyslieť si, kde presne má schodisko byť, a jeho funkcii prispôsobiť aj použitý materiál.

VÝHODY

Plusom pri celej stavbe je minimálne použitie chémie – žiadne lepidlo, respektíve malta na spájanie jednotlivých častí, iba premyslené ukladanie kameňa.

PRIRODZENÝ MATERIÁL

Kameň je ekologický materiál. Jeho prednosti boli hlavne v tom, že sme mohli použiť miestne zdroje a že mal dostatočnú pevnosť a trvácnosť. Na samotnú stavbu schodiska sme použili približne 1 t kameňa. Ale na celé riešenie spevnenia svahu sa ho použilo približne 18 t.

NEVÝHODY

Pri stavbe z prírodného kameňa zaberie veľa času hľadanie správneho tvaru, ktorý zapadne do konštrukcie. Určenie potrebného množstva je preto problematické, keďže nie je možné zaobstarať si presný počet kusov. Odber sa ráta na tony a musíme siahnuť po externej doprave. Cena materiálu je nezriedka nižšia ako cena dopravy.

PREČO NIE BETÓN?

Ako prvé riešenie spevnenia svahu by asi každému napadlo spevniť ho pomocou betónovej steny. Pri väčšom prevýšení ako 1 m je to z hľadiska bezpečnosti viac ako potrebné. V našom prípade sme spevnili svah, ale iba v jeho strede, kde je prevýšenie takmer 2 m. Použili sme debniace tvárnice vyplnené betónovou zmesou a betonárskou oceľou. Na stabilitu svahu však nebolo nutné vystavať celé spevnenie svahu na debniacich tvárniciach, hlavne pri stavbe schodov v navrhovanom mieste by to ani nebolo realizovateľné. Na stavbu schodiska sme totiž použili kameň, s ktorým sa vybudoval celý svah, a ten vzhľadom na charakter schodov potrebuje dostatočný priestor na zakladanie.

UROB SI SÁM

ľudia: ideálne 2 až 4
čas: 2 dni pri upravenom teréne a dostupnom materiáli

KONTROLNÝ ZOZNAM

MATERIÁL
• bloky kameňa
typ závisí od dostupnosti v okolí, môže pochádzať aj zo starej budovy, na prekonanie výškového rozdielu 2 m a pri šírke 0,6 m je to približne 1 t kameňa
• drvené kamenivo
frakcie 4 – 8 na podsyp (200 kg)

NÁRADIE
 lopata, krompáč, rýľ
 pracovné rukavice
• fúriky
pre 2 osoby

PRACOVNÝ POSTUP

PRED ÚPRAVOU
Na začiatku stála nutnosť zachytiť takmer dvojmetrový svah oporným múrom. Vykonali sme zemné práce a v najvyššej časti sme vybudovali opornú stenu z 20 cm širokých tvárnic. 

PO ÚPRAVE
Svah spevňuje aj ťažký suchý múr z kameňa. Možno naň vyjsť po cestičke alebo po schodoch. Na výsadbu sme použili kyslý rašelinový substrát. 

STAVBA SCHODOV
Pod prírodné schodisko stavané nasucho sa podklad nemusel zvlášť upravovať. Spodné kamene sme zapustili do zeme do hĺbky asi 10 – 15 cm a ležia na štrkovom lôžku.

PO STAVBE
Dôležitejšie je poriadne uloženie kameňov. Každý jeden sme museli doslova zarezať do svahu a oprieť ho o kameň ležiaci pod ním. 

FUNKČNOSŤ
Chceme, aby to, čo je krásne, aj na niečo slúžilo. Týka sa to aj betónovej steny, v ktorej je výtokový otvor na pitnú vodu. Ručná pumpa je však iba dekoráciou. 

ODDYCH A KOMUNIKÁCIA
Priestor nad svahom je po postavení múrika a komunikácie ľahšie prístupný, a preto sa bude využívať na grilovanie, hry a oddych. 

PODĽA PLÁNU
Tak, ako sme si to na vizualizáciách naplánovali, vyzerá aj skutočnosť. Hoci pripúšťame aj improvizáciu, oveľa lepšie je držať sa dôkladne premysleného plánu. 

VÝSADBA
V korune múra aj v rôznych priehlbinách je pôdny substrát. Vybrali sme najmä suchomilné druhy a skalničky, lebo tu nemožno rátať s jeho dostatočnou vlhkosťou. foto: Miroslav Šteiner

dobré rady

KONŠTRUKCIA
Hovorí sa, že dobrá stavba musí mať pevné základy. Samozrejme, platí to aj pri záhradnom schodisku z veľkých kusov kameňa. Vyberali sme čo najväčšie kusy kameňov s aspoň jednou plochou stranou. Tú sme väčšinou použili ako nástupnicu. Dobré umiestnenie je mimoriadne dôležité, pri používaní sa žiadna časť nesmie pohnúť z vopred určeného miesta. Pre lepšie zapracovanie do podkladu môžeme použiť na lôžko i drvinu frakcie 4 – 8 mm.

ČO S PREBYTKOM?
Prebytočný materiál si nájde uplatnenie, hlavne ak plánujeme, že kameň použijeme aj na iných miestach v záhrade. Presne tak ako v našom prípade na stavbu suchého múrika kombinovaného s výsadbou. Preto sa nemusíme báť naviezť si na stavbu schodiska viac materiálu, ako reálne potrebujeme.

Text, foto, vizualizácie, kresby: Ing. arch. Miroslav Šteiner
Zodpovedný redaktor: Stanislav Botur
Zdroj: časopis Urob si sám 10/2016, JAGA GROUP, s.r.o.

  1. nobody says:

    ste dobre ten pozemok „ukamenovali“, skoro z nej nic nezostalo, ale kazdy podla jeho chuti

  2. Evelin says:

    Mne sa to paci.. Ked sa rastlinky rozrastnu, bude to krasne.. davali ste pod drt tkanu textiliu?

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.