Recept na pečené zemiaky, zvonku dokonalé chrumkavé, vnútri jemne nadýchané! Pripravíte ich v rúre, aj bez nej

Chrumkavé pečené zemiaky by mali byť dokonale uvarené, vnútri mäkké, nadýchané a horúce s chrumkavou kôrkou na povrchu. Zvyčajne sa podávajú ako príloha k mäsu alebo rybe, ale skvelo chutia aj s maslom, mäkšími druhmi syra, rôznymi druhmi alebo s kyslou smotanou. Keď k nim pridáte bryndzu, získate neobyčajnú kombináciu chuti korenín s tradičnou slovenskou kuchyňou. A táto fúzia vás možno celkom dostane!

Ingrediencie:

  • 1 kg zemiakov,
  • 1 polievková lyžica soli,
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja,
  • 1 polievková lyžica nadrobno nasekaného (alebo zlisovaného) cesnaku,
  • 1 polievková lyžica nadrobno nasekaného rozmarínu,
  • štipka soli,
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia,
  • 1/2 čajovej lyžičky chilli (vo forme prášku – mletého) – môžete vynechať,
  • nasekaný koriander na ozdobu.

Postup

  1. Najskôr zemiaky poumývajte – ideálne so šupkou, ale ak chcete, môžete ich ošúpať. Prekrojte ich na polovice alebo na štvrtinky (ak používate väčšie zemiaky).
  2. V hrnci nechajte zovrieť vodu. Keď vrie, pridajte do nej jednu polievkovú lyžicu soli.
  3. Potom do vody vložte zemiaky. Nemali by sa úplne uvariť, preto ich varte iba 10 minút.
  4. Na panvici „ochuťte“ olej. Pridajte doňho cesnak nasekaný na drobno a rozmarín. Chvíľu ich popražte a potom olej preceďte cez sitko na predvarené zemiaky.
  5. Potom pridajte soľ, mleté čierne korenie a práškové chilli.
  6. Všetko poriadne premiešajte.
  7. Teraz nastane najdôležitejší krok – traste misou so zemiakmi tak, aby sa ich okraje „otĺkli“ a nepravidelne pomliaždili. Kašovité okraje sa pri pečení premenia na extra chrumkavú vrstvu.
  8. Polovicu zemiakov poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte ich pri teplote 200°C približne hodinu – v polovici pečenia ich poprevracajte.
  9. V rúre môžete pripraviť všetky zemiaky naraz, ale je lepšie, ak majú dostatok priestoru. Ak máte menej času, zemiaky môžete pripraviť aj na panvici (oba spôsoby nájdete vo videu).
  10. K príprave na panvici budete potrebovať ochutený olej, ktorý pri stredne vysokej teplote zohrejete v panvici s hrubým dnom, pravdepodobne však budete potrebovať viac oleja, ako je uvedené v zozname ingrediencií. Potom na ňu poukladajte zemiaky.
  11. Zemiaky pražte 15-20 minút – každých päť minút ich prevráťte.
  12. Hotové zemiaky ozdobte nasekaným koriandrom. Na povrchu by mali byť chrumkavé a vnútri horúce a nadýchané. Dobrú chuť!

Chrumkavé pečené zemiaky

Zdroj / Pečené zemiaky: youtube

ZDIEĽAJ NA: