Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Tofu: proteínová bomba

rss

Tofu je vegánsky zdroj bielkovín vyrobený zo sóje. Jeho začiatky siahajú do Číny, odkiaľ si našlo cestu až k nám. Táto biela kocka nie každému na prvýkrát zachutí. Je však dobré dať mu druhú (niekedy aj tretiu) šancu. Prečo?

Tofu obsahuje potrebné živiny

Okrem vysokého podielu bielkovín, ktoré sa v tofu nachádzajú, je aj bohatým zdrojom železa, horčíka, medi a fosforu. Obsahuje aj značné množstvo vápnika, draslíka a vitamínov B, E, K, F, A. Nehovoriac o tom, že je to nízkokalorické jedlo s veľmi malým obsahom tuku a sodíka, čím je vhodné aj pre ľudí, ktorí držia diétu.

Tofu zlepšuje pamäť a kognitívne funkcie

Lecitín obsiahnutý v tofu pomáha telu pri produkcii fosfolipidov potrebných pre správnu funkciu neurónov. No a so silnými neurónmi sa spája aj dobrá pamäť a kognitívne funkcie. Tofu sa obzvlášť ukázalo ako správna a užitočná potravina pre ženy staršie ako 65 rokov.

Tofu zachováva elasticitu pokožky

Nielen konzumáciou tofu, ale aj pripravením si špeciálnej tofu masky na tvár môžete predísť vráskam a udržať si pevnú pokožku. 

Konzumáciou tofu k zníženiu cholesterolu

Pridaním tofu do svojej pravidelnej stravy znížite hladinu cholesterolu vo svojom tele. Je to kvôli jeho nízkemu obsahu nasýtených a vysokému podielu nenasýtených mastných tukov. Tofu taktiež obsahuje lecitín a kyselinu linolovú, ktoré pomáhajú pri regulácii metabolizmu a eliminácii cholesterolových zásob v tele.

Ako si tofu obľúbiť?

Ako sme už písali na začiatku nie každému tofu chutí. Odporúčame si ho preto pred konzumáciou najprv správne pripraviť a dochutiť. Môžete ho naložiť do marinády, sójovej omáčky alebo olivového oleja s rôznymi bylinkami podľa svojej chuti. Jeho chuť tak v pokrme vynikne alebo sa prispôsobí. V ázijskej kuchyni sa tofu často používa v slaných i sladkých jedlách, pridáva sa do polievok, šalátov a dezertov. 

Z čoho sa tofu vyrába?

Tofu sa vyrába zrážaním sójového mlieka do syru tvarohovitej konzistencie. Následne sa predáva vo vákuovom balení s malým množstvom syrovátky zabraňujúcej okysličeniu. Po otvorení sa tofu odporúča opláchnuť vodou a nespotrebovaný zvyšok uchovávať vo vode v chlade. 

Ako každé jedlo, ani tofu sa neodporúča na každodennú konzumáciu a už vôbec by nemalo nahradiť pestrú stravu.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz