Úspešné vybavenie stavebného povolenia

Na čo sa pripraviť pri vybavovaní stavebného povolenia?

Redakcia - 7. februára 2019 - 6607. zobrazení

Sen o pohodlnom bývaní vo vlastnom domčeku snívajú mnohí. Cesta za jeho splnením je však dlhá a okrem procesu výstavby na nej zažijete aj kopec administratívnych úkonov. Medzi tie najdôležitejšie patrí vybavenie stavebného povolenia.

Vybavenie stavebného povolenia a dlhá cesta za ním...

Môžete mať neobmedzený rozpočet a tú najlepšiu stavebnú firmu, pokiaľ chcete postaviť dom legálne, bez stavebného povolenia sa nikam nepohnete. Domáca legislatíva totiž hovorí jasne, v prípade každej výstavby je nutné vybavenie stavebného povolenia. Znie to jednoducho, no opak je pravdou a my si povieme prečo.

Nezastavaný pozemok

Čakanie trvá zbytočne dlho

Žiadne vybavenie stavebného povolenia na počkanie, ale kopec trpezlivosti počas niekoľkodňového čakania. Na stavebné povolenie sa u nás čaká týždne, a to len v prípade, že sa nič nepredĺži! Po podaní žiadosti má totiž stavebný úrad 60-dňovú lehotu na vydanie rozhodnutia.

Prehnane veľa administratívy?

Čakanie na vydanie rozhodnutia stavebného úradu je len zlomkom celého zdĺhavého procesu. Ešte predtým, strávite pár týždňov s prípravou žiadosti, ktorá vyžaduje mnoho doplňujúcich materiálov. Mnohé z nich stavebníkov iba obťažujú, nakoľko kvôli nim musia navštíviť pár úradov a každý z nich má 30 dní na vydanie požadovaných dokumentov.

Administratívne úkony

Otáznik s menom stavebné konanie

Vyčerpávajúcim zháňaním potvrdení, formulovaním žiadosti a jej podaním na stavebnom úrade nič nekončí. Na rad prichádza stavebné konanie, ktorého priebeh sa môže o pár dní natiahnuť. Stavebník je totiž povinný poslať všetkým účastníkom stavebného konania informáciu o jeho začatí a tí majú 7 dní na vyjadrenie. Ostáva len dúfať, že všetci budú súhlasiť a proces sa zas nepredĺži.

Praktické rady pre vybavenie stavebného povolenia:

interactive connectionvybavuje sa na príslušnom stavebnom úrade v mieste realizácie stavby

interactive connectionsprávne poplatky sú rôznej výšky, záležia od typu danej stavby

interactive connectionstavebné povolenie nadobúda platnosť až 15 dní po jeho vydaní

interactive connectionstrata platnosti stavebného povolenia nastáva po 24 mesiacoch

Vybavenie stavebného povolenia

Sen o výstavbe domu sa môže začať, ale nie skôr ako po získaní stavebného povolenia. Aj keď ide o komplikovaný proces, ak chcete mať legálne postavenú stavbu, nevyhnete sa mu. Držíme vám palce, aby všetko prebehlo bez problémov a čo najskôr ste svoje stavebné povolenie držali v rukách.

interactive connection Vedeli ste, že? Nový stavebný zákon neumožňuje dodatočne zlegalizovať čiernu stavbu? Ak niečo postavíte na čierno, príde vám automaticky rozhodnutie o odstránení stavby.

Text: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články