Onkologickí pacienti bojujú s ochorením, aj so sociálnymi bariérami

Problémy onkologických pacientov sa pri boji s ochorením nekončia. Často sa potýkajú aj s pracovnými, sociálnymi či právnymi dôsledkami svojho ochorenia. Bezplatná poradňa im prináša odpovede na problémy a poskytuje ďalšie smerovanie v riešení otázok, ktoré sa netýkajú liečby, a teda na ktoré je aj medicína prikrátka.

07.02.2019 06:00
rakovina, nádor, onkológia Foto:
Aké sú najčastejšie problémy onkologických pacientov okrem ich samotného ochorenia?
debata

Ochorenie a následná terapia nie sú jediným problémom, s ktorými pacienti denne zápasia. Narážajú na rôzne sociálno-právne problémy. Systém sociálneho zabezpečenia je zložitý. Pre laika je nesmierne náročné zistiť, na čo má nárok. Úrady majú často tendenciu zamietnuť žiadosti napísané „jednoducho“ – kľúčom k úspechu je často práve správne sformulovaná žiadosť či kvalitné odvolanie. Význam poradenstva sa týka aj samotnej liečby pacienta, ktorá môže byť ohrozená napríklad aj nedostatočnou saturáciou sociálnych služieb. Aké sú najčastejšie problémy onkologických pacientov okrem ich samotného ochorenia? Aká pomoc im zo strany kompetentných orgánov chýba? S ochorením totiž prichádza sociálna neistota.

Najčastejšie problémy pacientov predstavuje onkológ, docent Peter Beržinec. „Po skončení vysokej bola mladá žena vyšetrovaná pre kašeľ a podozrenie na astmu. Diagnostikovaný jej však bol karcinóm pľúc s početnými metastázami. Mama odišla z práce a všetok čas venovala dcére. Ďalší pacient, osamelý muž v stredných rokoch s pokročilým mezoteliómom pleury má rád šach, hrá závodne v nižšej súťaži. Úspešne bojuje s ochorením už piaty rok,“ rozpráva docent Beržinec a pokračuje: „O staršieho muža s pokročilým karcinómom pľúc sa stará dcéra, ktorá ho všade sprevádza. Otec si uvedomuje, že dcéra má deti, musí pracovať a že jej spôsobuje problémy. Preto sa rozhodol, že v liečbe nebude pokračovať.“ Čo spája tieto príbehy? „Sociálna a právna pomoc je pre onkologicky chorého mimoriadne významná. Každý z uvedených prípadov ukazuje jej potrebu,“ dodáva docent Beržinec.

Jeho slová potvrdzuje aj právnička Katarína Fedorová. Pacienti nevedia, ako si vybaviť invalidný dôchodok či príspevok na kompenzáciu. Aj to bol dôvod, prečo web online poradňa www.sopo.sk, ktorej cieľom je vzbudiť u pacientov a ich rodinných príslušníkov záujem o komunikáciu s odborníkom v oblastiach, kde sa lekárske kompetencie končia, vznikla. „Hlavnou myšlienkou založenia platformy sopo.sk bolo odbremenenie onkológov, ktorí nemajú dostatočné informácie týkajúce sa sociálno-právnej pomoci a sú nimi veľmi často konfrontovaní pacientmi,“ hovorí Petra Babiaková, Product Manager zo spoločnosti Teva. Stránka je priebežne aktualizovaná nielen otázkami pacientov, ale aj zmenami v zákonoch. Jej najväčšou výhodou je, že je určená pre všetky onkologické diagnózy a nie je špecifikovaná na konkrétne oblasti ochorení. Aby sa pacienti mohli s online poradňou spojiť, dostanú od lekárov edukačnú brožúru a kartičku s unikátnym kódom, vďaka ktorému sa budú môcť na stránke prihlásiť a napísať svoj problém. Pre starších alebo menej on-line zdatných pacientov sú pripravené korešpondenčné lístky s ofrankovanou obálkou.

„Otázok, s ktorými pacienti zápasia, je veľa. Sociálno-právny poradca však najčastejšie rieši problémy v oblasti posudzovania príjmu a majetku, aktivačných prác, ale aj spôsoby, akými sú posudzovaní ťažko zdravotne postihnutí. Pacienti nevedia, ako požiadať o príspevok na pohonné hmoty či ďalšie finančné kompenzácie,“ vraví Fedorová, ktorá sa zameriava na sociálno-právnu oblasť. „Pracovné vzťahy sú ďalšou oblasťou, ktorá trápi pacientov. Pacient zamestnávateľovi predložil rozhodnutie o priznaní invalidného dôchodku. Zamestnávateľ mu dal výpoveď odôvodnenú tým, že už viac nebude schopný vykonávať doterajšiu prácu. Pacienta sme informovali, že zamestnávateľ porušil Zákonník práce a výpoveď je neplatná. Priznanie invalidného dôchodku nemôže byť dôvodom skončenia pracovného pomeru. Pacientovi sme vypracovali oznámenie pre zamestnávateľa, že trvá na svojom ďalšom zamestnávaní a ten výpoveď stiahol,“ približuje prácu poradne právnička.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #poradňa #onkológia #onkologické ochorenia